Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Iso Ilo

[Kuva: Iso Ilo]

Kuva: Ison Ilon arkisto.


Sekakuoro Iso Ilo on toiminut Oulunsalon Nuoriseuran yhteydessä vuodesta 1962. Aluksi se tunnettiin nimellä Oulunsalon nuorisoseuran kansantaideryhmä, mutta vuonna 1973 otettiin käyttöön vanhaa suomalaista häälaulua mukaileva ytimekäs Iso Ilo.

Iso Ilo on n. 50-henkinen sekakuoro. Laulajien lisäksi kokoonpanoon kuuluu soitinyhtye. Kuoron musiikillisena johtajana on elokuun 2018 alusta toimnut Atte Kekkonen. Häntä ennen tehtävässä ovat toimineet viimeksi Arto Poussu, Kristian Hedberg, Jaana Raivio (2013-14), Tuomas Lampela (2010-12) ja Marika Salminen (2007-10). Heitä aiemmin kuoroa johti pitkän kauden Jorma Leppämäki.

Ison Ilon ohjaajana ja koreografina toimii tanssitaiteen maisteri Milla Korja. Keväällä 2018 ensi-iltaan tuleva Made In LOVE on Millan yhdestoista yhteinen teos Ison Ilon kanssa. Aiempina vuosina koreografioita kuorolle olivat laatineet Petri Kauppinen, Markku Ryynänen, Eila Alakiuttu, Satu Niiranen, Sirkka Viitanen ja Eero Aho.

Käsikirjoittaja Petri Kauppinen on toiminut yhteistyössä Ison Ilon kanssa vuodesta 1994 kaikkiaan yhdeksässä ohjauksessa, ja kuusi viimeisintä käsikirjoitusta on hänen laatimiaan. 

Kuoron toiminta

Ison Ilo on osa Oulunsalon kansalaisopiston toimintaa, joten harjoittelu tapahtuu kansalaisopiston lukuvuoden aikana. Iso Ilo työstää joka vuosi uuden ohjelman ja pitkä työ huipentuu perinteiseen vappuaaton konserttiin Pohjankartanon salissa.


Esiintyminen

Iso Ilon esiintyminen poikkeaakin olennaisesti tavallisesta kuorolaulusta. Esitykset koostuvat 10-15 laulusta, joista muodostetaan aihepiiriltään yhtenäinen ohjelmakokonaisuus. Kokonaisuuteen laaditaan aiheeseen sopiva koreografia ja puvustus. Ryhmän lavailmaisu yhdistää pelottomasti liikkeen, laulun, teatterin ja tanssin keinot ja siinä näkyy yhdessä tekemisen riemu ja aito ilo. Ilo liikkuu ja liikuttaa, viihdyttää ja koskettaa. 

Uuden ohjelmiston harjoittelun kuoro aloittaa laulujen stemmaharjoituksilla. Uusien laulujen tultua tutuksi, otetaan vähitellen mukaan myös liikkuminen koreografin ohjauksessa. Lopuksi harjoituksiin tulee mukaan bändi. Kerran viikossa pidettävien kolmen tunnin harjoitusten lisäksi ryhmä kokoontuu kolme-neljä kertaa vuodessa laulu- ja koreografileireille.

Iso Ilo on vuosien mittaan esiintynyt kansanmusiikkifestivaaleilla sekä Suomessa että ulkomailla - mm. Unkarissa, Englannissa, Japanissa, Saksassa, Ukrainassa, Italiassa, Ranskassa ja Turkissa.


Ohjelmisto

Laajan ja yhtenäisen ohjelmakokonaisuuden perinne juontaa kuorolla aina vuoteen 1965 asti, jolloin se kokosi ohjelman Yleisradion Pitäjien parhaat -kilpailuun. Vanhoista paikallisista arkkiveisuista ja runoista koottu Romanttinen kuvitelma Oulunsalosta nähtiin seuraavana vuonna televisiossakin. Sovituksista vastasi musiikinopettaja Vesa Pentti, jonka työstämiä ohjelmia ohjelmia olivat mm. Iso ilo alkaa, Talkootanssit ja Laiva Toivo Oulu.

2000-luvun alusta alkaen Iso Ilo on siirtynyt kohti kevyempää linjaa, nykymusiikkia ja elävää koreografiaa. Sen ohjelmisto peilaa raikkaalla tavalla suomalaista kulttuuria ja kansakuntamme nykyilmiöitä. Kuoro on ammentanut esityksensä suurista suomalaisista kansantaiteilijoista kuten Junnu Vainio, Gösta Sundqvist ja Juice Leskinen.

Iso Ilo on myös kantaesittänyt sille sävellettyä ohjelmistoa, mm. Tibor Garanvolgyin säveltämät pienoisoopperat Nuottaooppera ja Vala.  


Diskografia

Iso Ilo alkaa Oulunsalosta, 1980. C-kasetti
Tule tule kultani, 1992. Cd-levy. 

Lähteet:

Kuoron kotisivu Iso Ilo
Jorma Leppämäki: Soiton, laulun ja tanssin Iso Ilo. Kaltio 2/1984, s. 71-73.
Mirja Rintala: Tekemisen ilo näkyy kansantaideryhmä Ison Ilon esityksissä. Oulu-lehti 26.4.2009, s. 6.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku