Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Bachelors 1963 - 66

Sukupuu: Spiders ► Bachelors

Pekka "Tipu" Tiainen; kitara
Tuomo "Tomi" Haapala; bassokitara
Seppo "Sepa" Niemi; kitara
Paavo "Rekku" Karjalainen; rummut

[Kuva: Bachelors]

Kuvassa loppuaikojen Bachelors tivolikiertueella v.1966. Vasemmalta: Seppo Niemi, Tuomo Haapala, Ilkka Olmiala, Olavi Niemi ja Risto Vesamäki. Kuva: Seppo Niemen arkisto.


Bachelors oli ilmeisesti Oulun ensimmäinen rockpohjainen kitarayhtye. Yhtye aloitti vuonna 1962 nimellä Spiders. Seuraavana vuonna tapahtuneiden miehistönvaihdosten jälkeen nimeksi kuitenkin vaihdettiin Bachelors.

Kemistä Ouluun tullut uusi kitaristi Seppo Niemi vakuutti taidoillaan ja vähän laitteillaankin. Hänen mukanaan tulivat Ruotsista hankitut Hagström-kitara ja kitaravahvistin sekä laululaitteisto. Niemi oli soittanut jo 50-luvun puolella naapurin poikien kanssa skiffleä ja ollut 1962 perustamassa Kemin ensimmäistä rautalankabändiä The Idolsia.

Komppikitaristi Tipu Tiainen lähti keväällä 1964. Hänen tilalleen valmennettiin "puoliväkisin" Sepan veli Olavi, jota kutsuttiin punertavien partahaiveniensa takia Joonakseksi (Parta-Joonas). Syksyllä 1964 Bachelors löysi laulusolistiksi Coyotes-yhtyeen jättäneen Ilkka "Jack" Olmialan. Kokoonpano muuttui vielä kerran 1965 kun rumpaliksi vaihtui Risto "Hepe" Vesamäki.

Bachelorsin ohjelmisto oli monipuolinen: rautalankaa, rockia, ikivihreitä, tanssimusiikkia. Laaja repertuaari ja taitava soitto poikivat hyvin keikkoja. Popin ja rockin osuus luonnollisesti kasvoi ajan kuluessa. Yhtye teki myös omia lauluja. Yhtye oli oululaisen yleisön suosikki ja nuorempien soittajien esikuva. Se voitti Pyrinnön yleisöäänestyksessä Oulun suosituimman yhtyeen tittelin.

Bändin treenitilaa oli tapana kutsua "klubiksi". Bachelorsin klubi oli myös muusikkojen kohtaamispaikka. Jan Rohde kävi kylässä 1964, ja kun klubi siirtyi Asemakadulle lähelle ravintola Arlia ja Saluunaa, vieraita kävi useinkin. Monet etelän kovat soittajat, jotka yöpyivät keikkareissuillaan läheisissä matkustajakodeissa, piipahtivat bändin klubilla. Bachelorsin maine levisi näin laajalle. Klubilla bändi alkoi Haapalan innostamana syventyä myös jazziin.

Bachelors keikkaili ympäri Oulun lääniä ja Pohjois-Suomea. Kemin työväentalolla yhtye soitti englantilaisen Swingin Blue Jeans -yhtyeen lämmittelijänä. Seppo Niemi muistelee: "Olimme tauolla, kun nämä velikullat viuhahtivat näyttämön taakse. He olivat iloisia miehiä, jututtivat uteliaan innokkaasti meitä suomalaisesta musiikkimaailmasta, rokkibändien keikkailusta ja palkkioista. Kun he kuulivat mitä me yleensä saimme, he räknäsivät sen Englannin puntaan. Sitten he hihkuen totesivat, että "Me taidammekin muuttaa Suomeen keikkailemaan!"

Hyvä keikkakiinnitys avautui Suomen tivolin kiertueella, josta vakituinen tanskalaisyhtye joutui lähtemään kesken pois. Bachelors soitti tivolissa puolen vuoden ajan. Hyvä treenitila tarjottiin siksi aikaa "pikkupoikayhtye" Blackbirdsin käyttöön. Tivolin ollessa Porvoossa Bachelorsia pyydettiin levyttämään. Yhtye kuitenkin kieltäytyi kunniasta materiaalin puutteen ja keskeneräisyyden takia, mikä todisti soittajien riman olevan ehkä liiankin korkealla.

Armeijapalvelus hidasti Bachelorsinkin toimintaa. 1966 jo kolmas yhtyeen jäsen lähti harmaisiin. Jäähyväiskeikalle Oulun Pyrinnölle saapui valtavasti väkeä. Tunnelma oli tiivis ja liikuttunut. Soittajista sekä Tuomo Haapala että Seppo Niemi ryhtyivät opiskelemaan musiikkia. Niemi soitti myöhemmin Express-yhtyeessä sen kuumimman suosion aikana. Haapala muutti Ruotsiin 1969. Hänet tunnetaan monipuolisena säveltäjänä sekä mm. improvisoivan musiikin yhtyeen ISKRAn jäsenenä. 

Lähteet:

Kirjeenvaihto: Seppo Niemi
Oulu-lehti 18.12.1963
Tuomo Haapalan kotisivu

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku