Tekstin koko A- A+
Nuottikirjasto
Naxos

Iso Ilo

[Kuva: Iso Ilo]

Kuva: Ison Ilon arkisto.


Sekakuoro Iso Ilo on toiminut Oulunsalon Nuoriseuran yhteydessä vuodesta 1962. Aluksi se tunnettiin nimellä Oulunsalon nuorisoseuran kansantaideryhmä, mutta vuonna 1973 otettiin käyttöön vanhaa suomalaista häälaulua mukaileva ytimekäs Iso Ilo.

Iso Ilo on n. 50-henkinen sekakuoro. Laulajien lisäksi kokoonpanoon kuuluu soitinyhtye. Kuoron taiteellisena johtajana on vuoden 2016 alusta toimnut Arto Poussu. Häntä ennen tehtävässä ovat toimineet viimeksi Kristian Hedberg, Jaana Raivio (2013-14), Tuomas Lampela (2010-12) ja Marika Salminen (2007-10). Heitä aiemmin kuoroa johti pitkän kauden Jorma Leppämäki.

Ison Ilon ohjaajana ja koreografina toimii tanssitaiteen maisteri Milla Korja. Keväällä 2014 ensi-iltansa saanut Tuntematon Joutilas on Millan kuudes yhteinen teos Ison Ilon kanssa. Aiempina vuosina koreografioita kuorolle olivat laatineet Eila Alakiuttu, Satu Niiranen, Sirkka Viitanen ja Eero Aho.

Käsikirjoittaja Petri Kauppinen on toiminut yhteistyössä Ison Ilon kanssa vuodesta 1994 kaikkiaan yhdeksässä ohjauksessa, joista viimeisin oli kevään 2014 Tuntematon joutilas.


Kuoron toiminta

Ison Ilo on osa Oulunsalon kansalaisopiston toimintaa, joten harjoittelu tapahtuu kansalaisopiston lukuvuoden aikana. Iso Ilo työstää joka vuosi uuden ohjelman ja pitkä työ huipentuu perinteiseen vappuaaton konserttiin Pohjankartanon salissa.


Esiintyminen

Iso Ilon esiintyminen poikkeaakin olennaisesti tavallisesta kuorolaulusta. Esitykset koostuvat 10-15 laulusta, joista muodostetaan aihepiiriltään yhtenäinen "lauluketju". Tähän ketjuun laaditaan aiheeseen sopiva koreografia ja puvustus. Liikkuvan lavailmeensä ansiosta kuoro erottuu muista. Tiiviin ja haastavan harjoittelun ja sitä seuraavan onnistumisen sivutuotteena syntyy erityisen hyvä yhteishenki, jota kuorolaiset kiittävät.

Uuden ohjelmiston harjoittelun kuoro aloittaa laulujen stemmaharjoituksilla. Uusien laulujen tultua tutuksi, otetaan vähitellen mukaan myös liikkuminen koreografin ohjauksessa. Lopuksi harjoituksiin tulee mukaan bändi. Kerran viikossa pidettävien n. 2,5 tunnin harjoitusten lisäksi ryhmä kokoontuu kolme-neljä kertaa vuodessa laulu- ja koreografileireille.

Iso Ilo on vuosien mittaan esiintynyt kansanmusiikkifestivaaleilla sekä Suomessa että ulkomailla - mm. Unkarissa, Englannissa, Japanissa, Saksassa, Ukrainassa, Italiassa, Ranskassa ja Turkissa.


Ohjelmisto

Laajan ja yhtenäisen ohjelmakokonaisuuden perinne juontaa kuorolla aina vuoteen 1965 asti, jolloin se kokosi ohjelman Yleisradion Pitäjien parhaat -kilpailuun. Vanhoista paikallisista arkkiveisuista ja runoista koottu Romanttinen kuvitelma Oulunsalosta nähtiin seuraavana vuonna televisiossakin. Sovituksista vastasi musiikinopettaja Vesa Pentti, jonka työstämiä ohjelmia ohjelmia olivat mm. Iso ilo alkaa, Talkootanssit ja Laiva Toivo Oulu.

Ison Ilon linjana oli n. vuoteen 2000 asti neliääninen kansanmusiikki, mutta sen jälkeen kuoro on siirtynyt kohti kevyempää linjaa, nykymusiikkia ja elävää koreografiaa. Esitykset muototutuvat yhtenäisen teeman alle. Kuoro on tehnyt viimevuosina lauluketjuja sellaisista suomalaisista kansantaiteilijoista kuin Junnu Vainio, Gösta Sundqvist ja Juice Leskinen.

Kuoro on myös kantaesittänyt sille sävellettyä ohjelmistoa, mm. Tibor Garanvolgyin säveltämät pienoisoopperat Nuottaooppera ja Vala. Vuonna 2009 Iso Ilo esiintyi Haaparannassa Kaj Chydeniuksen säveltämässä ja Bengt Pohjasen kirjoittamassa vuoden 1809 tapahtumia kuvaavassa Sotaoopperassa. 


Diskografia

Iso Ilo alkaa Oulunsalosta, 1980. C-kasetti
Tule tule kultani, 1992. Cd-levy. 

Lähteet:

Kuoron kotisivu Iso Ilo
Jorma Leppämäki: Soiton, laulun ja tanssin Iso Ilo. Kaltio 2/1984, s. 71-73.
Mirja Rintala: Tekemisen ilo näkyy kansantaideryhmä Ison Ilon esityksissä. Oulu-lehti 26.4.2009, s. 6.