Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Villikissa – Pohjois-Suomen ensimmäinen rockfestivaali Iissä 1971

Iissä ehdittiin ensin

[Kuva: Lehtileike Villikissa-festivaalista]

Pohjois-Suomen ensimmäinen rockfestivaali järjestettiin Iissä, Illinsaaressa 12.-13.6.1971. Villikissa-festivaali oli eräänlainen pohjoisen popyhtyeiden suurkatselmus. Esiintyjät tulivat Tornion ja Kemin seudulta, Oulusta, Raahesta, Haapavedeltä, Kokkolasta, Kajaanista ja Kuusamosta. Villikissa oli merkittävä päänavaus ja rocktapaus Pohjois-Suomessa.

Tapahtuman järjesti Iin musiikkiklubi ry. puuhamiehinään mm. Markku Koskinen ja Jukka Kaleva. Suomen ensimmäinen rockfestivaali eli Ruisrock 1970 oli luonnollisesti Villikissan esikuva. Yhteistyösuhteet virallisiin tahoihin toimivat harvinaisen hyvin, sillä tukijoiksi saatiin Oulun läänin taidetoimikunta, Iin kunta sekä Iin Lions Club. Iin Urheilijat muonitti yleisöä makkaralla ja limonaatilla.

Järjestelyt perustuivat talkootyöhön. Festivaalin 640-Wattiset PA-laitteet oli järjestänyt Tonicsin ruotsalaisjäsen Sture Holmberg. Kaksipäiväinen tapahtuma vedettiin läpi pääpiirteissään onnistuneesti. Maksanutta yleisöä oli lauantaina 2200 henkeä ja sunnuntaina 1300. Järjestelyjen kömmähdyksen takia melkoinen määrä väkeä pääsi alueelle myös ilman pääsylippua - aivan kuin Woodstockissa! Lauantain todelliseksi yleisömääräksi arvioitiinkin 3000.

Festariyleisö yöpyi viereisellä leirintäalueella. Tapahtuma sujui asiallisesti, ja lehdissä kirjoitettiin kukkaislasten rauhanomaisesta yhteiselosta. Iin kirkonkylän baareille tuli yllätyksenä sunnuntaiaamun valtava asiakasryntäys.


Pohjoisen bändikatselmus

Tornion ja Kemin alueen yhtyeet Tonics, Länsirajan sissit ja Zackes Blues Band vaikuttivat osaamisellaan. Niiden riveissä oli muusikkoja myös Ruotsin puolelta. Vauraan naapurimaan popparit toivat mukaan ammattimaista leimaa hienompine kalustoineen. Laulusoundit ja esiintymisintensiteetti olivat myös näiden bändien vahvuuksia.

Oululaiset bändit Atlantic, Ghetto, Express ja Voodoo ja pärjäsivät arvioiden mukaan ainakin soittotaidoiltaan yhtä hyvin, joskin esikuvat kuuluivat osalla vielä turhankin selvästi. Omailmeisempi oli kajaanilainen Heavy Petting, yhtye jossa soitti myöhempi Piirpauke-mies Sakari Kukko. Raahelainen Lievä mielenhäiriö oli underground-meininkeineen toinen persoonallinen ryhmä.

Tuleva popartisti Mikko Alatalo arvioi lehtijutussaan yleistä meininkiä: Keskimäärin 15-kesäinen yleisö käyttäytyi kokonaisuutena yllättävän rauhallisesti. Jotkut kylläkin väsähtivät "porvoon lankusta", toiset syventyivät enemmänkin "parikuhinoihin".  

[Kuva: Villikissa]

Kuva: Pekka Turunen.


Lähteet:

Antti Porkka. Liitto 16.6.1971. Oulu-lehti 17.6.1971.
Mikko Alatalo. Kaleva 19.6.1971
Intro 2/1974. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku