Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Waymen 1964-

Raahe

Matti Tulinen; basso, laulu
Veikko Honkavuori; soolokitara, taustalaulu
Jukka Silvola; kitara
Pasi Halunen; kitara, laulu
Janne Mathlin; rummut

Matti Tulisen ja Veikko Honkavuoren rautalankayhtye aloitti toimintansa Raahen Lapaluodossa jo 1950-60 -luvun taitteessa. Yhtyeen nimi oli ensin Beach Devils, vuodesta 1964 Waymen. Bändissä soittivat alussa Matin ja Veikon ohella Rauno ja Teuvo Teräslahti, Kari Peuhkurinen (ks. Express) ja Jorma Riihijärvi. 1963 Teräslahden veljekset jäivät pois, ja heidän tilalleen tulivat Heikki Anttila ja Jorma Ranta. Waymen oli Raahen ensimmäinen rautalankabändi. Hieman myöhemmin aloitti bändi nimeltä Windows.

Keikkoja oli runsaasti, koulupippaloita, juhlatilaisuuksia jne. Laulukamoihin ei ollut varaa, mutta koska instrumentaalimusiikki oli suosittua, homma toimi jotenkin. Ekat vahvistimet oli viritelty vanhoista putkiradioista, ja "Fenderin malliset lankkukitarat" tehtiin itse sähkö- ja metalliosia lukuun ottamatta. Kuljetuskalustokin oli lievästi sanoen vaatimatonta: keikoilla kuljettiin vesikärryllä, jos keikka oli lähellä! Kauemmas lähdettäessä hommattiin avuksi joku, jolla oli auto.

Alkuvaihe on jäänyt elävästi Veikon mieleen: "Muistan hyvin ensiesiintymisemme Raahen vanhalla tökärillä (työväentalo). Olimme valmiina esiripun takana, ja kun aloimme soittaa Shadowsin kappaletta Rise and Fall of Flingel Bunt, järjestysmies veti esiripun auki. Siinä sitä oltiin pällisteltävänä, ja hämmennys oli molemminpuolinen. Kaverit yleisön joukossa katselivat huuli pyöreänä, että nuoko tuolla on soittamassa? Meillä oli yhden setin verran kappaleita, ja ne soitettiin ihan menestyksellä, kun päästiin irti ujoudesta." Polvet oli pehmeinä ja mielessä vain ajatus saada keikka kunnialla läpi. "Saimme jopa aplodeja! Sitten pystyi jo hiukan vapautumaan ja uskalsi katsoa ympärilleenkin. Ensiksi pisti silmään se, että Matin vanhasta radiosta tehdyn vahvarin osat roikkuivat johtojen varassa lattianrajassa ja putket loistivat hämärässä. Se vain nosti soittofiilistä.".

Kalustoa saatiin vähitellen hankituksi: kitaralle Teisco- ja sen jälkeen Gemini-vahvistin, bassolle Farfisa. Rautalankamusiikki jäi, kun pojat perustivat uuden bändin Veikon lähdettyä v. 1967 työn perässä merille. Bändin nimeksi tuli Descamind, ja se oli paikallisesti kova juttu kuusikymmenluvun loppupuolella.

Waymen palasi kuvioihin Agents-huuman aikaan 1989 - 90 paikkeilla. Tulisen Matti lausui Kajuutta-ravintolassa Waymenin uuden tulemisen taikasanat: "Jos Veska joskus laitat vielä kitarakamat, niin saat multa sen Dynacordin nauhakaiun ilman eestä". Tietämättään hän tuli ns. sohaisseeksi kepillä kusiaispesään. Ei kun Veikko aamulla ensimmäiseksi musiikkiliikkeeseen, ja siitähän se sitten lähti. Bändi jatkoi vuoteen 2006 asti.

Lähteet:

Hannu Karjalainen: Oulu Pop History.
Muusikoiden.net-sivuston keskekusteluketju. [Hakupäivä 10.7.2013] 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku