Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Tuiran Kamarikuoro

[Kuva: Tuiran Kamarikuoro]

Kuva: Studio Ilpo Okkonen.


Tuiran Kamarikuoro on perustettu vuonna 1969. Yhdistysrekisteriin se merkittiin vuonna 1973. Tuiran kamarikuoro on sekakuoro, jonka esiintyvään kokoonpanoon kuuluu noin 35 laulajaa. Laulajien ikä vaihtelee 20 – 55 vuoden välillä.

Tuiran Kamarikuoron perustaja ja ensimmäinen kuoronjohtaja oli Pekka Mäntymaa. Hänen johtajakaudellaan kuoro saavutti tunnustetun taiteellisen tason.

Mäntymaa toimi Tuiran Kamarikuoron johtajana kaksikymmentä vuotta. Hänen johtajakautensa päättyi kuoron 20-vuotisjuhlakonserttiin marraskuussa 1989. Mäntymaan jälkeen kuoronjohtajaksi tuli Leena Hyvönen. Hän toimi kuoronjohtajana vuoteen 1997 asti, jolloin hänen tilalleen tuli Risto Laitinen.

Tuiran Kamarikuorolla on ollut koko historiansa ajan hyvin aktiivisia varajohtajia. Sekä Leena Hyvönen että Risto Laitinen ovat hoitaneet varajohtajan tehtäviä ennen kuoronjohtajaksi siirtymistä. Sama suuntaus on jatkunut. V. 2001 kuoron varajohtajaksi tuli Marko Patronen, jonka erikoisosaamista ovat bysanttilaiset ja vanhavenäläiset kirkkolaulut. Kuoron varajohtajana toimii Satu Korpi, ja kuoron säestäjänä ja korrepetiittorina Piia Knihtilä.


Musiikki

Vuosina 1969-1989 Tuiran Kamarikuoron ohjelmisto koostui lähinnä kirkko- ja kamarimusiikista, sillä kuoronjohtaja Pekka Mäntymaa työskenteli urkurina Oulun eri seurakunnissa. Ensimmäisinä toimintavuosinaan Tuiran kamarikuoro esitti puhtaasti hengellistä musiikkia, joka painottui lähinnä a cappella –laululle. Vuodesta 1972 lähtien kuoro on esittänyt myös suurimuotoisempia, säestyksellisiä teoksia, esimerkiksi Antonio Vivaldin Gloria.

Kun Tuiran Kamarikuoron johtajaksi tuli Leena Hyvönen, ohjelmisto monipuolistui. Kamari- ja kirkkomusiikin perinnettä ei unohdettu, mutta Hyvösen myötä kuoron ohjelmistoon tuli kuitenkin lisää maallisia teoksia 1900-luvun säveltäjiltä. Tuiran Kamarikuoron ohjelmisto on monipuolinen sisältäen klassista ja modernia kamarikuoromusiikkia sekä kotimaista ja ulkomaista kuoromusiikkia eri aikakausilta ja tyylisuunnista. Klassista musiikkia edustavat muun muassa Bach, Bruckner, Haydn, Madetoja ja Sibelius. Moderneja sävellyksiä kuoro on valinnut muun muassa Einar Englundin, Pekka Kostiaisen ja John Tavenerin tuotannosta. Kuoron ohjelmisto on pysynyt samanlaisena Risto Laitisen aloitettua kuoronjohtajana.

Ulkomaille suuntautuvien esiintymismatkojen ohjelmistoon Tuiran Kamarikuorolla kuuluu suomalaisten 1900-luvun säveltäjien sekä maallista että hengellistä musiikkia ja eurooppalaista musiikkia aina 1500-luvulta alkaen. Esiintymismatkoilla kuoro haluaa antaa yleisölleen katsauksen suomalaisesta kuorokulttuurista sellaisena kuin se sillä hetkellä näyttäytyy.


Tuiran Kamarikuorolle sävelletty musiikki

Kuoronjohtajat Pekka Mäntymaa ja Risto Laitinen ovat säveltäneet Tuiran Kamarikuorolle kantaesityksiä. Mäntymaa sävelsi kuorolle useita teoksia, joista vaikuttavin on neliosainen teos Elämän seppele, joka pohjautuu Hannu Väisäsen maalaamiin Pyhän Tuomaan kirkon taideteoksiin. Teoksen tekstit ovat Anna-Maija Raittilan käsialaa. Risto Laitinen sävelsi kuoron vuonna 1995 ilmestyneelle levylle Vasten valoa piirtyvää sävellyksen Juliet. Hän on kirjoittanut Tuiran kamarikuorolle myös pienoisoopperan Talo, jonka soitinyhtyeen kokoonpano oli erikoinen, sen muodostivat pasuuna, rummut ja sello. Lisäksi Laitinen teki Tuiran Kamarikuoron 30-vuotisjuhlaan Nostalgia-musikaalin, joka oli koreografian, ohjauksen ja solistien osalta kuoron omaa tuotantoa. Ainoastaan soitinyhtye oli koottu avustajista. Musikaali pohjautuu Marja-Leena Mikkolan teksteihin.

Kuoron 40-vuotisjuhlassa kantaesitettiin Laitisen toinen pienoisooppera, Sopraanon kuolema. 50-vuotisjuhlakonsertissaan 13.10.2019 kuoro kantaesitti Risto Laitisen, Lauri Nurkkalan sekä Jouko Tötterströmin kuoroteokset. 


Kuoron toiminta

Tuiran Kamarikuoron toiminta on vuosien varrella vilkastunut, minkä vuoksi toiminnan sujumisen turvaamiseksi kuoro valitsee keskuudestaan luottamushenkilöitä eri tehtäviin. Päätehtäviä hoitavat musiikillinen johtaja, puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja, mutta heidän lisäkseen erilaisista järjestelytehtävistä vastaavat muun muassa äänenharjoittajat, äänenvalvojat, puvustonhoitaja, nuotistonhoitaja sekä tiedotussihteeri.

Tuiran Kamarikuoro saa vuosittain pientä avustusta Oulun Tuomiokirkkoseurakunnalta ja lisäksi kuorolla on mahdollisuus harjoitella seurakunnan tiloissa. Tällainen taloudellinen tuki on luonut pohjan Tuiran Kamarikuoron toiminnalle. Lisäksi kuoro kerää toiminnalleen rahoitusta apurahojen ja konserttiohjelmiin hankittujen ilmoitusten kautta. Viime vuosina yksi kuoron merkittävimmistä tulonlähteistä on ollut avustaminen oopperoissa.

Keväällä 2017 Pohjois-Pohjanmaan rahasto myönsi kuoronjohtaja Risto Laitiselle 15 000 euron tunnustuspalkinnon hänen ansioistaan sekä tuotteliaana tieteilijänä että taiteilijana. 


Harjoitteleminen

Tuiran Kamarikuoro harjoittelee säännöllisesti viikoittain. Kuoro kokoontuu harjoituksiin kerran viikossa kolmen tunnin ajaksi. Harjoitukset alkavat aina äänenavauksella, minkä jälkeen keskitytään stemmaharjoituksiin äänittäin. Näin varsinkin silloin, kun kuoro harjoittelee uutta ohjelmistoa. Harjoitusten lopuksi laulajat hiovat yhteisesitystä. Monipuolinen ohjelmisto vaatii kuitenkin jonkin verran lisäharjoituksia ja konserttien lähestyessä myös harjoittelu tiivistyy. Lisäksi Tuiran Kamarikuoro kokoontuu vähintään kerran vuodessa viikonloppuleireille, jotka järjestetään Oulun seurakuntien leirikeskuksessa Rokualla.

Tuiran Kamarikuoron harjoittelu ja valmentautuminen monipuolistui Leena Hyvösen johtajakaudella. Harjoituksiin saatiin mukaan äänenmuodostaja ja äänenhuoltaja. Kuoron äänenmuodostajana toimii Sari Hourula. Hän huolehtii harjoituksissa äänenavauksista sekä antaa laulajille kommentteja ja ohjeita kuoron soinnin nostamiseksi parhaalle tasolle. Lisäksi kuorolaisilla on mahdollisuus saada yksilöllistä ohjausta. Tuiran Kamarikuoron jäsenille on järjestetty myös ilmaisutaidollista koulutusta sen jälkeen, kun kuoron näyttämölliset esiintymistilaisuudet ovat lisääntyneet.


Esiintyvä Tuiran Kamarikuoro

Tuiran Kamarikuoro konsertoi vuosittain Oulun seuduilla, tavallisimmin kirkoissa. Kuoron pääasiallinen esiintymispaikka on keväästä 1987 lähtien ollut Oulun Tuomiokirkko. Jo lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt yhteistyö Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa on tuonut Tuiran Kamarikuorolle useita esiintymisiä seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Sen lisäksi kuoro on järjestänyt omia kirkkokonsertteja, esittäen muun muassa Janácekin, Kodalyn ja Rossinin suurimuotoisia kuoroteoksia. Tuiran Kamarikuoro on esiintynyt myös useissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa eri puolilla Oulua. Lisäksi kuoro on tehnyt konserttikiertueita muualle Suomeen. Vuonna 2012 kuoro kävi esiintymismatkalla Espanjan aurinkorannikolla.

Tuiran Kamarikuoro on ollut suosittu esiintyjä myös kotimaan ulkopuolella ja kuoro onkin tehnyt parikymmentä konserttimatkaa ulkomaille. 1970- ja 1980-luvulla kuoron matkat suuntautuivat Eurooppaan, mutta 1990-luvulla kuoro on käynyt esiintymässä myös kaukomailla. Esimerkiksi vuonna 1994 Tuiran Kamarikuoro esiintyi Japanin Tokiossa kutsukonsertissa Hokutopian kansainvälisillä musiikkijuhlilla.

Tuiran Kamarikuoro on saanut palkintoja erilaisista kuorokilpailuista. Vuonna 1975 kuoro osallistui Tampere in Chorus -kilpailuun saaden diplomin, jossa on kolme kultaleimaa sekä parhaan kuoron maininta. Vuosina 1979 ja 1983 Tuiran Kamarikuoron kvartetti voitti ensimmäiset palkinnot Kouvolan valtakunnallisissa kvartettikilpailuissa.


Diskografia

Tuiran kamarikuoro. Tuiran Kamarikuoro, 1976
Kohti uutta kevättä. Herättäjäyhdistys, 1980
Hyvyyttäs saamme julistaa. Herättäjäyhdistys, 1986
Äänitteellä Tuiran Kamarikuoro esiintyy yhdessä Te Deum –kuoron kanssa.
Vasten valoa piirtyvää. Tuiran Kamarikuoro, 1995
Yli sinisen yön – sata vuotta suomalaista kuoromusiikkia. Tuiran Kamarikuoro, 2002
Magnum Mysterium. Tuiran Kamarikuoro, 2004

Lähteet:

Kokko, Anni 1999. Tuiran kamarikuoro suunnittelee jo ensi vuotta. Pohjolan työ 19.11.1999
Kortelainen, Terttu: Re: Kysymyksiä Tuiran Kamarikuorosta. Vastaanottaja: Katja Isokääntä. 6.4.2005.
Stjerna, E. (toim.) Tuiran Kamarikuoro 1969-1999. Oulu: Tuiran Kamarikuoro.
Tuiran Kamarikuoro 1969-1989. Oulu: Tuiran kamarikuoro.
Tuiran Kamarikuoro r.y.  Hakupäivä 19.3.2005. 
Sähköposti: Terttu Kortelainen, 17.9.2019

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku