Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1983

Osuvia valintoja

Päänimi ratkaisee pitkämatkalaisten festivaalipäätöksen. 1983 festivaalin pääesiintyjä Scorpions oli hyvin valittu, sillä pääsylippujen ennakkomyynti oli vilkasta Pohjois-Ruotsia ja -Norjaa myöten. Toukokuussa neuvoteltiin vielä toisestakin saksalaisesta heavyryhmästä, Acceptista. Tämä ei toteutunut eikä myöskään ruotsalaisen Lolita Pop-yhtyeen tulo.

Edellisen vuoden tapaan oli festivaaliin buukattu myös kokenut brittiläinen bluesyhtye, tällä kertaa Climax Blues Band. Kotimaisista kiinnostavin uutuus oli Ismo Alangon uusi yhtye Sielun Veljet.


Kaikkea se saksalainen osaakin

Hannoverilainen Scorpions oli kova heavynimi, ja sen ura oli jo kohtalaisen pitkä. Laulaja Klaus Meinen ääniongelmat olivat viivästyttäneet yhtyeen läpimurtoa Yhdysvalloissa, mutta vuonna 1982 se nousi Atlantin takana megaluokkaan. Scorpions oli rutinoitunut maailmankiertolainen. Bändi lähetti Saksasta Kuusrockiin rekka-autollisen omaa äänentoistokalustoa.

Scorpions tuli, soitti ja voitti. Kriittisinkin arvioija myönsi yhtyeen innostuksen, 'tyrmäävän ammattitaidon' ja monipuolisen tyylin. Yhtye arvioitiin parhaaksi Kuusrockissa kuulluksi heavyryhmäksi.  


Bluesmaaottelu Britannia-Suomi

Climax Blues Band oli punk-kauden mullistuksissa hukannut hetkiseksi sinisen ajatuksen ja kokeillut soulia ja poppiakin. Vanhemman linjan bluespuristit katsoivat yhtyeen 'menneen pilalle'. Climaxin Kuusrock-esiintyminen oli toki aivan hyvä, mutta samanlaista hurmosta se ei saanut aikaan kuin The Blues Band edellisenä vuonna.

Dave Lindholmin bluesveto arvioitiin brittejä paremmaksi. Daven yhtye oli itse asiassa sama kuin Henry O Band: huuliharppua ja kakkoskitaraa soitti Henry Ojutkangas, bassoa Pentti Hänninen, saksofonia Vesa Hyrskykangas ja rumpuja Raimo Raappana.

Muodikkaita tummia sävyjä soittanut Musta Paraati luokiteltiin 1983 kulttiyhtyeeksi, jossa on ainesta vastaisen varalle. Suhtautuminen Sielun Veljiin oli kaksijakoista. Arviot vaihtelivat akselilla 'rankaa ja ehdotonta' ja 'sietämätöntä'.

[Kuva: IC-Rock]

IC-Rock - What do you see? Kuva: Riku Halttu.


Pohjoisen 'Springsteen', Esa Eloranta ja Encore-yhtye soittivat vahvan keikan. Pudasjärven IC-Rockin raskas amerikanjytä toimi tehokkaasti. Sleepy Sleepers ei sen sijaan oikein innostanut. Bändin visuaalinen huumori ei ole parhaimmillaan päivänvalossa. Hanoi Rocks piti totuttuun tapaan hurjaa vauhtia lavalla mutta soundit puuroutuivat kohkatessa.

Esiintyjät

Lauantai 23.7. 

(Harri Marstio. myöhästyi - paikkasi tilapäisryhmä Moonshinemakers)
Esa Eloranta Encore (Oulu)
IC-Rock (Pudasjärvi)
Sleepy Sleepers
Bad Sign
Hanoi Rocks
Luther (Oulu)
Scorpions (L-Saksa)

Sunnuntai 24.7.

Siberia
22-pistepirkko (Utajärvi)
Musta paraati
Dave Lindholm & Henry O' Band
Sielun Veljet
Climax Blues Band (Englanti)
Juice Leskinen Grand Slam

Kahden päivän pääsylippu 100 mk.

[Kuva: Juice Leskinen]

Juice Leskinen oli Kuusrockin monivuotinen vieras. Kuva: Markku Hänninen.


Lähteet:

Heikki Hakkarainen. Kaleva 26.7.1983, 27.7.1983
Oulu-lehti 18.5.1983
Pekka Suorsa. Oulu-lehti 28.7.1983

Lisätietoa: https://climaxbluesband.com/

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku