Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Ballantines 1969 - 70

Calle Fält; laulu, saksofoni
Lyly Rajala; rummut
Arto "Poku" Tarkkonen; urut
Matti Tyni; basso
Esko "Eko" Vesterinen; kitara
Pepe Willberg; laulu

[Kuva: Ballantines]


1960-luvun lopussa elettiin "superyhtyeiden" aikaa. Lyly Rajala alkoi kesällä 1969 suunnitella oululaista all stars -kokoonpanoa. Työnimenä oli "Pohjois-Suomen huippubändi". Kovat kriteerit täyttivät Homma-yhtyeen laulaja-fonisti Calle Fält ja basisti Matti Tyni sekä mm. Locomotionissa soittanut kitaristi Eko Vesterinen. Rajala houkutteli Helsingistä mukaan kokeneen urkuri Poku Tarkkosen, joka oli soittanut alkuperäisessä Topmost-yhtyeessä. Rajala vuokrasi Patamäestä omakotitalon, jossa yhtye harjoitteli ja asui. Nimeksi otettiin Ballantines viskimerkin mukaan.

Bändiin piti vielä saada nimekäs laulusolisti. Tarkkonen ehdotti entistä soittokaveriaan Harri Saksalaa. Saksala lupautui jo mukaan, mutta päätti sittenkin valita perusteilla olevan Apollo-yhtyeen. Ballantinesin ensimmäinen keikka lähestyi, eikä solistia ollut. Viime tingassa Rajala ja Tarkkonen onnistuivat houkuttelemaan mukaan Pepe Willbergin, jonka bändikuviot olivat pysähdyksissä. Willberg saapui Ouluun vain päivä pari ennen ensimmäistä keikkaa. Vuokraamassaan suuressa omakotitalossa Pepe & Ballantines veti pikaiset harjoitukset ja oli valmis tositoimeen.

Ballantines soitti Tarkkosen suosimaa urkuvetoista popjazzia, mm. Jimmy Smithin ja Rod Argentin kappaleita. Myös tavallisia pophittejä oli ohjelmassa mutta ne pyrittiin sovittamaan omaan tyyliin. Kun tähän lisättiin autenttinen rhytm and blues -laulu ja bändin huomattavat musiikilliset valmiudet mm. improvisoijana, oli kasassa yleisöön menevä yhdistelmä.

Lyhyen toimintakautensa aikana Ballantines keikkaili lähinnä kouluissa. Meininki oli vahvaa. "Tytöt tykkäsivät", muisteli Fält bändin menestystä myöhemmin. Yhtye toimi tässä muodossa vain neljä kuukautta, minkä jälkeen soittajat hakeutuivat eri bändeihin. Willberg ja Tarkkonen palasivat Helsinkiin. Myös muut hakeutuivat Etelä-Suomen markkinoille päätyen eri vaiheiden kautta Dannyn yhtyeeseen.

Lähteet:

Sähköpostihaastattelut: Kalle Fält. Lyly Rajala.
Willberg, Pepe: Kai vielä muistat sen, s. 115-117. Readme.fi, 2012. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku