Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Brüssel Kaupallinen 1989 - 97, 2004 -

Janne Helttunen: laulu
Petteri Korkala: basso
Juha-Pekka Aunola: ummut
Antti Leiviskä: kitara

Brüssel Kaupallinen alkoi Aknestik-yhtyeen ideasta tehdä vähän poppia rajumpaa musiikkia. Ryhmän keskushenkilö oli Aknestikien ystävä, urheilijataustainen laulaja Janne Helttunen. Alkukokoonpanoon kuuluivat hänen lisäkseen Aknestik-rumpali Mikko Rautalin, laulaja Timo "Rautsi" Rautio ja Teemu Vääräniemi. Ensimmäinen keikka ehti olla jo ennen ensimmäisiä treenejä. Vääräniemi ei ennättänyt paikalle keikalle. Paikkaajaksi bändi puhui kaveripiiriin kuuluneen Kyösti Soinin, jolla ei ollut aiempaa soittokokemusta mutta oikea asenne.

Puolen vuoden sisällä ryhmä Helttusen ympärillä oli vaihtunut ja hupiprojektista oli tullut oikea bändi. Musiikilliseksi tyyliksi muotoutui suomenkielinen raskas alternative rock. Kitaraa soitti Veli-Matti Ylihukka, bassoa Tom Sirviö ja rumpuja JP Aunola. Helttunen oli paitsi energisesti liikkuva esiintyjä myös tuottelias tekstittäjä aiheesta kuin aiheesta.

Ensimmäisen singlensä, Kädet ristissä rinnan päällä yhtye teki 1994. Sitä seurasi vuotta myöhemmin Pyörät / Loistava kylpy, joka julkaistiin Bad Vugumin kokoelmalla Yllättäviä kohtaamisia. Uudeksi basistiksi tuli islantilainen Ari Eldon Jónsson. 1996 bändi julkaisi Bad Vugumilla mini-cd:n Aika (BAD-56CD), jonka kannessa komeili sittemmin tutuksi muodostuva hihamerkki-BK-logo.

1997 alkoi yhtyeellä hiljaiselo, joka katkesi uuden aktiivisen uravaiheen alettua 2004. Kymmenen vuoden sisällä "suomenkielistä aggressiivista metallin ja rockin ristisiitosta" soittava bändi julkaisi kuusi albumia, joista yksi on keikkataltiointi. 2000-luvun BK:ssa kitaristina ovat toimineet Jukka Kangas ja Antti Leiviskä ja basitina Petteri Korkala.

Lähteet:

Brüssel Kaupallinen [Hakupäivä 29.7.2013]
Finnmusic.net [Hakupäivä 29.7.2013]
Carita Forsman: Liian kulturelli moukille. Kaleva 29.11.2014.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku