Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Irstas 1986 -97

Jone Olkkonen: kitara
Pena Ruotsi: basso
Tomppa Kangosjärvi: rummut

Tiukkaa HC-punkia soittanut Irstas äänitti ensimmäiset demonsa vuoden 1986 paikkeilla. Rumban pikkuilmoitusten kautta bändi nousi alanharrastajien tietoisuuteen. Vuonna 1987 Irstaan kappale Pelinappula julkaistiin HC-kokoelmalla Suuren hiljaisuuden jälkeen.

Ensimmäisen oman levynsä, viiden biisin 7-tuumaisen Hätäapu-EP:n bändi äänitti Soundmix-studiossa joulukuussa 1989. Alkuperäisestä kokoonpanosta laulusolisti Winston ei enää ollut mukana, ja Amazing Tailsiin lähteneen Pena Ruotsin tilalle oli basistina Janne Törmikoski. Soitto on nopeaa ja tarkkaa, riffit jyräävät ja synkät tekstit kruunaavat kokonaisuuden. Yksi biiseistä oli englanniksi.

Keikallakin Irstas kunnostautui. Punkinfinland.net-foorumilla muisteltiin vielä vuonna 2011 Irstaan hienoa keikkaa vuoden 1986 punkpainotteisessa Ilosaarirockissa.

Toisin kuin jotkut muut 1980-luvun puolivälissä HC:llä aloittaneet bändit Irstas ei luopunut tyylistä. 1990-luvun alku oli kuitenkin hiljaiseloa, ja Kangosjärvikin soitti hetken aikaa Amazing Tailsissa. Irstas aktivoitui muutaman vuoden päästä, kun uudeksi basistiksi saatiin mm. Belial-yhtyeessä vaikuttanut Jani Lehtosaari. Keväällä 1997 trio Kangosjärvi-Lehtosaari-Olkkonen äänitti oululaisella Neo-studiolla nipun uusia kappaleita, jotka julkaistiin 10-tuuman EP:nä Unluck. Nyt kaikki levyn 17 kappaletta olivat englanninkielisiä.

Lähteet:

Irstas- ja Unluck-EP-levyjen kansitekstit.
Jarkko Kuivanen (toim.) Suomipunk 1977-1998. 951-91-0803-6
www.finnmusic.net
Mika Penttinen: Amazing Tails -haastattelu. [Hakupäivä 12.8.2012]

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku