Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Rockfestivaalit Suomessa

Jazzin ja folkin kautta rockiin

Musiikkifestivaalitoiminta kehittyi Suomessa 1960-luvulla kansainvälisten mallien mukaan jazzin ja kansanmusiikin aloitteesta. Porissa pidettiin ensimmäiset jazzfestivaalit vuonna 1966. Samana kesänä folkväki kokoontui kodikkaaseen Helsinki folk festivaaliin Espoon Sandvikissa. Kaustisen kansanmusiikkijuhla alkoi kaksi vuotta myöhemmin. Porin Luotsinmäessä pidettiin heinäkuussa 1967 popfestivaali, jossa esiintyi kotimaisen popin parhaita.


Ruisrock - kaikkien festivaalien isä

Turussa alettiin vuonna 1969 harkita popmusiikin mukaan ottamista jokavuotisten musiikkijuhlien ohjelmaan. Viralliset tahot lämpenivät ajatukselle. Elokuussa 1970 avattiin ensimmäinen Ruisrock. Juhla nimettiin tapahtumapaikan Ruissalon mukaan. Idea oli siis syntynyt jo ennen Woodstockia, mutta "woodstock-henki" näkyi ja kuului festivaalilla. Yleisökin tiesi mitä odottaa, sillä Woodstock-dokumenttifilmi oli pyörinyt elokuvateatterien ohjelmistossa keväällä.

Ensimmäisen suomalaisen rockfestivaalin yleisömenestys yllätti kaikki. Kävijämäärä Ruissalossa nousi 38.000:een. Ulkomaan tähtien palkkiovaatimukset olivat tuolloin vielä kohtuullisia ja esiintyjäkaarti olikin vakuuttava: Family, Colosseum, Argent. Paikalla olivat myös parhaat kotimaiset yhtyeet.

1971 Ruisrockisssa pantiin vielä paremmaksi. Yleisömagneetteina olivat mm. Kinks, Canned Heat ja Jeff Beck Group. Nyt yleisöä oli yli 100.000. Järjestelyt eivät enää toimineet ja iloinen festivaalihenki oli tiessään. Kun sääkin vielä oli huono, tilanne kääntyi kaoottiseksi.


Tilaa löytyy muillekin

Ensimmäisen Ruisrockin vanavedessä syntyi Lappajärven Tulivuorirock-festivaali. Kesällä 1971 oli pienimuotoisia rock-kemuja eri puolella Suomea. Joensuussa pidetystä pienestä puistokonsertista kasvoi aikanaan Ilosaari-rock. Pohjoisen Suomen ensimmäinen oikean näköinen festivaali, Iissä kesäkuussa 1971 pidetty Villikissa jäi onnistumisestaan huolimatta yhteen kertaan.

Vuodesta 1972 Ruisrock järjestettiin vain yhden päivän mittaisena. Tämä antoi tilaa muille. Keimolan moottoriradalla Vantaalla järjestettiin kesällä 1972 ja -73 kaksipäiväinen festivaali, joka esiintyjistä useat tulivat suoraan Ruisrockin keikalta. Ensimmäinen Keimola-rock muistetaan kehnon sään ja alkeellisten olojen takia "mutafestivaalina".

1973 aloittanut Oulun Kuusrock oli seuraava merkittävä rockfestivaali, ja se onnistui myös vakiinnuttamaan asemansa. Muutama vuosi myöhemmin syntyi Pihtiputaalla Saapasjalkarock, joka järjestettiin yhteensä 11 kertaa.


Aika festivaalia kutakin

1980-luvulla syntyi uusia festivaaleja, mutta osa kuoli pois. Maaseutufestivaaleille hyvän ulkomaisen pääesiintyjän saaminen oli elintärkeää. Esiintymispalkkioiden jatkuva nousu lisäsi taloudellista riskiä, ja yksi rankasti tappiollinen juhla saattoi kaataa koko festivaalin. Tulivuorirock järjestettiin viimeisen kerran 1986, Saapasjalkarock 1988. Mikkelissä järjestettiin 1987-90 Dinosaurock, jonka erikoisuus oli reggae. Hämeenlinnassa soi 1987-92 heavyyn erikoistunut Giants of Rock.

Lähteet:

Iskelmä 6/1966, 8/1967
Jee jee jee : suomalaisen rockin historia
Rock in Mikkeli. Festivaalit. 
Ruisrock : ensimmäiset 25 vuotta.
Helsinki rock festivals
Juho Hämäläinen: Kuolleiden festivaalien seura. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku