Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

The Aftons 1991-

Olli Juvonen: soolokitara
Pentti Pasanen: komppikitara
Hannu Oivo: basso
Martti "Mara" Hätälä: rummut

Rautalankayhtye The Aftons perustettiin v. 1991. Tuolloin rautalankaa pidettiin "ehtoomiesten hommana", mistä tokaisusta yhtye sai idean nimeensä. Soittajista Mara Hätälä oli mukana jo rautalangan ensimmäisessä aallossa oululaisen Coyotes-yhtyeen rumpalina. Muissakin rautalankaharrastus istui vankasti.

Aftonsin puhdasoppinen linja nojaa vahvasti 1960-luvun alkuperäiseen instrumentaalimusiikin tyyliin ja klassikkokappaleisiin. Yhtyeen esikuvia ovat Shadows ja The Ventures, mutta vaikutteet on muokattu kansalliseen asuun. Aito, pelkistetyn laulava perinnesoundi ja siihen tarvittavat soittimet ja laitteet ovat yhtyeelle tärkeitä.

Aftonsin debyyttialbumi At last (2001) on klassikkopitoinen kokoelma, jolta löytyvät mm. Emma, Telstar ja Manchurian beat. Harvinaisempia raitoja sisältävä kakkoslevy Not least (2005) herätti huomiota etäämmälläkin kun brittiläinen alan lehti Pipelines rankkasi sen kolmanneksi vuoden levyt -listallaan. 

Aftons on keikkaillut vuosien mittaan kohtuulliseen tahtiin Oulun lähialueilla, Back to the Sixties -tapahtumassa sekä Hyvinkään ja Nastolan rautalankafestivaaleilla. Soittajien mukaan Aftons ei ole tanssiyhtye vaikka sen musiikki helposti saattaakin tanssittaa. Soolokitaristi Olli Juvosen poismeno syksyllä 2015 oli kova isku, mutta toimintaa päätettiin kuitenkin jatkaa. Keväällä 2016 yleisölle esittäytyi uusi Aftons-kokoonpano, jossa on soolokitaristina Raimo Iskulehto ja rumpalina Veijo Buska.

Lähteet:

Aftons antaa kitaran laulaa. Forum24, 20.2.2011.
Aftonsin kotisivu [Hakupäivä 25.9.2013] 
Aftons-FB
Aftons Youtubessa

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku