Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Rockaava 1970-luku

1970-luvulla ulkomaisia rockvieraita kävi silloin tällöin. Vuosikymmenen alku oli hiljaista aikaa. 1973 alkanut Kuusrock-festivaali esitteli heinäkuussa ulkomaisia artisteja. Näihin aikoihin keikkoja alkoi järjestää manageri Antti Porkka.

1972 Oulussa esiintyi englantilainen Gringo-yhtye. Pohjankartanon konsertti tapahtui kansainvälisen bändivaihdon nimissä Tasavallan Presidentti -yhtyeen Englannin kiertueen vastineena. Jos Pressa oli parasta mitä suomella oli tarjota, Gringo ei suinkaan ollut Brittien ässä. Olipa vain ammattitaitoinen mutta persoonaton poptrio.

Vuoden 1974 konserttivieraista ennestään tuttuja olivat Swinging Blue Jeans sekä Jan Rohde. Molempien parhaat ajat olivat kaukana takana.


Käy Oulussa ja ryhdy kuuluisaksi

Vuonna 1976 kävi usea merkittävä vieras. 23.1.76 Pohjankartanossa esiintyi Kevin Coyne band. Kitaristina siinä oli muuan Andy Summers, joka hieman myöhemmin liittyi popyhtyeeseen nimeltä The Police. Muu bändi oli Zoot Money (keyb), Steve Thompson (b) ja Peter Woolf (dr).

Pyrinnöllä soitti huhtikuussa 1976 taitava jazzrockyhtye Made in Sweden, jonka tuon aikaisessa ruotsalais-puolalais-suomalaisessa kokoonpanossa oli basistina Pekka Pohjola. Kitaristi-solisti George Wadenius oli koonnut yhtyeen uudelleen neljän Blood Sweat and Tearsissa vietetyn vuoden jälkeen. Yhtyeen musiikki oli melodista rockjazzia.

Lontoolainen glamrockyhtye Mud tuli keikalle Oulun Kuusisaareen toukokuussa 1976. Yhtye oli niittänyt menestystä Chinn-Chapman -parivaljakon kappaleilla. Mudilla oli 1974-75 kaksi brittilistan singleykköstä, kolme top 5:ssä ja neljä top 10:ssä. Kitaristi Rob Davis sävelsi, mutta ne kappaleet kelpuutettiin vain sinkkujen b-puoliksi. Myöhemmin Davis näytti lauluntekijän taitonsa tekemällä hittejä mm. Sophie Ellis-Bextorille ja Kylie Minoguelle (Can't get you out of my head ja Come into my world, josta tuli Grammy-palkinto 2003).

[Kuva: Rob Davis]

Mudin Rob Davis nimikirjoitusta kirjoittamassa Hotelli Vaakunan (nykyinen Radisson Blu) edustalla. Kuva: Arja Pullisen arkisto.


Walesista tuli omaperäinen rockyhtye Man. Bändi teki 1976 pitkän Suomen kiertueen, johon liittyi hyvän yleisömenestyksen vastapainoksi kotimaisille bändeille tuttuja vastoinkäymisiä. Keikka-auto rikkoutui, ja tilalle vuokrattu bussi särkyi sekin jo alussa. Yhtyeen vahva ammattitaito vakuutti. Kappaleiden välissä ei ollut turhia taukoja, ja stemmalaulut soivat varmasti ja puhtaasti. Kitaristi Mickey Jones ihmetteli lehtihaastattelussa suomalaisten musiikkimakua: Miten niin huonosti soittava yhtye kuin Hurriganes voi olla suosittu!

Maaliskuussa 1977 Pyrinnöllä esiintyi Alkatraz-yhtye. Walesilaisryhmän kitaristi Will Youatt soitti aikaisemmin Man-yhtyeessä. Alkatraz oli teknisesti taitava ja rento lavayhtye. Kitaristi Jimmy Daviesin soolossaan käyttämä talk-box -laite bongattiin Oulussa ensi kertaa.
Bändillä ei ole mitään yhteistä heavylaulaja Graham Bonnetin 1980 perustaman Alcatrazzin kanssa. Siinä yhtyeessähän vaikutti jonkin aikaa heavykitaran ihmelapsi Yngwie Malmsteen.

[Kuva: Wild Angels]

Toukokuussa 1977 esiintyi Kuusisaaressa skotlantilainen popkvartetti Slik. Suoskki ja Help olivat kirjoittaneet bändistä.

Slik oli aloittanut 1970 heavy-yhtyeenä nimellä Salvation, mutta menestyksen puutteessa alkanut etsiä tuottavampia popin suuntia. Bay City Rollersin maineeseen nostanut tuottajatiimi pyrki tekemään siitä uuden teinipopsuosikin. Slikin purkkapoppi ei kuitenkaan lyönyt toden teolla läpi, Oulussakaan. Kitaristi-laulaja James "Midge" Ure teki myöhemmin hienon uran Ultravox-elektropopyhtyeesä.

Muita 1970-luvun konserttivieraita Oulussa olivat amerikkalainen bluesmies Eddie Boyd sekä Britanniasta rockabilly-yhtye Wild Angels ja Music-hitistään tunnettu John Miles.

[Kuva: Eddie Boyd]

Eddie Boyd juttelee Pohjankartanon takahuoneessa kouvolalaisen Session-yhtyeen basistin Hannu Kaikon kanssa. Kuva: Heikki Mattila.


Lähteet:

Oulu-lehti 2.5.1972, 20.7.1974, 30.7.1974, 8.2.1975, 13.2.1975, 13.1.1976, 17.3.1977, 18.4.1977, 6.6.1977, 23.6.1979.
Musa 10/1976
McAleer, Dave: British and American hit singles 1960-1990. Omnibus Press, 1990.
Sound on Sound, May 2002.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku