Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1975

Purkkaa ja jytää

Oulu-lehti tiesi kertoa jo maaliskuussa, että 1975 Kuusrockiin pyrittiin tuomaan kaksi ulkomaista (=englantilaista) nimeä. Ehdolla oli lehden mukaan sellaisia listasuosikkeja kuin Sparks, Alvin Stardust, Mud sekä Cockney Rebel. Kotimainen kova kaarti oli tietenkin kiinnitetty mukaan. Oulun seudun yhtyeistä lavalle pääsi tällä kertaa vain Express.

Toukokuussa pääesiintyjien sopimukset oli vahvistettu. Tulossa oli ajan kielikuvan mukaisesti "purkkaa ja jytää". Kohuttu nouseva rockryhmä Dr. Feelgood saapui Suomeen kolmelle keikan minikiertueelle ensimmäisenä pysäkkinään Kuusrock. Lauantain toinen brittiporukka oli "purkkapopyhtye" ja listasuosikki Paper Lace, (The Night Chicago died; Billy don't be a hero).


Dr. Feelgood löytää keikkapaikalle

Dr Feelgoodille oli käydä nolosti, kun yhtye kertomansa mukaan erehtyi lentoajasta. Bändi oli keikkapäivän aamuna kadoksissa. Promoottori Antti Einiö onnistui lopulta paikallistamaan jo viihteelle heittäytyneen ryhmän Tukholmasta ja järjestämään kiireesti yksityiskonekuljetuksen Suomeen.

Brittibändit tekivät hyvät keikat. Yleisö arvosti Paper Lacen viimeisteltyä, melodista poppia ja taitavia laulustemmoja. Yhtye oli ennakkoon hieman nyreissään "kakkosbändin" paikastaan, mutta tämä järjestys oli sille varmasti parhaaksi.  

Dr. Feelgood nimittäin näytti illan päätteeksi kaapin paikan ja vastasi koviin odotuksiin sataprosenttisesti. Bändin esitys oli siihenastisen festivaalihistorian intensiivisin. Tunnelmaa ei viilentänyt edes ajoittainen rankka sade. Bändin tiukan pelkistetty yhteissoitto, rosoinen soundi ja maaninen lavaliikehdintä nostivat yleisössä Feelgood-kuumeen. Väkivahva Thamesin suiston blues jäi muhimaan monen muusikonalun mielessä. Huomattiin myös, että rajua jytää voi soittaa pikkutakki yllä.

[Kuva: Dr. Feelgood]

Rosoista musiikkia karuissa oloissa: Dr. Feelgoodin Wilko Johnson ja Lee Brilleaux. Kuva: Markku Hänninen.


Dr. Feelgoodin Kuusrock-keikalla soittamat She does it right ja Roxette -biisit sekä bändin haastattelu Hotelli Vaakunan (nykyinen Radisson) terassilla löytyvät videoklippeinä Ylen Elävästä arkistosta.
Lisätietoa yhtyeen urasta: www.drfeelgood.de/drfdates.htm


"Kunhan vain pääsee soittamaan"

Victorys oli lauantain yllätysesiintyjä. Länsiberliiniläinen yhtye kiersi ympäri Eurooppaa rahoittaen matkansa esiintymisillään. Yhtye oli saapunut aikaisemmin kesällä yllättäen Kuusisaareen ja pyytänyt esiintyä tanssi-illassa. Bändi soitti ruokapalkalla hyvän keikan ja se kiinnitettiin Kuusrockiin. Beatles-sävelmät olivat festivaaliyleisön mieleen.

Toinen erikoisvieras oli australialainen Allan Russack. Ennakkotiedot olivat hatarat, lehdessä mainostettiin vielä päivää ennen englantilaista countryartistia Rossockia. Paikalle saapui liftikyydillä sympaattinen katumuusikko, jonka pophittikimara kevensi tunnelmaa rankan "räimeen" keskellä. Russack palasi vielä kahdesti Kuusrockiin. Miehen "kaukomaiden eksotiikasta" otettiin kaikki irti, sillä hänen nimensä painettiin mainoksiin aina isompana kuin kotimaisten artistien. 


Suomi-rockin kovat nimet

Lauantain kotimaisista vahvimmin esiintyivät tamperelaiset: Mansen uusi älykköbändi Virtanen häkellytti rujolla erikoisuudellaan. Pari vuotta myöhemmin tajuttiin, että Virtanen oli punk jo ennen kuin tyyli keksittiin Englannissa. Alwari Tuohitorvi kokeili onnistuneesti rockteatteria aiheena muusikon ja rokin avioliitto. Bändin soitto oli totutun tiukkaa.

[Kuva: Alwari T.]

Tyyliseikat hallussa: Alwari Tuohitorven Jukka Rautiainen. Kuva: Markku Hänninen.


Sunnuntain esiintyjistä Jukka Tolonen oli 'mannaa yksitoikkoisen rällätyksen seassa'. Tolosen yhtye operoi suvereenisti rockin ja jazzin välimaastossa. Pari viikkoa aikaisemmin yhtye oli esiintynyt Porin jazzjuhlilla.
Kokoonpano: Tolonen, g; Pekka Pohjola, b; Esko Rosnell, dr; Esa Kotilainen, keyb.

Hurriganesin kitaristi oli vaihtunut Albert Järvisestä Ile Kallioon, mikä poiki jatkuvia väittelyjä muusikkojen keskinäisestä paremmuudesta. Yhtye onnistui ankaran yrityksen jälkeen nostamaan kovan meiningin keskellä sunnuntaita.


Festivaali toimii

1975 Kuusrockin järjestelyjä ja palveluja pidettiin onnistuneina. Kahden päivän yhteenlaskettu yleisömäärä oli n. 13.000. Toimintamalli oli mennyt läpi lähialueillakin. Kun Kuusrock metsästi kiertueella olevia ulkomaisia tähtiä, tanssilavat kiinnittivät Kuuskan kotimaisia nimiä viereisiksi illoiksi. Niinpä samana viikonloppuna järjestettiin Vihannissa viiden yhtyeen Mäntyrock pääesiintyjänään Hurriganes. Paavolan Ruokolahdella soi samaan aikaan "Manse rock -75" eli Alwari Tuohitorven ja Juice Leskisen yhteiskiertue.

Esiintyjät

Lauantai 19.7. 

Victorys (L-Saksa)
Rexi & Napoleon
Kummitus
Virtanen
Yellow
Juice Leskinen & Coitus Int.
Alwari Tuohitorvi
Dr. Feelgood (Englanti)
Paper Lace (Englanti)

Sunnuntai 20.7.

Mikko Alatalo & Tabula Rasa
Express (Oulu)
Colombo
Allan Russack (Australia)
Hullujussi
Jukka Tolonen band
Hurriganes

Kahden päivän pääsylippu 25 mk.

Jukka Tolonen band: Tolonen, kitara; Pekka Pohjola, basso; Esko Rosnell, rummut; Esa Kotilainen, koskettimet; Paroni Paakkunainen, puhaltimet. 

Lähteet:

Juha Hintsala. Kultakaivos: Kuusrock.
Oulu-lehti 6.3. ja 11.3.1975
Kari Nettamo. Kaleva 22.7.1975
Kari Mustonen. Oulu-lehti 25.7.1975  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku