Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Kuusrock 1987

Nyt ollaan ajan hermolla

Kuusrock vastasi kriittisten kuulijoiden vaatimuksiin. Ajankohtaisuudessaan vuoden 1987 ulkomainen tarjonta oli osuvin koko festivaalin historiassa: That Petrol Emotion, Triffids ja Anthrax. Aina kriittinen Oulu-lehtikin arvioi ennakkoon Kuusrockin iskeneen juuri oikeaan kohtaan napatessaan uusia nousevia yhtyeitä.

[Kuva: EBPSATRFM]

Kosmisen ahdistuksen tulkit: Electric Blue Peggy and ... äsh EBPSATRFM. Kuva: Jouko Aho.


Perhekunnittain rokkaavat oli otettu huomioon: lastenteltassa soi muksurock ja vanhemmat saattoivat jättää piltit vekarahakaan. Yksi vaihe festivaalin historiassa oli samalla päättymässä: Markku Hänninen vastasi Kuusrockin organisoinnista viidettätoista ja samalla viimeistä kertaa.

Uusi linja ei ollut mennyt täysin läpi. Lauantain yleisömäärä jäi odotettua pienemmäksi. Heavykansa näytti yhä aktiivisimmalta.

Pohjoisirlantilainen That Petrol Emotion oli punkbändi Undertonesin jatkaja. Yhtyeen toinen LP Babble oli saanut erinomaiset arviot. Kuusrockissa yhtyeen moniulotteinen ja tempoileva musiikki pakotti keskittymään kuunteluun.

1980-luvun puolivälistä alettiin melkein kaikkea vaikeasti lokeroitavaa rockia nimittää vaihtoehtorockiksi, alternative rock. Tähän ryhmään luettiin myös australialainen Triffids. Yhtye eli vahvinta luomiskauttaan. Folk- ja countryvaikutteita osattiin odottaa, mutta kokonaisuus oli elävänä ennakkokäsitystä jykevämpi ja intensiivisempi.


Hei, täältä tulee speed ja thrash

Vuonna 1981 perustettu Anthrax oli Metallican ohella keskeinen speed ja thrash metallin kehittäjä. Monet pitävät yhä yhtyeen 1987 julkaisemaa Among the living -levyä sen pitkän uran parhaana. Yhtye yllätti Kuusrockin yleisön monin tavoin. Asu ei ollut odotetusti nahkaa ja niittivöitä, vaan t-paitoja ja bermudasortseja. Musiikki oli kiihkeää tykitystä, mutta mukaan mahtui melodia. Esiintyminen oli energistä, mutta ei machoa uhoa.

Savatagen radikaalin uudenlainen heavy oli edellisenä vuonna jättänyt yleisön ymmälleen, mutta nyt oltiin valmiimpia. Erään arvion mukaan puolet lauantai-illan yleisöstä oli sonnustautunut Anthrax-asuun. Oikea kohderyhmä oli löydetty, ja taiteellisesti valinta oli onnistunut. Siitä huolimatta festivaalin kokonaisyleisömäärä laski edellisistä vuosista.

[Kuva: Anthrax]

Anthrax. Raskas, mutta ketterä ja huumorintajuinen. Kuva: Jouko Aho.


Esiiintyjät

Lauantai 18.7.

Tiistai (Oulu)
Playmate (Sodankylä)
Melrose
Ilona
Luther (Oulu)
EBPSATRFM (Oulu)
Zero Nine
Peer Günt
That Petrol Emotion (P-Irlanti)
Anthrax (USA)

Sunnuntai 19.7.

Tuomari Nurmio
Freud Marx Engels & Jung
Maarit
J. Karjalainen
Smack
Miljoonasade
Eppu Normaali
Triffids (Australia)

[Kuva: Freukkarit]

Jos sä olet Väinämöinen
niin mä olen Wyatt Earp.
Freukkarien Pekka Myllykoski
ja Arto Pajukallio.
Kuva: Jouko Aho.

Kahden päivän pääsylippu 180 mk. 


Lähteet:

Jouko Aho. Oulu-lehti 23.7.19876
Antti Isokangas. Rumba 14/1987
Kari Sammo. Kaleva 21.7.1987
Sakri Viklund. Kaleva 21.7.1987 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku