Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Köpöt 1992 -

Entinen nimi: Köpöt Rulez.
Lisänimi: "Autotallien aatelismiehet"

Sami Kyllönen: laulu
Jyrki Välitalo: soolokitara, laulu
Aarno Luukinen:rytmikitara, taustalaulu
Emppu Välitalo: basso
Timo Häkkilä: rummut

[Kuva: Köpöt Rulez]

Kuva: Köpöt Rulezin arkisto.


Köpöt Rulez perustettiin loppuvuodesta 1992. Aluksi se oli trio, jossa soittivat kitaristi Jyrki Välitalo, basisti Emppu Välitalo (Jyrkin serkku) sekä rumpali Heikki "Hexi" Litendahl. Kaikilla oli ollut nuorena aktiivista bändiharrastusta, joka oli sittemmin hiipunut. Vaikutuksen olivat tehneet mm. Hurriganes, Slade ja Dr. Feelgood. Siksi bändi palasi ensin nuoruusajan covereihin ja niiden lisäksi soitettiin päivän hittejä. Kun selvisi yhteinen mielenkiinto Creedence Clearwater Revivaliin, bändi erikoistui CCR-tuotantoon.

Hexi ehdotti bändille nimeä Köpöt. Kolmikymppiset soittajat tunsivat olevansa jo veteraaneja. Kolkyt ja risat ja ehkä myös Kauniit ja rohkeat -tv-sarjojen inspiroimana nimi jalostui muotoon Köpöt ja Risat. Kokoonpano vahvistui kitaristi Arno Luukisella ja aktiivinen keikkailu alkoi, ensin yksityisjuhlissa, sitten lukuisissa seudun baareissa. Seitsemän vuoden sisällä tutuksi tulivat mm. Panimoravintola, Kujasen baari, Foxia ja Katrilli, ja esiintymisiä oli kertynyt jo sata.

V. 2003 Hexi lähti työkiireiden takia, ja kapulat otti haltuunsa Timo Häkkilä. Kokoonpano täydensi kosketinsoittaja Jukka Tolonen. Uudistusta henki myös yhtyeen paranneltu nimi: Köpöt Rulez. Seuraavana vuonna yhtye kasvoi taas yhdellä jäsenellä kun laulusolistiksi tuli Matti Kyllönen. Köpöt Rulez oli mukana Oulu Folk 2008 -kokoelma-cd:llä laululla Last Cowboy Song.

Kun Kyllönen lähti yhtyeestä 2009, tilalle saatiin Sami Kyllönen (ei sukua), joka oli myös CCR-fani ja seurannut Köpöjen uraa jo pitkään. Lyhennetyllä Köpöt-nimellä bändi keikkailee aktiivisesti mutta harvakseltaan. CCR-kappaleiden lisäksi "autotallien aatelismiehet" soittavat myös muuta juurimusiikkia Johnny Cashista Lynyrd Skynyrdiin. Joulukuussa 2017 yhtye juhli 25-vuotista taivaltaan. 

Lähteet:
Oulu Pop History
Köpöt FB:ssa

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku