Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1985

Isoja miehiä kitaroineen

1985 pääesiintyjäksi yritettiin saada sveitsiläinen heavyviisikko Krokus. Sopimus tehtiin kuitenkin lopulta kahden amerikkalaisen pitkän linjan yhtyeen kanssa. Bluesyhtye Omar & the Howlers oli kohtalaisen tunnettu Suomessa. Omar Dykesin väkivahva ja aggressiivinen kitaransoitto ja John Fogertyn mieleen tuova lauluääni olivat Kuusrockin yleisön makuun.

Toinen amerikkalaisvieras, Mountain-yhtye oli menneen ajan legenda. Yhtye oli perustettu 1969, ja yksi sen ensimmäisiä esiintymisiä tapahtui Woodstock-festivaalilla. Vastaavaa meriittiä ei muilla Kuusrock-kävijöillä ollut. Yhtyeen puhti hiipui 1970-luvun puolivälissä kitaristi Leslie Westin päihdeongelmien takia.

[Kuva: Mountain]

Mountainin Leslie West soitti raskasta boogieta. Kuva: Juha Hintsala

Kuusrockiin tuli 1985 juuri uudelleen kasattu Mountain, ja kokoonpano vaikutti lupaavalta. Westin kumppaneina olivat alkuperäinen rumpali Corky Laing sekä basisti Mark Clarke, joka oli soittanut Colosseumissa ja hetken Uriah Heepissäkin.

Mountainin lyhyenpuoleinen setti oli sinänsä asiallista työtä, mutta kovin suurta innostusta yhtye ei Kuusrock-yleisössä herättänyt. Vanhan ajan blues- ja boogiepohjainen hard rock oli vuonna 1985 epämuodikas laji, eikä yhtyeen luomisvire ollut parhaiden aikojen tasolla.

Popedan keikkaa väritti vauhdikas tanssiesitys. Kuva: Juha Hintsala. 

Sunnuntain rockit avasi muhoslais-tyrnäväläinen Tiikerikakku. Yhteen muodostivat laulaja-basisti Marikka Inkala, rumpali Mirri Tervo ja kitaristi Jaana Viinikanoja. Miesvaltaisella alalla Tiikerikakulla oli tienraivaajan rooli. Samana vuonna yhtye kilpaili Rock-SM-aluekarsinnassa ja pääsi vuotta myöhemmin finaalikierrokselle asti. 

Dingon suosio oli noussut vuodessa kotimaisittain ennätyslukemiin. Yhtye houkutteli runsaasti uutta ja entistä nuorempaa yleisöä paikalle. Yhtyeen esiintymisvuoro oli sunnuntaina loppuillasta. Sade hillitsi tunnelmia, mutta nuoret dingofanit kestivät urheasti kastumisen, eikä riemulla ollut rajaa. Yhtyeen luonteva ja rehellinen esiintyminen miellytti kyllä varttuneempiakin kuulijoita.

 

[Kuva: Dingo-faneja] Joko se Dingo tulee? Kuva: Juha Hintsala.


Sateen liuottamia tunnelmia kuivateltiin tuttuun tapaan sunnuntai-iltana Rattori-lupin jatkojameissa. Henry O-band ja Bad Sign avasivat pelit ja Eppujen ja Popedan soittajat osallistuivat kemuihin.

Esiintyjät

Lauantai 20.7. 

Popeda
Zero Nine
Eppu Normaali
Peer Günt
Smack
Omar & the Howlers (USA)
Mountain (USA)

Sunnuntai 21.7.

Tiikerikakku (Oulu)
Sig
Pave Maijanen
Juice Leskinen Grand Slam
J. Karjalainen & Mustat Lasit
Dingo
Mighty Flyers (Englanti)

Kahden päivän pääsylippu 150 mk. 

[Kuva: Tiikerikakku]

Oulun Pirates? Tiikerikakku-yhtye esiintyi 1985 Kuusrockissa. Kuva: Jouko Aho.


Lähteet:

Jouko Aho. Oulu-lehti 25.7.1985
Arto Kiuru. Kaleva 24.7.1985
Antti Ervasti. Kaleva 6.2.2005
Waldemar Wallenius. Soundi 8/1985 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku