Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Lady & the Tramps 1981 - 83

Jukka Kreus, laulu
Jukka Kylli, rummut, laulu
Kimmo Candelin, kitara
Matti Sova, kitara
Sakke Kuusisto, basso, laulu
Tapio Kangas, koskettimet, laulu
Hannu Marjamaa, kitara, laulu

Lady & the Tramps perustettiin kesällä 1981. Lightning –yhtyeessä soittaneiden Kimmo Candelinin, Sakke Kuusiston ja Jukka Kyllin mukaan liittyivät Matti Sova ja Jukka Kreus Mackista. Noin 18-vuotiaat muusikot ottivat tavoitteekseen tehdä ajanmukaista melodista ja tanssittavaa kitararockia. Tyyliin sopivia esikuvia olivat mm. Tom Petty, The Who ja Rolling Stones. Bändin vaatimaton treenikämppä oli Tuirassa. Purkutuomion saanutta puutaloa voitiin käyttää talvella säiden mukaan.

Englanniksi laulavalla bändillä oli aluksi keikkoja tasaisen harvakseltaan Pohjois-Suomessa. Mutta parempaa oli luvassa. L&T osallistui seuraavana talvena Rockin SM-kisoihin saavuttaen kohtalaista menestystä Oulun aluekarsinnassa. Tammikuussa 1982 yhtye voitti Suosikin Rock-kuninkuuskisan. Palkintona oli sopimus singlen teosta ja kiinnitys Suosikin kiertueelle, jossa show-mestarina oli legendaarinen Jyrki Hämäläinen. Kiertue kolusi tanssilavoja ympäri Suomea ja toi rutkasti lisää kokemusta ja kokemuksia. Keikkoja oli nähin aikoihin 2-3 viikossa. 

Keväällä 1982 YLE teki Lady & The Trampsista dokumentin, jonka keikkaosuus kuvattiin livenä silloisessa Roxy-diskossa Oulussa. Kesällä keikkakalenterissa oli muutamia festareita, mm. Kalajoen Särkkärock, jossa L&T oli pääesiintyjänä yhdessä Paul Oxley´s Unitin kanssa.

Lady & the Trampsin ainoaksi levytykseksi jäänyt single No more lovin / Stifling girl äänitettiin Oulussa Soundmix -studiossa ja julkaistiin Kräk-levymerkillä elokuussa 1982. Sävellykset ja sanoitukset olivat lähinnä Kimmo Candelinin ja Jukka Kreusin käsialaa, vaikka ne merkittiinkin koko jäsenistön nimiin. Levyn tuotti Pave Maijanen, joka lauloi myös taustaosuuksia. Singlen menevä keskitien pop antoi lupauksia menestykseen.

Syksyllä 1982 L&T:n soundi laajentui koskettimilla kun Tapio Kangas Yetsistä liittyi Trampsiin, Matti Sova jätti bändin samoihin aikoihin. Lady & the Trampsin viimeisessä kokoonpanossa Kangas oli siirtynyt sivuun ja mukaan oli liittynyt Kerjäläisarmeijasta, myös Lightningissa soittanut Hannu Marjamaa. Kun odotettua LP:n tekoa ei kuulunut vaikka bändillä oli jo kiinnitys levy-yhtiöön, bändi päätti keväällä 1983 osallistua nuorisolehti OK:n demokisaan eri nimellä. Demo tehtiin Tumppi Niemelän avustuksella hänen kotonaan Oulussa. Tuosta kilpailusta tulikin taas komeasti voitto ja niinpä bändin tarina jatkui jonkin aikaa nimellä Oxford Circus. Todisteeksi siitä jäi single I'll be movin' on / Unordinary ways (Selecta, SES024).

Viimeisen keikkansa Lady & The Tramps -nimellä bändi soitti toukokuussa 1983 Rauhalassa.

Lähteet:

Hannu Karjalainen: Oulu Pop History.
Heikki Mattila: Trampsin lupaava aloitus. Kansan Tahto 21.8.1982.
Suomen äänitearkiston tietokanta: L&tT-haku 
Arto Kiuru: Nuortenlehtien lellikki. Kaleva 25.1.2008. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku