Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Totem 1983 - 85

Markku Luonuansuu: laulu
Axel Haga: kitara, syntetisaattori
Pekka Leviäkangas: basso, huilu
Erkki "Eeka" Leskelä: kitara
Mikko Karvonen: rummut

Totemin perustivat Axel Haga ja Pekka Leviäkangas vuonna 1983. Haga oli ollut aikaisemmin southern boogie -tyylistä rockia soittaneen oululaisen Rock-Nazz-yhtyeen kantavia voimia. Leviäkankaalla puolestaan oli jazz-taustaa. Kokoonpano täydentyi päteviksi todetuilla muusikoilla. Yhtye alkoi heti työstää demoja Hagan rakentamassa studiossa (Hagawaga). Jo ensimmäinen neljän kappaleen demo herätti EMI:n Esa "Takku" Kotilaisen kiinnostuksen, ja sopimus tehtiin pikimmiten. Bändin yllätykseksi heiltä haluttiin kokonainen LP singlen asemesta.

Levyntekotilaisuus tuli Hagan mukaan liian nopeasti. Yhtye ei ollut ehtinyt juuri keikkailla, ja musiikillinen linja muotoutui vasta levyntekoprosessin aikana. Jo 1983 putkahti markkinoille TT Oksalan tuottama albumi Nights of the Nova. Puolet siitä oli äänitetty Oulussa ja toinen puoli Helsingissä. Musiikki oli kokonaan yhtyeen omaa Hagan vastatessa kaikista sanoituksista ja pääosasta sävellyksiä. Tyyli liikkui jossakin progressiivisen rockin, fuusiomusiikin ja melodisen popin välimaastossa. Brittiläinen Supertramp-yhtye mainittiin yhdeksi esikuvaksi.

Bändi oli vain kohtalaisen tyytyväinen levyyn. Kitarasoundit jäivät liian steriileiksi, ja Haga joutui kirjoittamaan laulutekstejä deadlinen painaessa päälle. Levy oli joka tapauksessa poikkeus kotimaisen rockin kentässä. Hagan syntetisaattori ja Leviäkankaan huilu loivat omaa persoonallista äänimaailmaa.

Kokoonpano muuttui, kun Eeka Leskelä lähti ja hänen tilalleen tuli kolme vuotta San Franciscossa asunut kitaristi-kosketinsoittaja Seppo Lehto. Lehto patisti yhtyeen harjoittelemaan entistä ahkerammin. Yhtyeen tyyli alkoi muuttua enemmän melodisen popin suuntaan. Totem esiintyi Kuusrock-festivaalilla vuonna 1984.

Lähteet:

Pekka Suorsa: Totem julkaisi debyyttilevynsä. Oulu-lehti 20.2.1984
Pekka Hakala: Parasta musiikkia on painostava hiljaisuus. Kaleva 21.7.1984 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku