Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Pertti Haipola

[Kuva: Pertti Haipola]

Kuva: Valokuvaamo Ukura.


Director musices Pertti Haipola (s. 1943) on Oulun tunnetuimpia viihdemusiikin tekijöitä, mutta paikkauskollisuutensa takia mies ei ole kansallinen kuuluisuus. Oulussa hänen soittoaan on kuultu tansseissa, ravintoloissa, kesäteatterin lauluilloissa ja torikonserteissa. Kotimaisen viihdemaailman kärkinimille hän on tullut tutuksi luotettavana säestäjänä.

Haipolan musiikkiura alkoi soittokunnan soitto-oppilaana vuonna 1958. Hän suoritti sotilasmuusikon tutkinnon, jonka opetuksesta vastasi tuohon aikaan Sibelius-Akatemia. Soitto-oppilasajan parhaita muistoja oli keikkakomennus presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhliin 1960.

Palattuaan Ouluun vuonna 1961 hän perusti Pertti Haipolan nuoriso-orkesterin, johon hän värväsi teini-iän kynnyksellä olevia musiikillisia lupauksia.

Nuoriso-orkesterin (tai nuoriso-yhtyeen) kasvatteja ovat mm. laulajat Annette Tuominen ja Jamppa Tuominen sekä Pentti "Vinkki" Hiltula. Kaikki kolme olivat perustamisvaiheessa 12-13-vuotiaita.

[Kuva: Nuorisoyhtye]

Nuorisoyhtye lähtövalmiina. Kuva: Pertti Haipolan arkisto.


1960-luvun alussa nuotinlukutaito ei ollut yleistä tanssimuusikkojen keskuudessa. Haipola opetti soittajille nuotinlukua ja muita musiikin perusteita. Niinpä kokoonpano pystyi soittamaan monipuolista materiaalia ja laajentamaan nopeasti ohjelmistoaan. Orkesteri esiintyi tansseissa Oulussa ympäri lääniä. Vakiokokoonpanossa Haipola soitti haitaria, Hiltula saksofonia, Jamppa Tuominen klarinettia, Risto Vesamäki rumpuja ja Simo Talus kontrabassoa. Nuorisoyhtye toimi vuoteen 1964 asti.

Kun Tuominen ja Hiltula innostuivat jazzin soittamisesta omassa yhtyeessään, Haipola jatkoi tanssi- ja viihdemusiikin parissa kvintetillään, jossa olivat mukana mm. Paavo Heikura ja Eino Takalo-Eskola.

Haipola työskenteli pitkän rupeaman myös ravintolamuusikkona. Laaja musiikin tuntemus, taito soittaa korvakuulolta ja improvisoida tekivät hänen yhtyeestään takuuvarman viihdyttäjän. Vuonna 1968 hänen trionsa aloitti kaikkiaan kahdeksan vuotta kestäneen kiinnityksensä ravintola Merikoskessa. Haipola sai poikkeuksellisesti neuvoteltua yhtyeelleen kunnollisen työehtosopimuksen. 

Muita esiintymisareenoja olivat vuosien mittaan huviristeilijä, tavaratalot, teatteri ja erilaiset juhlatilaisuudet. Varsinaisen virkatyönsä Haipola teki Oulun kaupunginorkesterin nuotistonhoitajana. Sen ohessa hän johti pitkään viihdekuoro Ouluttaria. Duo viulisti Jari Suomalaisen kanssa toimi aktiivisesti 22 vuoden ajan. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku