Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

The Hooks 1965 - 67

Sukupuu: The Hooks ► The New Hooks ► Homma

Pertti "Calle" Fält; laulu, saksofoni
Terho Piirala; kitara
Veikko Juntunen; basso
Jukka Anttonen; urut
Martti Hätälä; rummut

[Kuva: The Hooks]

Kuva: Keräsen kuvaamo.


The Hooks perustettiin vuonna 1965. Jukka Anttonen, Pertti "Calle" Fält ja Martti Hätälä tunsivat toisensa samasta koulusta. Fält oli opiskellut Oulun musiikkiopistossa. Aiempaa bändikokemustakin oli useimmilla. Hätälä ja Juntunen olivat soittaneet kitarayhtye Coyotesissa. Piirala oli ollut mukana Erkki Taluksen nuorisoyhtyeessä.

The Hooksin musiikillisia esikuvia olivat brittipopin kovat nimet: Kinks, Animals, Beatles ja Rolling Stones. Ensikosketus popmusiikin ihmeelliseen maailmaan tapahtui, kun Anttosen serkkutyttö toi Lontoosta juuri julkaistun Beatlesin singlen.

Hooks keikkaili tiiviisti kouluhipoissa ja Oulun tanssipaikoilla. Reissuja kuljettiin Hätälän Ford Transitilla. Pyrinnön tansseissa yhtye esiintyi parhaimmillaan jopa 2000 hengen yleisöille. Ennätys syntyi Sokoksen muotinäytöskonsertissa 1966.

Hooksin valtti oli monipuolisuus. Rautalanka, pophitit ja tanssilavoilla suositut italialaiskelmät sujuivat tilanteen mukaan. Ohjelmistossa oli myös omia sävellyksiä, mikä oli varsin poikkeuksellista noihin aikoihin. Säveltäjä-sanoittajana kunnostautui etupäässä Juntunen. Yhtye hallitsi myös improvisoinnin: sovittiin vain aloitussävellaji, ja Fält pystyi heittämään mukaan sopivaa englannilta kuulostavaa laulua.

Hooksin soitinarsenaali kehittyi laadukkaaksi. Oli Voxin vahvistimet, Fenderin Jazz-basso ja Mustang-kitara. Anttosen Farfisa-urut joutuivat keikkamatkoilla usein äärioloihin, joita italialainen valmistaja ei ollut osannut ennakoida. Pakkaskyydin jälkeen urkujen piti antaa lämmetä rauhassa. Muuten äänet soivat aivan epävireisesti.

Vuodenvaihteessa 1966 The Hooks osallistui Tampereella kitarayhtyeiden SM-kisoihin. Voittoa ei tullut mutta suosio kasvoi, ja yhtye noteerattiin jo poplehti Stumpin "kärvapäälistalla". Juntunen oli tässä vaiheessa armeijan harmaissa. Lomien saaminen keikalle pääsemiseksi oli hankalaa. Loppuvuodesta 1967 Juntunen, Piirala ja Hätälä jäivät pois ja tilalle tulivat bassoon Matti Tyni ja rumpuihin Risto Vesamäki. Nimi vaihdettiin ensin muotoon The New Hooks ja lopulta supisuomalaiseksi Hommaksi. Homma keikkaili vielä kesän 1968, johon kuului Tivolikiinnitys ja muutama muu keikka.

Fält oli myöhemmin mukana Ballantinesissä, Expressissä, Dannyn kiertueyhtyeessä ja Paradise-yhtyeessä sekä teki kaksi soolo-LP:tä. Piirala keikkaili tanssiyhtyeensä kanssa. Veikko Juntusesta tuli eräs Suomen merkittävimmistä iskelmäsäveltäjistä, jonka musiikkia ovat levyttäneet mm. Matti Esko, Jamppa Tuominen ja Souvarit-yhtye.

Lähteet:

Oulu-lehti 31.5.1966, 24.11.1967.
Haastattelu: Jukka Anttonen, Martti Hätälä, Veikko Juntunen, Terho Piirala. 3.6.2003.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku