Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Xtaasi 1979 - 81

Heikki Portaankorva; kitara, laulu
Jussi Rekinen; kitara
Kari Starck; basso
Jorma Vierimaa; rummut 

[Kuva: Xtaasi]

Kuva: Hannu TM Karjalainen.


Heikki Portaankorva, Jorma Vierimaa ja Kari Starck etsivät kitaristia vastaperustettuun yhtyeeseensä. Vuodenvaihteessa 1978 he tapasivat rockkonsertissa Jussi Rekisen, joka osoittautui muiden tavoin pienlehti Hilseen tilaajaksi. Rekinen oli aloittanut soittohommat aikaisemmin Hurriganesin inspiroimassa kellaribändissä, Starck hieman vastaavan henkisessä Terrygeen's Roxissa. Muille Xtaasi oli ensimmäinen bändi.

Punkin tee itse -eetos oli Xtaasin innoittaja. Musiikilliset vaikutteet tulivat silti laajemmalta - mm. skasta ja reggaesta. Clash oli tärkeä esikuva, samoin New York Dolls, Richard Hell ja Lou Reed. Uusia diggailun kohteita olivat Roxy Music sekä Joy Division ja muu Birminghamin postpunk-koulukunta.

Xtaasi soitti ensimmäisen keikkansa 1.4.1979 Rattori-lupilla kotimaisen punkin ässien Pohjalla-kiertueen lämmittelijänä. Ohjelmisto oli tuossa vaiheessa covereita. Kitaristi Heikki Portaankorvasta kehittyi kuitenkin tuottelias biisintekijä, ja jo vuotta myöhemmin Xtaasin setti oli suurelta osin omaa tuotantoa. Lainabiiseistä keikkasetissä säilyivät MC5:n Ramblin rose ja Clashin London's burning. Xtaasi keikkaili kouluilla ja lähikuntien työväentaloilla usein yhdessä "punkpakettina" varhaisen Narttu-kokoonpanon ja Pistepirkkojen esiasteen Matti Mätä & SS:n kanssa. Rattorissa Xtaasi esiintyi Pelle Miljoonan, Eppu Normaalin ja Ratsian kaltaisten nimibändien lämmittelijänä.

Vierimaa lähti bändistä alkuvuonna 1980, ja uudeksi rumpaliksi tuli Esa Haverinen (eri henkilö kuin Pistepirkkojen Espe). Kokoonpanoa täydensi kosketinsoittaja Satu Koho. Xtaasi osallistui rockin SM-kisoihin 1980 ja se eteni loppukilpailuun asti. Finaalitilanteessa bändi epäonnistui yhdessä kappaleessa, mikä ratkaisi kisan. Toisaalta - kukapa ei olisi hävinnyt tuon ajan Hassisen koneelle.

Kisamenestyksen ansiosta Xtaasi pääsi levyttämään Johanna-yhtiölle kaksi singleä. Sam Cooke -cover Eräs lauantaiyö sai kääntöpuolelleen yhtyeen tekemän kappaleen Sun huoneessa. 1981 julkaistu Jonain päivänä / Henget eilisestä oli kokonaan omaa musiikkia. 

Kari Starck lähdettyä musisoimaan Ratsiaan Xtaasin bassotonttia hoiti Pertti Kuivala. Xtaasin toiminta kuitenkin loppui hieman myöhemmin, kun Portaankorva muutti Helsinkiin, ja opiskelut veivät muitakin eri suuntiin. Starck jatkoi Ratsian jälkeen nimibändeissä, joita oli mm. Sick Things International sekä The Valkyrians. Rekinen perusti vuonna 1983 Redrum Bop -yhtyeen. Myöhemmin hän toimi vuosia perinteikkään Rytmi-lehden päätoimittajana.

Lähteet:

Haastattelu: Jyri-Jussi Rekinen
Kirjeenvaihto: Kari Starck
Kari Mustonen. Oulu-lehti 27.3.1980
Oulun ylioppilaslehti 1.2.1980, 7.3.1980.
Vesa Kärki: Räminää hyvällä fiiliksellä. Kaleva 6.10.2006 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku