Terve rasvikset, terve popparit
Popmusiikkivillitys levisi 1960-luvulla vauhdikkaimmin oppikoululaisten eli teinien joukossa. Oppikouluissa perustettiin bändejä. Oppikoululaiset olivat koulun kieliopetuksen ansiosta paremmassa asemassa vastaanottamaan angloamerikkalaista popmusiikkia. 1960-luvulla englanti oli syrjäyttänyt saksan yleisimpänä vieraana kielenä koulussa.
Yleissivistävä oppikoulu ja toisaalta ammattikoulu tuolloin kaksi täysin erillistä maailmaa. Teinit ja ammattikoululaiset tai työssäkäyvät nuoret eivät juuri olleet tekemisissä keskenään vapaa-ajallakaan. Harrastus erotti selvänä jakolinjana teinit myös maaseudun nuorisosta ja "tangopuolueesta". Varsinaisia rock and rollia harrastavia "rasviksia" Oulun seudulla oli vähän.
Muodin takia silmätikkuna
Teinit seurasivat aktiivisesti muotia. Teininuorukaisten pitkä hiusmuoti ja kirjava pukeutuminen erottuivat katukuvassa. "Pitkätukkainen" oli 1960-luvun puolivälissä jo se, jolla hiukset ulottuivat sivulta sentinkin korvien päälle ja otsalla kulmakarvojen tasalle. Parissa vuodessa nuorten miesten trendikkäin hiusmuoti oli muuttunut "valtoimenaan lainehtiviksi kutreiksi".
Teinit olivat vähemmistö nuorison joukossa, joten he joutuivat helposti silmätikuksi. Rasvikset saattoivat ilkkua "Beatles-tukkaiselle" nuorukaiselle, että mihinkä tytöltä unohtui kampa. Joskus revittiin vaatteista ja rajumpiakin otteita käytettiin. Teinien oli syytä vältellä tiettyjä kovanaamojen "kängejä" (gang, jengi). Toisaalta poppari tunnisti jo ulkoasusta hengenheimolaisensa ja tuntemattomankin kanssa oli helppo mennä juttelemaan.
Popmuotia ja muotipoppia
Koska popmusiikkia pidettiin hetken huvina ja muotijuttuna, kauppiaat keksivät yhdistää sen vaatebisnekseen. Nuorisolehdet kuvailivat usein tarkemmin poptähtien pukeutumista kuin heidän musiikkiaan. Vaatevalmistajista tulikin eräänlaisia pop-mesenaatteja, kun he alkoivat tilata yhtyeitä muotinäytöksiin.
Esimerkiksi suositun oululaisyhtye The Hooksin keikkakalenterissa oli syksyllä 1966 monta tällaista keikkaa: Centrumin ja Wieniläisen muotishowt ja Sokoksen Villaparaati. Viimeksi mainitussa Pyrinnöllä järjestetyssä tapahtumassa bändi piti sonnustautua normaalien "mod-pikkutakkiensa" sijasta uuden malliston villapuseroihin. Yleisöä oli paikalla reilusti yli kaksi tuhatta. Myös Flintstones esiintyi muotikeikalla samana vuonna.
The Hooks lavalla: vasemmalta Kalle Fält, Terho Piirala ja Veikko Juntunen. Kuva: Juhani Karvonen.
1970-luvulla oli yhä popyhtyeitä tavaratalokeikoilla vaatefirman järjestämänä. Esiintyjät eivät enää olleet paikallisia, sillä kyse oli muotikiertueista, jotka reissasivat läpi maan kuin sirkusseurueet. Esimerkiksi Country Express -yhtye esiintyi farkkumerkin tukena 1970-luvun puolivälissä Oulun Centrum-tavaratalossa. Kesällä 1978 kävi rockabillybändi Teddy & The Tigers samanlaisella asialla Oulun Anttilassa. Hurriganesia sponsoroi farkkumerkki Beavers.
Lähteet:
Kaleva 22.5.1963
Kalevan ilmoitukset, helmikuu 1965
Hannu Karjalainen: Oulu Pop History
Kirjeenvaihto: Reijo Lähteenmäki. Seppo Niemi.
Oulu-lehti 10.2.1966, 29.9.1966, 3.10.1966, 6.7.1978.
Haastattelut: The Hooks: Anttonen, Hätälä, Juntunen, Piirala.