Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1981

Hyvä asema festivaalikisassa

Kesällä 1981 rockfestivaaleja järjestettiin pitkin Suomea yhteensä runsaat 20, parhaimmillaan kolmekin samana viikonloppuna. Kuusrockin vakiintunut asema näkyi siinä, että Ylen Rockradio jalkautui Ouluun ohjelmantekoon.

Sääolot olivat erinomaiset. Yleisöä oli yhteensä n. 15.000. Musiikillinen linja oli edellisvuotta laveampi: heavyä, perusrockia, bluesia ja rockabillyä. Paikallisia ja maakunnallisia yhtyeitä oli useita.

Kiistattomimmat ilon aiheet olivat entistä vakuuttavampi Hassisen kone ja huippukuntoinen Pelle Miljoona oy. Ulkomaanvieraista The Blues Band vetosi laajimmin, mutta amerikkalainen rockabilly-yhtye The Zantees oli vaisuudessaan pettymys.

[Kuva: Pelle Miljoona]

Moottoritie on kuuma, tietää Pelle Miljoona. Kuva: Markku Hänninen.


Kyllä tästä hevillä selviää

Heavy-yhtye Saxon oli nimekkäämpi ja kokeneempi kuin edellisvuoden Iron Maiden. Saxon oli julkaissut kolme albumia ja noussut tiiviin keikkailun ansiosta uuden brittimetallin kärkeen. Kuusrockin lehtiarvioissakin tunnustettiin yhtyeen taidot. Vokalisti Biff Byfordin ääntä ja kitaristien soittotaitoja kehuttiin, vaikka machohenkistä poseerausta yhä vierastettiin. "Hassut ihonmyötäiset housut" (Spandex-trikoota) noteerattiin useimmissa lehtijutuissa.

[Kuva: Saxon]

Saxon näytti heavyn uusia suuntia. Kuva: Riku Halttu.


Blues on iloista tehty

The Blues Band oli lauantain kiitetyin esiintyjä. Jo brittibluesin varhaisvaiheissa (mm. Mayallin ja Kornerin yhtyeissä) pätevöitynyt viisikko soitti "iloista hyppybluesia". Yhtye hallitsi nyanssit ja sävyt, ja laulaja Paul Jones tiesi kuinka yleisö lämmitetään. Festivaalin viimeiseksi sijoitettu Amerikan-vieras, rockabilly-yhtye Zantees ei enää jaksanut innostaa väsynyttä yleisöä.

Hanoi Rocks sai kunnian olla lauantain päättäjä - ei erityisen tähtiaseman vaan myöhäisillan desibelirajoitusten takia. Yhtyeen esiintymisen vauhti tulkittiin kulloisenkin näkökulman mukaan joko juuri energisyydeksi tai sekoiluksi. Esitys oli kuitenkin kolmen encoren arvoinen. Kassu Halosen länsirannikon voimablues jakoi mielipiteitä, mutta suopeimmillaan miehen all stars -yhtyettä verrattiin Allman brothersiin.

Esiintyjät

Lauantai 17.7.

IC-Rock (Pudasjärvi)
Riff-Raff (Oulu)
Slippers
Hassisen Kone
The Blues Band (Englanti)
Saxon (Englanti)
Hanoi Rocks

Sunnuntai 18.7.

Gambler (Liminka)
Sig
Juice Leskinen Slam
Kassu Halonen Recording Band
Kauko Röyhkä & Narttu (Oulu)
Pelle Miljoona Oy
Zantees (USA)

Kahden päivän pääsylippu 60 mk. 

Lähteet:

Pertti Ojala. Soundi 8/1981
Heikki Sissala. Kaleva 19.7.1981; 20.7.1981

Lisätietoa:
www.thebluesband.com
www.saxon747.com 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku