Tekstin koko A- A+
Nuottikirjasto
Naxos

Matti Esko

Matti Esko (Matti Eskonniemi, s. 1947) opiskeli kouluiässä klarinetinsoittoa Oulun musiikkiopistossa. Saksofonin sointi vetosi "lorukeppiä" enemmän, ja kirjapaino Kannassa tienaamillaan tsupparin tuloilla Esko sai sitten hankituksi ensimmäisen saksofoninsa. Esko aloitti tanssimuusikkona vuonna 1963. 1960-luvun puolivälissä hän soitti mm. EJ-kvintetissä. Hän säesti monia suosittuja laulajia näiden pohjoisen keikoilla. 1960-luvun lopussa Esko liittyi Polar Big Bandiin, jossa soitti myös Jamppa Tuominen.

Eskon laulajan ura alkoi sattumalta. Yhtyeen solisti oli kerran sairastunut. Ratkaisuksi haitaristi totesi: laulapa sinä Matti. Niinpä pakkotilanteessa Esko lauloi - selin yleisöön. Ensimmäiset lauluesitykset olivat Hopeinen kuu ja Muukalaiset yössä.

Vuonna 1969 Esko osallistui Finnlevyn järjestämään Tähtijahti-laulukilpailuun. Menestys oli kohtalainen, ja sen merkiksi hän pääsi kilpailun yhteislevylle kappaleilla Koskaan et muuttua saa ja Mä luulen vain. Ensin mainittu kappale oli hiljattain noussut listoille Pasi Kauniston esityksenä. Tuolloin oli varsin tavallista, että hitistä otettiin kaikki irti levyttämällä uusia versioita eri laulajilla. Finnlevy ei kuitenkaan luvannut jatkoa Eskolle. Pertti Haipolan suosituksesta PSO:n Martti Piha otti Eskon yhtiöönsä.

Veikko Juntusen säveltämä ja sanoittama Nuoruus on hetki vain, julkaistiin 1970. Sijoituttuaan Syksyn sävelessä kolmanneksi kappaleella Tietää saat viimeinkin Esko jätti kirjaltajan työt ja ryhtyi ammattimuusikoksi. Laulajan monipuolisuutta kuvastaa esiintyminen Juntusen säveltämän nuorisopassion solistina.

1980 Esko muutti Etelä-Suomeen lähemmäs tärkeimpiä keikkamarkkinoitaan. Yhteistyö lauluntekijä Veikko Samulin kanssa tuotti menestystä. Matti Eskosta muodostui yksi suomalaisen iskelmäkulttuurin kestotähdistä. Single Lämmin hellä ja pehmoinen sekä tuli kaikille tutuksi. Myöhemmin Esko siirtyi Matin ja Tepon M&T-tuotantoon, ja menestys jatkui mm. albumilla Rekkamies.