Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Sanomaton puolukanvarpu 1974- 84

Muhos

Risto Konola; basso
Make Härmä; urut
Rape Halonen; rummut
Jussi Oksala; kitara
Juha Salo; laulu
Junnu Kiema; kitara

Sanomaton puolukanvarpu perustettiin "kaveripohjalta" loppuvuodesta 1974. Alkukokoonpanossa soitti rumpuja Make Härmä ja bassoa Risto Konola. Seuraavana vuonna rumpuihin tuli Rape Halonen ja basistiksi Pete Yrttiaho ja laulusolistiksi Juha Salo. Härmä vaihtoi urkuriksi. Samoihin aikoihin keksittiin yhtyeen nimi, joka on kieltämättä suomalaisen rockhistorian omaperäisimpiä.

Yhtyeen tyyli oli aluksi raskasta perusrokkia, mutta kehittyi pian progen ja jazzrockin suuntaan. Bändi teki sävellyksiä mm. Aulikki Oksasen, Timo K. Mukan, Eino Leinon ja Edgar Allan Poen runoihin. Yhtye harjoitteli tiiviisti, mutta teki keikkoja harvakseltaan. Kun se sitten debytoi Oulussa 1978, lavalla oli yllättävän valmis ja taitava ryhmä. Maine levisi, ja bändi esiintyi TV2:n Iltatähti-ohjelmassa keväällä 1979. Yhtyeen rivit kuitenkin rakoilivat eikä saman vuoden rockin SM-kisoissa tullut menestystä. Sanomattoman puolukanvarvun tämä kokoonpano hajosi loppuvuodesta 1979.

Vuoden hiljaiselon jälkeen yhtye koottiin uudestaan. Vanhoista tekijöistä mukana olivat Oksala, Salo; uusina tulivat mukaan basisti Olli Kampman ja rumpali Jari Heiskanen. Tyyli muuttui, kun entinen voimahahmo ja urkuri Härmä puuttui porukasta. Soundi muuttui suoraviivaisemmaksi ja mukaan tuli roots-sävyjä. Oksala ryhtyi säveltämään ja tekstejä teki Kampman. Samppa Mäkelä liittyi myöhemmin mukaan urkuriksi. Toiminta jatkui kausittaisena.

Lähteet:

Musa 3/1978.
Kaleva 3.6.1983

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku