Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1978

Mikä mahtaa olla in?

Vuonna 1978 elettiin siirtymäkautta. Punkia oli ilmassa, mutta Kuusisaaressa soi yhä vanha kunnon progressiivinen rock. Muuta ohjelmaa oli tyylikartan laidasta laitaan.

Vuoden 1978 Kuusrockin esiintyjäbudjetti oli 130.000 mk. Pääesiintyjäksi tarjottiin mm. Frank Zappaa. Hän ei kuitenkaan ollut valitsijaraadin mielestä tarpeeksi "rock". Moinen tiukkapipoisuus kadutti kyllä myöhemmin.

Hittiyhtyeistä oli tarjolla Darts (kuka muistaa sitä enää), mutta se oli liian kallis. Harkinnassa olivat myös blueskitaristi Rory Gallagher sekä tuore brittiläinen punkyhtye Generation X. Gallagherin alkoholiongelma epäilytti, ja Generation X:ää ei pidetty tarpeeksi nimekkäänä. Yhtyeen laulusolisti oli muuan Billy Idol, josta tuli myöhemmin soolourallaan maailmantähti.


Nämä ainakin ovat oikeasti rock

Lopullinen valinta oli yllättävä. Lauantain pääosan jakoivat englantilaiset The Pirates ja Steve Hillage Band. Pirates muistettiin 1960-luvun alusta hitistä Shakin all over. Hillagen astraaliproge ei ollut 1978 lainkaan muodikasta, mutta hänen viimeisin levynsä oli lajin mielenkiintoisimpia. Uuden aallon yhtye Little Bob Story oli Kuusrockin ainoa ranskalainen esiintyjä. Pälajon myöhemmmin, vuonna 2011 Bob eli Roberto Piazza nähtiin elokuvaroollissa omana itsenään Aki Kaurismäen elokuvassa Le Havre. 

[Kuva: Little Bob Story]

Little Bob en scène. Ranskan uusi aalto ei ollutkaan vain elokuvaa.
Kuva: Markku Hänninen.
 

Raitahousut näyttävät vaatekaapin paikan

Pirates-kitaristi Mick Green oli ollut esikuva monille nuoremmille brittikitaristeille, mm. 1975 Kuusrockissa vierailleen Dr. Feelgoodin Wilko Johnsonille. Greenin konstailematon ja tehokas komppisoitto oli suonut hänelle arvostusta myös punkin harrastajilta. Pirates vuosimallia 1978 oli siten yhä ajankohtainen ja vahva ryhmä. Raitahousuisten merirosvojen jytä puri Kuusisaaressa. Ennenkuulumattomasti bändi sai innostettua yleisön yhteislauluun!


Piratesin kitaristi Mick Green oli monien esikuva. Kuva: Juha Hintsala.


Astraalisfäärit ja vikuroiva elektroniikka

Steve Hillage Bandin keikka ei ollut päästä käyntiin, kun tehostenauhaa ei saatu millään toimimaan. Odotusta, odotusta. Lopulta musiikki osoittautui monille liian korkealentoiseksi ja kokeilevaksi - ainakin Piratesin jälkeen. Alue ehtikin melkein tyhjentyä yleisöstä esityksen aikana. Oulu-lehden arvion mukaan Hillage olisikin sopinut paremmin Porin jazzjuhlille.

Steve Hillage Band Kuuskan lavalla. Kuva Juha Hintsala


Kotimainen kaleidoskooppi

Punk ehti melkein mennä Kuusrockilta ohi. Eppu Normaali edusti sitä tyyliä vielä ensivierailullaan 1978, mutta siitä lopulta tuli Kuusrockin useimmin esiintynyt rockviihdyttäjä. Punkin rinnakkaisilmiö Suomessa oli rockabillykuume. Teddy & The Tigersin vauhdikas esiintyminen vetosi Kuusrockissa tehokkaasti ainakin nuorimpiin kuulijoihin.

Kuva: Teddy Tiger]

Keravan tiikeri heittää rockabillyä. Teddy Guitar alias Aikka Hakala. Kuva: Markku Hänninen.


Pekka Pohjolan ja Olli Ahvenlahden popjazzyhtye Group otti yleisönsä vaikka päivänvalossa "nuorisoyhtyeiden" välissä. Tuore oululaisryhmä Ramblers otti ensi kerran tuntumaa isoon lavaan. Bändin ytimekäs rytmiblues antoi lupauksia pitkälle. Melankolisen popin ja stemmalaulun taituri Kaseva soitti parhaan keikkansa ja sai peräti kuusi encorea, mikä on Kuusrockin ennätys.

Esiintyjät

Lauantai 23.7. 

Eppu Normaali
Ramblers (Oulu)
Group
Teddy & the Tigers
Little Bob Story (Ranska)
Pirates (Englanti)
Steve Hillage Band (Englanti)

Sunnuntai 24.7.

Kaamos
Reijo Karvonen & Ikaros
H-band (Kajaani)
Kaseva
Allan Russack (Australia) & Jukka Tervo (Oulu)
Piirpauke

Kahden päivän pääsylippu 40 mk.

Lähteet:

Juha Hintsala. Kultakaivos: Kuusrock.
Sinikka Klemettilä. Kaleva 23.7.1978
Heikki Sissala. Kaleva 24.7.1978
Oulu-lehti 27.7.1978
Soundi 6/1978.

Lisätietoa:
Little Bob Storyn kotisivu 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku