Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Bachelorsin jazzklubi

1960-luvun alun rautalankakuume tuntui pyyhkäisevän täysin pois nuorten soittajien kiinnostuksen jazziin. Jazz ei enää ollut nuorisokulttuuria. Kuitenkin jo 1960-luvun puolivälissä popmusiikki alkoi etsiä uusia vaikutteita eri suunnista. Eräät englantilaiset rockyhtyeet olivat kallellaan jazziin päin: mm. Graham Bond Organization, Colosseum ja Georgie Fame. Keith Emersonin johtama Nice yhdisteli rockia, jazzia ja klassista.

Oulun ensimmäisiä rautalankayhtyeitä oli vuonna 1963 perustettu Bachelors. Musiikkityylien muuttuessa yhtyeen linja kehittyi brittibeatin suuntaan. Yhtyeen basisti Tuomo Haapala oli innostunut jazzista ja hänen ansiostaan Bachelors alkoi perehtyä mm. skaalaimprovisointiin. Bändi kutsui tätä musiikkiaan "staattiseksi jazziksi".

Yhtye oli tutustunut Joensuussa persoonalliseen Erkki "Sumppi" Summalaan. Tämä taiteilijanimeä Igor Sidorow käyttänyt alttofonisti tuli 1965 Ouluun ja antoi vauhtia nuorten jazzkuvioihin. Bachelorsin uudeksi rumpaliksi tullut Risto "Hepe" Vesamäki oli soittanut Jamppa Tuomisen sekstetissä, jonka ohjelmisto oli vahvasti jazzpitoista. Jo tätä ennen oli Bachelorsien koesoitossa käynyt rumputaituri Jouni Kesti, mutta vaihtoa ei tuolloin tapahtunut. Kesti sen sijaan aloitti matkan jazzin syvempään olemukseen ja siirtyi pian Helsingin musiikkipiireihin.

Bachelorsit, Sidorow ja muutama muu innostunut päättivät, että on perustettava jazzklubi. "Mehän sanoimme harjoituspaikkojamme aina klubeiksi: 'Mennään klubille!'", muistelee yhtyeen kitaristi Seppo Niemi. "Joka tapauksessa eräänä kesäyönä opiskelijoiden majapaikassa (Domus?) [...] periaatepäätös tehtiin". Nyt rokkarien puuhista kiinnostuivat "oikeat" jazzharrastajat, mm. saksofonisti Lasse Lietsalmi.

Niinpä jazzklubitoiminta sai alkunsa Bachelorsin treenikämpillä Asemakadulla pidetyistä jameista. Jazzjameja pidettiin aluksi Ala-Arlissa rautatieasemaa vastapäätä. Jameissa vierailleet muusikot majoittuivat läheisissä hotelleissa ja osasivat pian etsiytyä jatkojameille Bachelorsin treenikämpille. Tuomas Haapala toimi jami-isäntänä Ala-Arlissa ja Niemen veljekset hoitivat lipunmyynnin ja sen sellaiset käytännön järjestelyt. Oulun jazzporukka kävi keikallakin mm. Kuusamossa.

Varsinainen Oulun yliopiston ylioppilaskunnan jazzklubi perustettiin 1967. Puheenjohtajaksi valittiin Lasse Lietsalmi. Jazzklubi käynnisti jamitoiminnan ylioppilastalo Rauhalassa.

[Kuva: Sarkkinen ja Kesti]

Harri Sarkkinen ja Jouni Kesti jazzjameissa. Kuva: Heikki Mattila.


Tuomo Haapala oli luonut suhteita helsinkiläisiin jazzmuusikkoihin. Pentti "El Muti" Mutikainen oli auttanut Haapalaa kontrabasson hankinnassa. Mutikaisen välityksellä Bachelors tutustui saksofonisti Seppo Rannikkoon. Näiden kahden lisäksi Bacheloriin treenikämpillä kävivät ainakin Lasse Mårtenson ja Stanley Lindroos.

Tuomas Haapala lähti opiskelemaan Tukholmaan ja "jäi sille tielleen". Hän soitti jazzia mm. Iskra ja Varga vinter -yhtyeissä. Igor Sidorow oli siirtynyt jo aiemmin aktiivimuusikoksi Lahden seudulle. Sidorowin soitti fonia mm. Haikaran ja Sleepy Sleepersin levyille, ja keikkaili Esko Rahkosen yhtyeessä. 

Lähteet:

Sähköpostiviestit, Seppo Niemi, 14.10.2003, 26.2.2004, 12.2.2007.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku