Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Tiltti 1979 - 80

Sukupuu: Matchbox ► Tiltti ► Ontuva myrkky

Jari "Japu" Halonen; rummut
Antti Heinonen; basso
Rauno "Rane" Härönen; kitara
Ilkka "Kaustinen" Juola; kitara
Ali Rientamo; laulu

[Kuva: Tiltti]

Kuva: Anneli Kanto.


Tiltti oli Xtaasin ohella toinen oululaisista lähinnä punkpohjalta toimineista bändeistä. Se syntyi Matchbox-yhtyeestä, jonka joukko pateniemeläisiä nuoria miehiä oli perustanut 1977 SDNL:n retkellä. Laulusolistina toimi Antti Hägg. Heikki Hyvärinen tuurasi bändissä Antti Heinosen inttireissun ajan. Matchbox harjoitteli pari settiä perusrockia ja rhythm & bluesia ja alkoi keikkailla Oulun seudulla. Osa yhtyeestä alkoi kiinnostua yhä enemmän punk rockista. Niinpä Matchbox hajosi ja 1979 perustettiin Tiltti. Punkissa muusikot näkivät tehokkaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineen ja tyylin, jossa ilmaisu ja sisältö vastaavat toisiaan.

Tiltin ohjelmisto oli lähes kokonaan omaa tuotantoa. Bändin biisintekijät olivat Heinonen ja Rientamo. Tekstit olivat tietenkin suomenkielisiä ja vahvasti kantaaottavia. Ensimmäinen uuden kokoonpanon esiintyminen tapahtui samalla keikalla Xtaasin kanssa. Keikkapalkkio oli niin vaatimaton, että bensakulujen jälkeen soittajille jäi vain rahaa ostaa kärkkärit.

Tiltti esiintyi opiskelijapaikoissa ja Pelmun konserteissa. Bändin luovuutta kiitettiin lehtiarvioissa. Yhtye osallistui rockin SM-karsintoihin 1980. Tiltti lopetti kuitenkin toimintansa jo samana vuonna - osittain perhesyistä mutta myös osan kyllästyttyä punkiin. Härönen ja Halonen jatkoivat myöhemmin Kolme seppää -yhtyeessä. Heinonen ja Juola perustivat Ontuvan myrkyn, joka soitti "akustista naivistista depressionismia".

Lähteet:

Haastattelu: Antti Heinonen
Heikki Sissala. Kaleva 19.8.1979
Jukka Tervo. Oulu-lehti 20.8.1979 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku