Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Cool Operator 1994 -

Pekka Kunelius: laulu, basso
Ari-Pekka Fors: kitara
Juha Koskenkari: kitara
Pauli Rintahaka: kitara
Heikki Wiik: rummut

[Kuva: Cool Operator]

Kuva: Cool Operatorin arkisto.


Cool Operatorin idea syntyi syksyllä 1993 Ari-Pekka Forsin ja Pekka Kuneliuksen duojameista. Kun Heikki Wiik, Pauli Rintahaka ja Juha Koskenkari olivat suostuneet mukaan, pelkästään medisiinareista koostuva bändi alkoi harjoitella keväällä 1994. Treenitila järjestyi Kotivaran teurastamon kellarista, minkä johdosta bändin nimeksi sovittiin Der Schlachthaus (teurastamo).

Taiteellinen linja syntyi luontevasti, koska kaikki pitivät brittiläisestä rytmibluesista (Dr. Feelgood, Clapton) ja Texasin juurimusiikista (Fabulous Thunderbids, Omar & the Howlers, ZZ Top). Coverit sovitettiin oman maun mukaan ja niiden lisänä oli omia kappaleita. Tärkeintä oli kuitenkin soittaa tanssittavaa musiikkia ja luoda hillitön meininki. Sen sai tuta jo ensimmäisen keikan yleisö OYS:n teho-osaston juhlissa. Pian yhtye tuli tutuksi mm. Nelivitosen sunnuntaijameista.

Fors ja Rintahaka lähtivät yhtyeestä kiireidensä takia 1997. Muut jatkoivat triona entistä rockimmalla linjauksella. Saksankielinen nimi ei enää tuntunut hyvältä, ja niinpä triosta tuli Malpractice (suom. hoitovirhe; myös Dr. Feelgoodin albumi). Kun selvisi, että on toinen samanniminen yhtye, nimi vaihdettiin Case Reportiksi.

Keikkojen ohella trio teki omia kappaleita. Niitä äänitettiin Immu Ilmarisen studiolla tammikuussa 1999, jolloin pakkanen paukkui lähes -40 asteessa. Debyytti-cd ja bändi saivat lopulta sääoloihin viittaavan nimen, joka pysyi: Cool Operator. Cd nousi kotimaisessa Blues News -lehdessä kriitikoiden suosikkilistalle.

Kokoonpano kasvoi keväällä 1999 kvartetiksi, kun komppikitaristiksi otettiin bändin roudarina pyörinyt lääkärikollega Tero Rautio. Kesällä 2000 bändiin saatiin 'frontman', laulusolisti Heikki Takala, joka muiden tavoin työskenteli keskussairaalassa. Hän oli aiemmin laulanut gospelyhtye Kajossa. CO siirtyi teurastamosta Toppilaan uudelle treenikämpälle, jossa majaa piti myös Köpöt Rulez -yhtye. V. 2003 CO oli aktiivisimmillaan ja teki 25 keikkaa.

Nuoreen Kuneliukseen teki Dr. Feelgood valtavan vaikutuksen Oulun Kuusrockissa 1975. Hän tutustui bändin muusikkoihin 80-luvulla. Vuonna 2004 Cool Operator sai esiintyä esikuvansa lämmittelijänä 45 Specialissa. Kirurgit ja "tohtori" aloittivat kiertueyhteistyön: CO ja Dr. Feelgood rundasivat yhdessä Lapissa vuosina 2006, 2007 ja 2009.

2005 yhtye julkaisi livelevyn Alive and Kickin!. Sekin sai Blues Newsin kriitikkokunniamaininnan. Vuoden 2013 aktiivisessa keikkatahdissa yksi esiintyminen oli taas Dr. Feelgoodin lämppärinä, tällä kertaa Oulun Teatrialla.

Lähteet:

Yhtyeen kotisivu. [Hakupäivä 1.10.2013]
Arto Kiuru: Bluerock on lääkäreille intohimo. Kaleva 10.1.2008, s. 29.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku