Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kerjäläisarmeija 1981 - 82

Juha Valppu: kitara ja laulu
Markku Konttinen: rummut
Tero Siitonen / Jukka Luukinen: basso
Esa Kovalainen: kosketinsoittimet

Kerjäläisarmeija perustettiin syksyllä 1981. Yhtyeen erikoinen nimi sai alkunsa Juha Valpun äidin huomautettua yhtyeen jäsenten pukeutumisesta: "Tehän näytätte ihan kuin joltain kerjäläisarmeijalta". Yhtye osallistui heti samaisena syksynä Oulussa järjestettyihin rockin suomenmestaruuskisojen karsintasarjoihin - ja otti ja voitti Joensuussa alkuvuodesta järjestetyt valtakunnalliset rockin suomenmestaruuskilpailut. Soundin arviossa yhtyettä verrattiin Taking Headsiin ja Bluesoundsiin, ja noteerattiin solisti Juha Valpun varmaotteisuus esiintyjänä.

Bändin musiikkia on kuvailtu reggae-funk-rock -vaikutteiseksi. Sanoitukset olivat suomenkielisiä.
1980-luvun alussa Suomessa oli vielä voimissaan tanssilava- ja työväentalokulttuuri. Talot olivat talvella usein kylmiä ennen tanssien alkamista. Kosketinsoittaja Esa Kovalainen muistaa vieläkin, kuinka hän joutui useissakin paikoissa soittamaan ns. kalastajansormikkaat käsissään. "Pohjoisessa oli vielä kahdeksankymmentäluvun alkupuoliskolla suosiossa karkeasti ottaen kaksi musiikkisuuntausta. Nuoriso kuunteli heavy- tai tanssimusiikkia, eikä yhtyeemme soittanut kumpaakaan. Monissa paikoissa lavan reunaan kokoontunut poikasakki huuteli: soittakaa heviä/ humppaa", Juha kertoo.

Tero Siitonen lähti yhtyeestä melko pian kisavoiton jälkeen. Basistin tehtäviä hoiti sen jälkeen Jukka Luukinen. Kerjäläisarmeija ei saanut koskaan solmittua levytyssopimusta Juhan jääräpäisyyden vuoksi. Atte Blom tarjosi yhtyeelle levytyssopimusta sillä ehdolla, että laulujen sanoituksia olisi muutettu. Kokoonpano keikkaili puolisen vuotta melko tiiviisti lähinnä Pohjois-Suomessa, usein yhdessä dj Markus Hännisen sekä Ramblers -yhtyeen kanssa. Bändin elinkaari oli lyhyt ja kiihkeä, se kesti syksystä syksyyn.

Kerjäläisarmeijan vielä toimiessa Valppu alkoi kehitellä uutta Captain Beefheart -tyylistä bändiä yhdessä Jyrki Mäen ja Jukka Kankaan Kanssa. Bändin nimeksi tuli Ei!Ei! Senkin toiminta kuitenkin hiipui ja Valppu vetäytyi rock-kuvioista. Mäki ja Kangas jatkoivat KTMK:ssa. Muut Kerjäläisarmeijan jäsenistä jatkoivat musiikillista toimintaa: Markku ja Tero päätyivät Stalker -yhtyeen lyhytaikaisiksi jäseniksi. Sittemmin Tero on tehnyt yhteistyötä Pelle Miljoonan kanssa ja Esa vaikuttaa nykyisin oululaisessa huumoripopyhtyeessä Professori Heikkerö.

Lähteet:

Hannu Karjalainen: Oulu Pop History.
Pertti Ojala. Soundi 12/1981, s. 4.
Radiopuhelimet-kirja. Like, 2006. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku