Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Tower 1977 - 83

Auvo Harmaala; kitara
Raimo "Otto" Ahlroos; basso
Pekka Niemelin; rummut
Kari Ikonen; urut
Arto Piispanen; koskettimet
Petri Kotro; koskettimet
Arto Kirvesniemi; laulu
Ilkka Takkunen; laulu

Tower perustettiin Haukiputaalla syksyllä 1977. Bändin ydinjoukkona säilyi koko toiminnan ajan Auvo, Otto ja Pekka, jotka olivat soittaneet yhdessä jo aiemmin Hekuma-bändissä. Ensimmäisessä Tower-kokoonpanossa solistina toimi Arto Kirvesniemi ja urkurina Kari Ikonen.

"Bändi treenasi ohjelmistoonsa mm. Deep Purplen, Rory Gallagherin, Jimi Hendrixin, Blue Oyster Cultin biisejä," kertoo Pekka. "Haukiputaalla ei tuolloin kukaan järjestänyt keikkoja. Legendaarinen "Osiskin" (Haukiputaan Heiton talo, Osakunta) oli lopettanut bändi-illat. Niinpä päätin loppiaisena 1978 sijoittaa opintolainan puolikkaan ja vuokrata Martinniemen työväentalon", Pekka muistaa. "Buukkasin konserttiin myös pari muuta bändiä. Olimme valmistautuneet erittäin huolellisesti. Bändi oli iskussa, mutta perhosia oli vatsassa". Muutamista virityskommelluksista huolimatta setti sujui mallikkaasti. "Keikka kannatti taloudellisestikin niin, että sain oman sijoitukseni takaisin ja bändille jäi peräti ruhtinaalliset 24,70 mk rahaa."

Kun Pelmu perustettiin, Tower ilmoittautui heti avajaiskonserttiin. "Kun bändiämme ei aluksi valittu esiintyjälistalle, päätimme näyttää närhen värkit epäilijöille". Towerin musiikillinen painopiste oli omissa progehenkisissä biiseissä ja parissa coverissa. "Vastaanotto oli Pohjankartanon konsertissa erittäin hyvä, olimme nöyrästi otettuja, mutta ylpeitä tästä pään avauksesta Oulussa " muistelee Pekka.

Kesällä 1979 Arto K. ilmoitti muuttavansa Ruotsiin ja urkurikin jäi pois bändistä. Tower linjasi tyyliä enemmän funkin ja rockjazzin suuntaan ja alkoi treenata kitaristi Harmaalan kehittelemiä riffejä biiseiksi. "Päätimme soittaa instrumentaalibändinä, ellei osaavaa laulajaa löytyisi. Itse kirjoittelin kaiken varalta tekstejä biiseihin" kertoo Pekka.

Pari vuotta kestänyt tiukka treenaus tuotti mehevän hedelmän kesällä 1981. Tower kiipesi Provinssirockin lavalle, ensimmäiselle keikalleen kahteen vuoteen. "Kosketinsoittajaksi olimme saaneet Piispasen Arton, joka täydensi loistavalla osaamisellaan perustriomme. Artsin Rhodes -sähköpiano ja Minimoog olivat juuri se mitä soundillisesti kaipasimme. Keikan arvoa nosti se, että YLE kuvasi settimme ohjelmaan Kesärock, jossa esiteltiin kiinnostavia uusia rockyhtyeitä. Tuo keikka on yksi elämäni parhaita, sain vihdoinkin toteuttaa unelmani soittaa hienossa bändissä ja suurelle yleisölle" muistaa Pekka.

Ilkka Takkunen liittyi solistiksi syksyllä 1981. Kuusrockissa Tower esiintyi kesällä 1982. Piispasen muutettua Tampereelle koskettimien taakse vaihtui Petri Kotro. Viimeisen keikkansa yhtye teki Iin Rysäklubilla marraskuussa 1983. "...itse kullakin oli intressejä muiden asioiden parissa. Tower ei siis koskaan lakannut olemasta eikä hajonnut. Se vain laitettiin naftaliiniin ja saattaa vielä herätä henkiin …" arvioi Pekka.

Lähteet:

Hannu Karjalainen: Oulu Pop History

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku