Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Timjam 1971- 80

Risto "Myrkky" Järvenpää; laulu/kitara
Markku "Make" Keskinarkaus; basso
Tapio "Tapu" Mylly; rummut, lyömäsoittimet
Henry Ojutkangas; laulu, kitara, huuliharppu
Raimo "Rape" Raappana; rummut

Timjam perustettiin syksyllä 1971. Yhtyeen tyyli oli blues- ja progevaikutteinen rock. Solisti Ojutkangas hallitsi myös rockissa harvinaisen huilunsoiton, joten bändi pystyi esittämään Jethro Tulliakin autenttisesti.

Timjam osallistui heti tuoreeltaan rockin SM-kisoihin, joiden aluekarsinta pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Oulussa, Pohjankartanossa. Yhtye pääsi jatkoon, mutta loppukilpailussa Helsingissä yhtye joutui omien kappaleiden puutteessa tyytymään jaettuun neljänteen sijaan.

Alkuperäisestä kokoonpanosta lähtivät pian kitaristi Sakari "Sooke" Similä sekä Tapu Mylly. Heidän tilalleen tulivat Risto Järvenpää ja aikaisemmin rumpuja soittanut Rape Raappana. Syksyllä 1972 joukkoon liittyi kosketinsoittaja Arto "Artsi" Piispanen. Hänen mukanaan tuli Oulun ensimmäinen Moog-syntetisaattori ja koko lailla jazzrock- ja progevaikutteita.

Timjam alkoi säveltää omia kappaleita uusien esikuviensa Frank Zappan ja Herbie Hancockin tyyliin. Bluesia ei kuitenkaan unohdettu. Siitä olivat eniten innoissaan Ojutkangas ja Järvenpää, joilla huuliharput kulkivat mukana kaikkialla.

Timjam teki yhteiskeikkoja mm. Tasavallan Presidentti -yhtyeen sekä Rauli Badding Somerjoen kanssa. 1975-76 yhtye kiersi Polar rock show -kiertueella Marcus Circus -diskon kanssa. Myllyn palattua yhtyeeseen rumpaleja oli poikkeuksellisesti kaksi, mikä toi soittoon uutta "funky-meininkiä". Yhtye ei karsastanut maaseutukeikkapaikkojakaan. Niillä soitettiin yleisön toivomusten mukainen kimara rokkeja ja vanhaa tanssimusiikkia.

Arto Piispanen keskittyi musiikkiopintoihinsa, ja Timjamin riveissä ehti soittaa jonkin aikaa Lauri "Lare" Heikkinen. Loppuvuodesta 1976 Järvenpää siirtyi Express-yhtyeeseen ja uudeksi kitaristiksi tuli Reksa Kostilainen. Timjamin tyyli palautui nyt lähemmäs sen alkuperäisiä blues- ja rock-juuria.

1980 Timjam keikkaili taas uudessa asussa. Vanhasta kokoonpanosta olivat jäljellä Tapu Mylly ja Make Keskinarkaus. Laulusolistiksi tuli Marja Huotari, joka myös sävelsi yhtyeelle. Kitarassa ja koskettimissa olivat Vesa Huttunen ja Olli Karvonen. Ohjelmistoa oli rukattu tanssipaikoille paremmin sopivaksi.

Lähteet:

Haastattelu: Risto Järvenpää.
Musa 1/1976, 9/1976.
Oulu-lehti 19.12.1971, 27.5.1975, 12.12.1977, 24.4.1980  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku