Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Hummingbird 1979 - 1980

Sukupuu: Fancy ► Hummingbird

Matti "Heleppo" Hiekkaranta (ent. Hankala); laulu, komppikitara
Topi "Rokki Topi" Tauniharju; laulu, soolokitara
Sakari "Sakke" Kuusisto; laulu, basso
Tapio "Tapsa" Ahtinen; rummut
Antti Ahtinen; basso (Fancy)

Fancy-yhtyeen perustivat Karjasillalla 1978 Ahtisen veljekset Tapio ja Antti (R.I.P.) Raatteentieltä sekä Matti Hankala Kaukovainionkadulta. Ikää heillä oli tuolloin 14-16 vuotta. Yhtye treenasi aluksi Ahtisten rintamamiestalon kellarissa - lähinnä Beatlesin ja Hurriganesin kappaleita, mutta myös vanhempaa materiaalia. "PA-kamoina" olivat tavalliset stereot C-kasettinauhurilla, jolla kappaleita äänitettiin ahkerasti. Ensimmäinen oikea Yamaha-yleisvahvistin ostettiin Kurvisen Matilta (Tihkusade) Karjaportintieltä. Soittimina olivat musta Cimar Les Paul Jr -kopio, Gibson SG Cherry -tyylinen Aria-basso ja "siniset" rummut. Meteli kellarissa oli kuulemma aika ajoin jokseenkin sietämätöntä ja huvittavaakin.

Antti siirtyi bassosta taustajoukkoihin ja basistiksi vaihtui Sakke Kuusisto Kastellista. Kun vielä soolokitaristiksi löydettiin Topi Tauniharju Heinäpäästä, oli "D.C. Hummingbird" muodostunut. Uusilla jäsenillä oli hyvät soittokamat mukanaan ja kun samoihin aikoihin Tapsa sai käsiinsä kunnolliset Pearl-rummut ja opastusta Raappanan Rapelta (Timjam), niin paketti oli kasassa. Yhtye treenasi torinrannassa kauppahallin vieressä sijainneen Asumatti-vaateliikkeen takahuoneessa.

Saken ja Topin mukaantulo muutti yhtyeen tyylin rock-bändiksi, joka ainakin yritti soittaa raa'emmalla meiningillä kuin muut paikalliset rhythm 'n' blues yhtyeet. Yhtyeen motto oli "soittaa rajulla tavalla ja näyttää hyvältä lavalla", ja sen esiintymistä leimasivat etenkin Topin pitkät osin proge-vaikutteiset kitarasoolot.

Vuoden 1979 syksy oli bändin aktiivisinta aikaa. Tuolloin äänitettiin C-kasetille senhetkinen ohjelmisto, joka on "pelastettu" myös CD:lle jälkipolvien ihmeteltäväksi. Ohjelmistoon kuului mm. Beatlesin, Santanan ja Dire Straitsin kappaleita, joka oli julkaissut debyyttialbuminsa edellisenä vuonna. Yhtyeen bravuurinumero oli Dire Straitsin "Sultans of Swing".

Hummingbird keikkaili Oulun koulujen bileissä mm. Norssissa, Kuusiluodossa, Pohjankartanossa, sekä Haukiputaalla ja Oulun Pyrinnöllä Maukka Perusjätkän lämmittelybändinä. Uusi aalto ja punk tulivat ryminällä Pohjolaan, jolloin Hummingbirdin ohjelmisto alkoi tuntua vanhentuneelta ja lopulta yhtye hajosi 80-luvun alussa. Sen rippeet jammailivat vielä eri kokoonpanoissa Pohjankartanossa ja Pikisaaressa entisen villatehtaan ylimmässä kerroksessa.

Myöhemmin yhtyeen riveistä Topi on toiminut keikkamuusikkona lukuisten eturivin artistien kanssa ja toimii nykyään sähköisen median tuottajana. Sakke on tehnyt Oulusta käsin menestyksellistä kansainvälistä uraa Ska-musiikin parissa The Blaster Master -yhtyeen keulahahmona. Tapsa on myös pidellyt rumpukapuloita käsissään soittaen mm. Kankaan Tapion (Take) kanssa. Matti ja Tapsa perustivat vuoden 2007 alussa R.S.H.B -bändin, joka on keikkaillut Oulun seudulla. Eli kipinä rock-musiikkiin tuskin koskaan täysin hiipuu näiden soittajapoikien mielistä.

Lähteet:

Tiedot toimitti Matti Hiekkaranta
Ks. myös Antti Ervasti: Ääni ja vimma - Svengaavat sulttaanit. Kaleva 6.5.2006.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku