Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Jam Boys

[Kuva: Jam Boys]

Jam Boys1963. Ylärivi vas.: Erkki Lehtola, Jouko Paavola, Timo Lappalainen, Martti Lappalainen ja Jukka Teittinen.


Jazzyhtye Jam Boys oli nuorten suosikki 1960-luvun alun Oulussa ennen kitarayhtyeiden ja rockin esiinmarssia. Yhtye soitti kesät 1962 ja 1963 Kuusisaaren tanssipaikan vakioyhtyeenä. Ensimmäinen setti oli modernia jazzia, loppuilta svengaavaa tanssimusiikkia Jorma Ilvon toimiessa laulusolistina. Yhtye soitti mm. Coltranen, Miles Davisin, Thelonius Monkin ja Nat Adderleyn sävellyksiä. Saksofonistit Timo Lappalainen ja Erkki Lehtola olivat hioneet soittotekniikkaansa Oulun lyseon orkesterissa. Uutta ohjelmistoa yhtye poimi äänilevyiltä. Lisäksi Oulussa armeijaa käynyt Otto Donnerin yhtyeen basisti Tapio Tamminen teki sovituksia pientä rahakorvausta vastaan.

Jam Boys keikkaili myös Oulun ulkopuolella, soitti koulukonsertteja sekä osallistui jazzjameihin. Vapunaattona 1963 se jammaili trumpetisti Ossi Runteen kanssa, joka tuli keikaltaan Kuusisaaresta ja Jam Boys upseerikerholta. Lehtola muistaa erityisesti oululaisten kuvataiteilijoiden vuonna 1964 järjestämän avant garde -tapahtuman, jossa Jam Boys soitti sanomalehdistä improvisoiden. Äänekkäässä free-revittelyssä yhtye käytti soittimena jopa moottorisahaa.

Jam boys -yhteen jäsenet jatkoivat musiikkialalla. Lappalainen valmistui musiikinopettajaksi ja johti Espoo Big Bandia. Lehtola soitti Pepe & Paradisessa, valmistui Sibelius-Akatemiasta ja työskenteli Yleisradiossa musiikkitoimittajana ja tuottajana.

Jukka Teittinen toimi studioäänittäjänä ja freelance-muusikkona Helsingissä. Timo Lappalainen on ollut Retuperän WBK:n kantavia voimia. 

Lähteet: 

Jam Boys -historiikki: Erkki Lehtola

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku