Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Connection 1967 - 1970

Sukupuu: Gold Fingers ► Connection ► Atlantic

Reijo Kostilainen; kitara, laulu
Tapio Lassila; laulu, koskettimet
Heimo Paavonaho; basso
Matti Korhonen; rummut
Heikki Leviäkangas; saksofoni, kitara, laulu
Raimo Kastari; koskettimet

[Kuva: Connection]

Kuva: Connection-yhtyeen arkistot.


Connectionin varhaisversio Goldfingers syntyi jo 1966. Kitaristina oli muuan Pasi Törmälä, joka tuli 1970-luvulla soittajille tutuksi PA-vahvistimien ja kaiutinkaappien rakentajana. Connection-nimi otettiin käyttöön uuden kitaristin Reksan ja solisti Tapsan liityttyä bändiin vuonna 1968.

Musiikillinen tyyli muuttui samalla rautalangasta laulettuun rockiin. Keikkasetissä oli ajan suosittujen yhtyeiden kappaleita: Beatlesia, Rolling Stonesia, Holliesia, Troggsia, Hep Starsia ja tietysti Renegadesia. Jotkut puhuivat "Oulun Rollareista", kun kitaristi Kostilainen oli melko lailla Keith Richardsin näköinen. Hittipainotteisten settien ohella yhtye kokeili pariin otteeseen myös rohkeampaa show-linjaa, jossa ohjelmistona oli Suomen Talvisota -yhtyeen undergroundia ja Doorsia. Näillä keikoilla solistina vieraili yhtyeen manageri Antti Porkka.

Esiintymispaikkoja olivat tyypillisesti kouluhipat. Yhtye soitti mm. useasti Oulunsuun Yhteiskoululla, jossa useampikin bändin jäsenistä oli oppilaana. Keikkoja oli myös lämppärinä sellaisten kansallisten kuuluisuuksien kuten Ernoksien keikoilla. Erikoisimpia lienee Connectionin esiintyminen Tivoli Sariolan yhteydessä. Eräällä Pyrinnön "suurkeikalla" olivat mukana kaupungin merkittävimmät yhtyeet. Yleisradion TV-tiimi kuvasi konsertista 5-10 minuutin jakson, jossa oli äänessä juuri Connection.

Connection sai kerran autoliikkeestä viikonlopuksi koekäyttöön hienon Mercedes-pakettiauton. Sillä ajettiin sitten leveästi keikalle Kuusisaareen. Illan toiset yhtyeiden kiusaksi - taisivat olla Express ja Wilds - auton todellista omistajaa ei heti paljastettu. Tavallisempia olivat kuitenkin keikkakyydit henkilöautolla ja vanhalla pakulla. Hailuodon keikalle matkustettiin laivalla torinrannasta, ja saarella laitteet ja miehet mahdutettiin henkilöautoon.

Lähteet:

Kirjeenvaihto: Heimo Paavonaho
Hannu Karjalainen: Oulu Pop History

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku