Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Bye Bye Brothers 1982 - 95

Marko Mustonen: kitara, laulu
Heikki Kokko: basso, laulu
Timo Takamäki: rummut

Marko Mustonen ja Heikki Kokko perustivat vuonna 1982 yhtyeen nimeltä Backstreet Boys[!]. Rumpalina aloitti Vesa Kaakinen. Aluksi yhtye soitti Ramonesin ja New York Dollsin kappaleita. Toisen studiodemon aikoihin Timo Takamäki korvasi Kaakisen rummuissa ja yhtye vaihtoi nimekseen The Bye-Bye Brothers. Nimi löytyi ääntämisohjeineen Cocco Bill –sarjakuva-albumista.

Alkuaikoina yhtye keikkaili harvoin. Takamäki lähti pian aktiivisempaan EBPSATRFM–yhtyeeseen. Rumpujen taakse löytyi Marko Ritola, jonka kuitenkin korvasi Esa Liukkonen. Kokoonpano kasvoi nelijäseniseksi kitaristi Kari Aallon tultua mukaan. Marko Mustonen erosi sitten kokoonpanosta jättäen paikan Antti Sutelalle, joka laajensi yhtyeen musiikillista ilmaisua.

Yhtye sai mainetta kovatasoisena livebändinä. Keikkamatkat ulottuivat Norjan Tromssaan asti. BBB esiintyi usein Turussa ja luultiinpa sen olevan kotoisinkin sieltä. Kehuja saatiin mm. edesmenneeltä rumpali Upi Sorvalilta ja musiikkinero Klaus Järviseltä. Silti porukkaa vaihtui kuin sukkaa. Aallon korvasi kitarassa Antti Tukio, Mikko Heikkinen liittyi yhtyeeseen Antti Sutelan tilalle ja ennen äänimiehenä toiminut Pentti Ruotsi korvasi Esa Liukkosen rummuissa.

Bye-Bye Brothers ei saanut varsinaista levytyssopimusta, vaan julkaisut rajoittuivat demoihin, omakustanteisiin ja markkinointidiileillä julkaistuihin levytyksiin. Ensimmäinen single, lähinnä markkinointivälineeksi nauhoitettu Backshooter / Beneath my Feet julkaistiin omakustanteena vuonna 1990. Heikki Kokko kertoo bändin toisesta julkaisusta: "Gaga Goodies / Upstart Series-merkille tehty Do me a Favour / Miles to go -sinkku oli järjestely, jossa bändi maksoi kulut ja yhtiö hoiti markkinoinnin. Miettiselle lähetetty studionauha oli valmista tavaraa levytettäväksi, ja yhtye oli kai jo niittänyt riittävästi keikkakokemusta ja pienen piirin mainetta riittäväksi uskottavuudeksi." Ahkera keikkailu oli tehnyt yhtyeestä varteenotettavan nimen kotimaiselle rockrintamalle.

Vuonna 1994 Bye-Bye Brothers teki lähes 40 keikkaa. Pitkät matkat ja riidat vähistä tuloista nakersivat sisäistä ilmapiiriä. Loppu lähestyi 1990-luvun puolivälissä, kun promootiotarkoituksessa Saksaan tehdystä kalliista pistokeikasta tuli fiasko. Bye-Bye Brothers lopetti toimintansa loppuvuodesta 1995 Oulun 45-specialissa soitettuun jäähyväiskeikkaan.

Bye-Bye Brothersissa vaikuttaneet jäsenet ovat olleet muutenkin aktiivisia musiikkimaailmassa. Timo Takamäki vaikutti ennen Bye-Bye Brothersiin liittymistään Moonshine Makers -yhtyeessä, kun taas Aallon ja Ritolan aiempi yhtye oli nimetään The Panties. Liukkonen puolestaan oli ennen BBB-aikojaan Kolmas Askel -yhtyeen jäsen. Antti Sutelan aiempi yhtye oli nimeltään Anja. Myöhemmin Sutela on ollut mukana Jethro Tull -projektissa nimeltään Limingan Tulli sekä erinomaisessa reggae-ensemblessä Caribbean Slipover. Tätä nykyä Sutela soittaa Blaster Masterissa. Kokko, Tukio ja Heikkinen ovat kukin vaikuttaneet Mieskuoro Huutajissa. Kokko on vaikuttanut myös yhtyeessä Sister Sinister, Tukio puolestaan yhtyeessä The Lunatics.

Lähteet:

Sähköpostihaastattelu: Heikki Kokko 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku