Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Cassiopeia

[Kuva: Cassiopeia

Kuva: Tuomas Svärd.


Sekakuoro Cassiopeia on yksi Suomen harvoista poikkitieteellisistä ylioppilaskuoroista. Sen jäsenet ovat pääasiassa Oulun yliopiston opiskelijoita eri tiedekunnista, mutta mukana on myös esimerkiksi Oulun seudun ammattikorkeakoulussa opiskelevia. Cassiopeia aloitti toimintansa vuonna 1978. Kuoro perustettiin, koska haluttiin, että Oulun yliopiston ylioppilaskunnalla olisi oma kuoro, joka voisi esiintyä eri tilaisuuksissa ja edustaa siten ylioppilaskuntaa ja yliopistoa.

Kuoron ensimmäinen johtaja oli Anna-Clara Groundstroem-Heikura. Hän toimi kuoronjohtajana vuoteen 1989 asti. Vuosina 1989-1994 kuoronjohtajana oli Marjatta Jounela ja vuosina 1994-2004 Ilkka Eskelinen. Vuosina 2004-2010 kuoronjohtajana toimi Sanna Törmälä. Syksystä 2010 kuoron johtajaksi ryhtyi Kristian Heberg, joka oli toiminut varajohtajana vuodesta 2006.

Cassiopeian jäsenten eli "peijakkaiden" määrä on vuosien varrella vaihdellut 60:n ja 90:n välillä. Kuoron jäsenten vaihtuvuus on suuri, mikä johtuu opiskelijoiden valmistumisesta. Uusien jäsenten ottoa varten järjestetään joka syksy koelaulutilaisuuksia. Aiemmasta kuoroharrastuksesta on etua kuoroon pyrittäessä. Miehiä kuoroon pyrkijöissä on vähemmän kuin naisia, joten heidän on helpompi päästä kuoroon. Cassiopeia pitää harjoitukset keskiviikkoisin ja lisäksi järjestetään muutaman kerran vuodessa kuoroleirejä.
 

Ohjelmisto

Cassiopeian ohjelmisto on monipuolinen, koska sen on sisällettävä sopivaa musiikkia monenlaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Ohjelmistossa onkin ollut mm. kirkko- ja viihdemusiikkia, klassista ja nykymusiikkia sekä tietysti sitsilauluja eli opiskelijoiden juomalauluja.

Kaj Chydenius sävelsi tilauksesta kuoron 10-vuotisjuhliin kantaatin Akateemista elämää kaukana Pohjolassa. Teos löytyy "Musica Promotionum Universitatis Ouluensis" -levyltä. Samalla levyllä on myös Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus ja Risto Laitisen Kultapuu -sävellykset, jotka ovat yliopiston promootioihin tilattuja teoksia.


Esiintymiset

Cassiopeia esiintyy Oulun yliopiston ja ylioppilaskunnan tilaisuuksissa aina pyydettäessä ja lisäksi paljon myös muiden yhteisöjen tapahtumissa. Se pitää joka vuosi kevätkonsertin Oulussa ja nykyisin usein myös lähikunnissa. Kuoron perinteenä on esiintyä vappupäivänä Oulun kaupungintalon portailla. Toinen vakituinen esiintymisaika on itsenäisyyspäivänä. Cassiopeia on esiintynyt paljon myös muualla Suomessa.

Cassiopeia pyrkii tekemään kuoromatkan ulkomaille joka vuosi. Matkat ovat suuntautuneet mm. Ruotsiin, Italiaan ja Viroon. Kuoro on osallistunut myös kilpailuihin. Vuonna 1987 Cassiopeia voitti SULASOL:n (Suomen laulajain ja soittajain liitto) laulujuhlilla järjestetyn kilpailun ja vuonna 1991 se sijoittui hopeasarjaan Budapestin kansainvälisessä kuorokilpailussa.

Cassiopeia on esiintynyt yhdessä muiden kuorojen sekä mm. Oulun kaupunginorkesterin ja Oulun yliopiston kamariorkesterin kanssa. Vuonna 1996 se osallistui opiskelijakuorofestivaaleilla Tanskassa Carl Orffin Carmina Burana -kantaatin esitykseen yhdessä yli 1100 pohjoismaisen ja baltialaisen kuorolaisen kanssa. Cassiopeia osallistui Carmina Buranan esittämiseen jälleen vuonna 2004, jolloin muita suurproduktioon osallistuneita kuoroja olivat Oulaisten nuorisokuoro, Laaksojen kamarikuoro Vox Ardens, Pyhäjokilaakson Mieslaulajat, Keski-Pohjanmaan kamarikuoro, Sibelius-lukion kamarikuoro, Vaskivuoren lukion kamarikuoro ja Quoro Quando. Orkesterina toimi Kaartin soittokunta kapellimestarinaan Elias Seppälä. Carmina Buranaa esitettiin Helsingissä Finlandia-talossa ja Järvenpäässä sekä pienemmällä kokoonpanolla Oulaisissa ja Kokkolassa.

Yhteistyö Oulun oopperan kanssa on ollut tiivistä. Cassiopeia on ollut mukana useissa produktioissa: Naamiohuvit (2204), Hoffmanin kertomukset (2007), Orfeus ja Eurydike (2008), Punainen viiva (2009) ja Cavalleria rusticana (2010). 

Lokakuussa 2015 kuoro pääsi esiintymään maailmankuulun The Chieftains-yhtyeen kanssa Oulu Irish Festivalin pääkonsertissa. Joulukonserttien yhteydessä julkaistiin joululauluäänite Tähtien valoa. 

Kaikukuoro

Vuonna 2009 perustettu sekakuoro on "Cassiopeian alumni-kuoro". Useimmilla Kaikukuorolaisilla on Cassiopeia-tausta ja kuoroa johtaa Cassiopeian peräsimessä 1994 -2004 ollut Ilkka Eskelinen. Kaikukuoron ohjelmisto on sekoitus perinteistä ja modernia musiikkia. Kuoron esityksiin kuuluu myös musiikkia elävöittäviä koreografioita. Taitojaan kuoro on mitannut jo muutamilla festivaaleilla. Cattolicassa Italiassa toukokuussa 2016 kuoro voitti B-sarjan ja sijoittui Grand Prix -kilpailussa kolmanneksi.


Kaikukuoron FB-sivu 

Äänitteet

Tähtien valoa. Cassiopeia, 2015. 
Ounapuu. Cassiopeia, p2010. CPCD410.
Haltian herätys. Cassiopeia, p2002
Musica Promotionum Universitatis Ouluensis = Oulun yliopiston promootiomusiikkia. Oulu: Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto, p1996 (yhdessä Oulun kaupunginorkesterin kanssa)
Säveliä albumista. [Oulu: Cassiopeia, 1994]
Cassiopeia. Oulu: Cassiopeia, 1985


Muita julkaisuja

Joulupeijakas: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian joululaulukirja.[2002?]
Cassiopeia & Juntunen, S. 1989. Cassiopeia 10 vuotta.
Keisala, J. & Maunu, J. 1995. Peijakas: lauluja Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian matkan varrelta. Toinen painos 2002.
Kolehmainen, J., Kohonen, R. & Cassiopeia [2000]. Peijakas: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian laulukirja.
Kuoppala, H., Maunu, J., Mäenpää, J., Pylvänäinen, M. & Rosenqvist, S. 1999. Ja kaikille riitti: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian toiset 10 vuotta 1989-99

Lähteet:

Cassiopeia. Hakupäivä 29.3.2005.
Kuoppala, H., Maunu, J., Mäenpää, J., Pylvänäinen, M. & Rosenqvist, S. 1999. Ja kaikille riitti: Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian toiset 10 vuotta 1989-99.
Mannila, Erikka. Kirkkomusiikista rillumareihin. Osakolainen: Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijat ry 2005: 1, 20-21
Krapu, Seija. Kuorossa pääsee heti mukavaan porukkaan: 25-vuotias Cassiopeia vetää myös nivalalaisopiskelijoita. Nivala: kotiseutulehti 4.3.2004.

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku