Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Keijo Minerva

Musiikki ja urheilu olivat Keijo Minervan (s.1951) tärkeimmät kiinnostuksen kohteet nuorena. Rockhommat alkoivat Minervan käydessä Oulunsuun yhteiskoulua. Aluksi Minerva kiinnostui rumpujensoitosta, mutta pian hänet opittiin tuntemaan karismaattisena laulajana ja showmiehenä. Vuonna 1967 Minerva voitti nuorten sarjan kansallisessa iskelmälaulukilpailussa. Minerva lähti Helsinkiin, ja pääsi koelaulutilaisuuden kautta viihdemusiikin suuren portinvartijan Toivo Kärjen talliin.

Ensisingle Vielä mä palaan / Samaa kehää käyn julkaistiin 1971. A-puoli oli alkujaan italialainen laulu, b-puoli Paul McCartneyn tuoreen soolosinglen suomennos. Seuraavana vuonna julkaistulla singlellä Minerva versioi tuolloin suosittua brittiläistä Sweet-yhtyettä: Co-co kääntyi suomeksi nimellä Kaikki mukaan. Kääntöpuolen sävelmä Minä pidän susta, sinä pidät musta oli puolestaan parivaljakon Irwin - Vexi Salmi tuotantoa. Seuraavilla singleillään Mineva tulkitsi mm. Neil Diamondia, Steve Harleyta ja Stevie Wonderia.

1971-73 Minerva keikkaili pitkin maata säestäjänään oululainen Takapotku-rockyhtye. Takapotkun toiminnan loputtua Mineva toimi jonkin aikaa kitaristina Frederikin yhtyeessä. Seuraavaksi hän viihtyi pari vuotta laulaja-kitaristina Gulliver-yhtyeessä. Yhtyeen toinen voimahahmo oli Irwin Goodmania säestänyt Markku Laamanen. Gulliver julkaisi 1976-77 kaksi LP-levyä. Yhtyeen singleistä mm. Besame mucho, Mikä sai sun suuttumaan ja Ai ai Alli menestyivät hyvin.

1980-luvun alussa Minerva oli vuoden Poppoo-yhtyeen esiintymiskiinnityksellä risteilyaluksella, joka seilasi Kanarian saarilla ja pitkin Afrikan rannikkoa. Muut yhtyeen muusikot olivat Saku Kuosmanen, Andrzej Macohan, Lyly Rajala ja Lazlo Varga. Pestin loputtua Minerva toimi yökerholaulajana Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa.

Vuonna 1985 Minerva voitti Prahassa Inter-talent -laulukilpailun. Kisamenestys lisäsi tietysti keikkakysyntää Suomessa mutta myös muualla. Vuosina 1986-91 Minerva tuli tutuksi TV2:lle tekemistään musiikkituotannoista (mm. Musiikkia maailmalta, Copacabana ja Girls, girls). Hän myös teki näiden produktioiden kanssa esiintymiskiertueita pitkin Suomea. Parhaimmillaan tien päällä oli tekniikan väki mukaan lukien 30 hengen porukka. Suurten show-tuotantojen kysyntä loppui kuitenkin kuin seinään laman iskettyä Suomessa 1990-luvun alussa. Tuolloin Minerva suuntasi energiaansa Pohjoinen, auta lastasi -hyväntekeväisyyskonsertteihin.

Keijo Minerva on laulaja-multi-instrumentalisti. Hän soittaa kitaraa, bassoa, rumpuja ja perkussioita, huilua sekä pianoa. Etelämaiset sävyt ovat aina olleet vahvasti esillä Minervan levyillä. Vuonna 1995 hän julkaisi cd:n Sielulla ja sydämellä. Vuonna 1998 ilmestyi cd Valkoinen ja vuonna 2001 Laulaa sydän. Vuonna 2003 Minerva palasi pitkästä aikaa juurilleen Ouluun. Hänellä on ohjelmapalveluyritys, joka mm. vastaa jokakesäisestä Suven sävel -iskelmäfestivaalista ja järjestää ohjelmaa seudun tapahtumiin.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku