Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Ramrod 1981 - 1993

Sukupuu: Ramrod ► Viisi vierasta miestä

Markus Aalto: laulu
Jukka Ilmavirta: laulu ja koskettimet
Timo Nykyri: kitara
Pertti Kuivala: basso
Tapio Mylly: rummut 

[Kuva: Ramrod]

Kuva: Ramrodin arkistot.


Ramrodin perustivat loppuvuodesta 1981 Bluesbirdissa soittanut kitaristi Timo Nykyri ja basisti Pertti Kuivala. He täydensivät rivejään Torniosta tulleella keyboardisti Jukka Ilmavirralla. Nimensä bändi nappasi Bruce Springsteenin kappaleesta. Rumpali Veli Salo lähti bändistä jo ennen ensimmäistä keikkaa, joka oli Tervolassa uudenvuoden aattona 1981. Keikkakokoonpanossa rumpuja soitti useissa oululaisyhtyeissä aiemmin vaikuttanut Tapio Mylly. Jussi-Pekka Kettunen tuli Myllyn tilalle 1983.

Ramrod soitti Yhdysvaltojen länsirannikon musiikkia ja CCR:n kaltaisia rokkiklassikoita. Keikkoja yhtye teki harvakseltaan, mutta säännöllisesti Oulussa ja muualla Pohjois-Suomessa. Sotkamon keikka vuodelta 1982 on jäänyt hyvin mieleen. Nykyri muistelee: "Eka setin jälkeen keikkajärjestäjä tuli sanomaan että tuossa rahat, saatte lähteä kotiin. Nuoret haluaa tiskua (discoa). Hän lisäsi vielä että älkää ottako nokkiinne, näin kävi Pave Maijanen & Mistakesille muutama viikko aikaisemmin."

Viisi vierasta miestä syntyi melko pian Ramrodin jatkoprojektina, kun Asemakadun Rattori-Lupilla todettiin, että entinen Sodoma-yhtyeen solisti Markus Aalto voisi oikeastaan liittyä bändiin. Kokoonpanon nimeksi annettiin "Viisi vierasta miestä", mutta koska se lausuttiin usein bluesin mörentämällä äänellä, moni jäi ihmettelemään: "Viisi vie rastamiestä... minne te oikein sitä raukkaa roudaatte?"

M.A.Nummisella oli ollut samanniminen bändi, joten Timo otti häneen yhteyttä kysyen olisiko tällä mitään nimivalintaa vastaan. Ei kuulemma ollut, kunhan hänellekin sitten vain lähetettäisiin ensimmäinen vinyyli. Bändin tavoitteena oli soittaa musiikkia, joka itsestä tuntui mukavalta. Ulkomaisen rokin lisäksi ohjelmassa oli paljon omia suomenkielellä sanoitettuja biisejä. Esiintymässä VVM kävi Oulun lääninvankilan lisäksi mm. opiskelijabileissä, Rauhalassa ja näkyipä se pari kertaa televisiossakin. Lisäksi bändi teki omia äänitteitä, live -äänitteitä sekä omakustannuslevyjä.

Viimeisen keikkansa VVM soitti Oulun lääketieteen Killalla ja siihen liittyi erikoinen tapahtuma: erään tauon aikana paikalle oli ilmaantunut - ei enempää, eikä vähempää kuin itse M.A. Numminen mukanaan Pedro Hietanen! Ei muuta kuin koko revohka lavalle ja puolen tunnin setti Nummisen hittejä alkaen "Eduskuntatalon portailla" -bravuurista. Kunniakkaampaa jäähyväiskeikkaa tuskin olisi voinut bändille kuvitella!

Lähteet:

Sähköpostihaastattelu: Timo Nykyri
Hannu Karjalainen: Oulu Pop History

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku