Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Erkki ja Tähti 1984 -

Antti Heinonen: kitara, laulu
Markku Kuosmanen: kitara, laulu
Eetu Pikkarainen: basso, laulu
Veijo Meriläinen: rummut

[Kuva: Erkki ja Tähti]

Kuva: Arto Havana.


Erkki ja Tähti syntyi loppuvuodesta 1984 akustisen viitisen vuotta toimineen Ontuva Myrkky –duon laajennuttua nelihenkiseksi yhtyeeksi. Yhtye koki tarpeelliseksi vaihtaa nimeään, Ontuva Myrkky koettiin liian omituiseksi suomenkielistä kantria soittavalle yhtyeelle. Uuden nimensä yhtye kaappasi omasta "Erkki ja Tähti" – kappaleestaan. Ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat alkuperäisen duon muodostaneet Antti Heinonen ja Eetu Pikkarainen sekä Markku Kuosmanen, ja Veijo Meriläinen. Reilu vuosi perustamisen jälkeen rumpali Meriläisen korvasi Arto Nivala, joka on yhtyeessä edelleen.

Erkki ja Tähti on suomalaisella tyylillä kantrimusiikkia soittava yhtye. Repertuaariin kuuluu sekä omaa musiikkia kuin lainamusiikkia. Lainakappaleita yhtye on tehnyt muun muassa Johnny Cashin ja Hank Williamsin tuotannosta. Verkkosivuillaan yhtye kertoo musiikkinsa olevan "karuja kertomuksia pohjolan keskikaljacowboyiden ankeasta elämästä."

Vuonna 1991 ilmestyi debyyttijulkaisu Jatkan matkaa / Kyyneleet vain lentää – single. Nelihenkinen kokoonpano kasvoi vuosien myötä ja vuoden 1994 ensimmäisellä täyspitkällä albumilla Erkki ja Tähti soittikin jo kahdeksanhenkinen yhtye: Heinosen, Kuosmasen ja Nivalan lisäksi basisti Pertti Kuivala, pesulautaa ja huuliharppua soittanut Markus Lampela, kitaraa ja harmonikkaa soittanut Timo Nykyri, viulua ja mandoliinia soittanut Tommi Salmela, banjoa soittanut Juha Varjo, toinen basisti Ilkka Juola. Albumi julkaistiin oman Bull´s Hits – levymerkin kautta.

Levytysura sai jatkoa vuonna 2000, kun neljä kappaletta sisältänyt "Krototiilibuutsit" – minialbumi ilmestyi. Lisäksi yhtyettä on voinut kuulla muun muassa seuraaville kokoomalevyillä: " Oulu Folk 2004" ja "Oulun kaupunki luottaa osaajiinsa".

Nykyiseen Erkki ja Tähti kokoonpanoon kuuluvat Antti Heinonen, Jussi Kallio, Pertti Kuivala, Arto Nivala, Rike Pietilä ja Tommi Salmela. Yhtye ei ole koskaan pyrkinyt suurempaan menestykseen ja isomiehistöisen kokoonpanon toiminnan saaminen taloudellisesti kannattavaksi on hankalaa. Kuten niin monen muunkin yhtyeen, myös Erkki ja Tähti – ryhmän innostavana voimana on halu soittaa. Nykyisillään yhtye innostuu aktivoitumaan keikkarintamalle muutamia kertoja vuodessa.

Osa tämän hetkisen miehistön jäsenistä soittaa myös muutamissa muissa yhtyeissä, joita ovat esimerkiksi Soiva Siili, Kammarit, Mojo Zombies, Fortis Boys ja Mieskuoro Huutajat. Jo mainittujen lisäksi yhtyeen lyhempi aikaisia jäseniä ovat vuosien varrella olleet ainakin seuraavat henkilöt: Jukka Ilmavirta, Timo Sipilä, Riku Halttu, Asko Karjalainen, Petri Sirviö ja Kalle Rankka.

Lähteet:

Antti Heinosen kyselylomakehaastattelu
Kejonen, E. 1998. Kantti : uudistavan ajattelun äänenkannattaja. 1986:2 , s. 16-17
Mustonen, K. 1994. Erkki ja Tähti ei ole hämybändi. Oulu-lehti. 20.3.1994 , s. 6
Erkki ja Tähti -kotisivu

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku