Levylaulajat olivat tähtiä
Myyntilistojen perusteella suomalainen popmusiikki oli pitkään vähäinen laji muiden joukossa. Esimerkiksi kesäkuussa 1967 Suomen single- ja ep-listan kärjessä olivat: Martti Innasen tangoparodia Elsa, Aikamiehet-kuoron valssi Iltatuulen viesti ja Dannyn balladi Sua kutsun Maarit.
Oululaiset popyhtyeet eivät vielä 1960-luvulla päässeet levyntekoon. Levy-yhtiöt, äänitysstudiot ja musiikkimarkkinat muutenkin olivat pääkaupungissa. Levyttäminen oli iso meriitti. Huvi-ilmoituksissa muistettiin aina mainita, että meillä esiintyy levylaulaja.
Pop-muotoilua: kuuluisan pallotuolin inspiroima levysoitin.
Oululaiset iskelmäartistit löydettiin ennen popyhtyeitä. Annette Tuominen teki ensisinglensä vuonna 1966. Popyhtyeistä ensimmäisenä levytti Express vuonna 1970.
Kolmen minuutin formaatti hallitsi 1960-luvulla. Vielä 1969 Suomen kokonaislevymyynnistä oli puolet singlejä. LP-levyt tulivat Suomessa popmusiikkiin viimeisenä. Beatlesin Help, Rubber Soul ja Revolver näkyivät albumilistalla heti, kun sitä alettiin julkaista 1966. Liverpoolin kvartetin lisäksi listalle kohosivat Kinks, Hollies, Rolling Stones ja The Who.
1960-luvun lopussa tulivat uudet tyylit ja uudet esikuvat. Cream ja varsinkin Led Zeppelin nostivat heavymusiikin suosioon. Led Zeppelinin kaksi ensimmäistä LP:tä ehtivät Suomen albumilistalle 1969 ja kakkosesta tuli kestohitti. Yhtyeen soitossa oli piirteitä myös toisesta uudesta suuntauksesta, progressiivisesta rockista. Tyylin suosiosta kertoi Wigwamin Luulosairas-singlen listasijoitus.
Oululainen Creeping Madness yhdisti nämä kaksi tyyliä. Led Zeppelin ja Colosseum esikuvinaan bändi kävi entistä raskaamman ja monimuotoisemman musiikin kimppuun. Brittiläinen blues sai myös kannattajia oululaisista soittajista. Ghetto-yhtyeen Risto Järvenpää muistelee, että kavereiden kanssa kuunneltiin levyltä paitsi John Mayallia myös alkuperäisiä amerikkalaisia bluesartisteja.
Lähteet:
Haastattelut: Ami Jaara. Risto Järvenpää.
Juha Lassila: Mitä Suomi soittaa.
Oulu-lehti 12.6.1967, 30.5.1974
Suomen äänitearkisto. http://aanitearkisto.fi/