Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Yleisradiossa ja tietokonegraafikkona

1970-luvulla Yleisradiossa

Yleisradiosta tuli 1970-luvun edetessä yhä tärkeämpi työnantaja. Vuonna 1975 Ruohomäki teki musiikkia Raiku Kempin ohjaamaan kuunnelmaan "Sadetta" ja niitä materiaaleja edelleen työstäen hän loi 1970-luvun tärkeimmäksi mainitsemansa teoksen Pisces, joka kantaesitettiin v. 1976 Ung Nordisk Musik -festivaalilla Aarhusissa, Tanskassa.

Piscesin hyvin tiheä äänikudos sisältää sekä konkreettista että elektronista ääntä ja paljon päällekkäisiä miksauksia. Työn edetessä kävi selväksi kuinka vaikeata konkreettisten äänien käsittely ajan montaasitekniikoilla oli. Ruohomäki sanoo nyt, että nykytekniikalla teoksesta olisi tullut toisenlainen. "Pahimpia töksäyksiä" silotellakseen hän remasteroi teoksen Oulun konservatorion studiolla vuonna 1998, samoin kuin alunperin vuonna 1978 laatimansa teoksen NRUT1, jonka materiaalina on ihmisäänellä lausuttuja äänteitä.

Yleisradion Kokeilustudiosta tuli 1970-luvun lopulla Suomen elektronimusiikin keskus. Ruohomäki vieraili siellä usein, milloin säveltäjänä, äänitarkkailijana, ohjelmoijana, suunnittelijana, milloin opettajana.


Tietokonegraafikoksi

Vuonna 1979 Ruohomäki liittyi kokeellisia lyhytelokuvia ja tietokoneanimaatioita työstävään työryhmään. Ala oli tuolloin vielä lapsenkengissään, mutta vei Ruohomäen mukanaan. Nykyisiä grafiikka- ja animaatiotyöasemia ei tuolloin vielä tunnettu. Kolmiulotteisesti mallintavat grafiikkaohjelmistot oli tehtävä itse - ja Ruohomäki sattui olemaan joukosta ainoa, joka osasi ohjelmoida tietokoneita. Niinpä koko 1980-luvun Ruohomäki omisti tietokonegrafiikalle tehden musiikkia vain satunnaisesti.


Filosofian kandidaatiksi

1980-luvulla Ruohomäki viimeisteli opintonsa ja valmistui filosofian kandidaatiksi pääaineenaan musiikkitiede. Laudaturtyö Iannis Xenakiksen tuotannosta oli valmistunut jo vuonna 1978. Ruohomäki on lisäksi suorittanut cum laude -arvosanan psykologiasta sekä approbaturit teoreettisesta filosofiasta ja tietojenkäsittelyopista. Tuollainen aineyhdistelmä tuskin olisi mahdollinen nykyään, toteaa Ruohomäki, mutta sanoo, että kaikista opinnoista on hänelle ollut jollain tavalla hyötyä.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku