Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Mixture 1972 - 74

Erkki Riikonen; kitara, laulu
Harri Sarkkinen; basso, laulu
Ami Suomela; rummut
Sakari "Sooke" Similä; kitara
Harri Määttä; laulu

[Kuva: Mixture]

Kuva: Mixture-yhtyeen arkistot.


Mixture perustettiin vuosien 1971-72 taitteessa. Alkukokoonpanon muodostivat Erkki Riikonen, Harri Sarkkinen ja Ami Suomela. Sarkkinen soitti alunperin kitaraa, mutta vaihtoi bassoon kun bändiin sopivaa basistia ei löytynyt. Välillä yhtyeessä oli soolokitaristina Voodoo Magicissa soittanut Sakari "Sooke" Similä.

Mixturen esikuvia olivat brittiläinen blues, "power triot" ja progressiivinen rock. Ohjelmistossa oli mm. Hendrixin, Creamin ja John Mayallin kappaleita. Keikkapaikkojen kirjo ulottui Oulun nuorisodiskosta Tervolan kaarihalliin. Yhtye osallistui rockin SM-kisojen karsintoihin keväällä 1972 sijoittuen kolmanneksi.

Similä lähti Keppi Minervan kiertueelle keväällä 1973 ja mukaan tuli joksikin aikaa laulaja Harri Määttä. Yhtye esiintyi tässä kokoonpanossa ensimmäisessä Kuusrockissa heinäkuussa 1973. Samana vuonna yhtye säesti Fiilaten ja höyläten -hitillään huippusuosioon noussutta Rauli Badding Somerjokea. Meininki Somerjoen kyydissä oli hurjaa.

Jukka Tolosen musiikin innostamana yhtyeen kiinnostui yhä enemmän rockjazzista. Riikonen ja Sarkkinen alkoivat tehdä omia instrumentaalikappaleita. Yhtye osallistui ahkerasti Rattori-lupin jameihin. Vinkki Hiltula ja Lasse Lietsalmi olivat puhaltimineen usein vahvistuksena. Eräs Mixturen jamisessio nähtiin tuolloin televisiossakin.

Mixturen toiminta päättyi v. 1974. Suomela ja Sarkkinen soittivat myöhemmin Expressin riveissä. Sarkkinen syventyi myöhemmin jazziin ja klassiseen kontrabassonsoittoon. Hänet tunnetaan niin Botnia Groupista, Oulu Combosta kuin Oulun kaupunginorkesteristakin. Riikonen on 1990-luvulta alkaen keikkaillut Pertsa All Stars -yhtyeessä. Suomela on soittanut 2000-luvulla yhtyeissä Luu's Blue ja Kingmen Combo.

Lähteet:

Antti Vuorenrinne. Kaleva 12.7.1973
Haastattelut: Ami Suomela. Harri Sarkkinen.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku