In English | Tekstin koko A- A+

1. kerros 1. kerros

Pohjois-Pohjanmaan museon ensimmäisessä kerroksessa ovat esihistoriaa, kansankulttuuria ja Oulun kaupungin vaiheita esittelevät osastot.   

Kuva Pohjois-Suomen esihistoriasta on muuttunut huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Museon esihistorian osastolla on esillä uusimpia tutkimustuloksia niin kivi-, pronssi- kuin rautakaudenkin osalta. Esimerkkinä mainittakoon Oulun Kaakkurin Välikankaan rautakautisen kalmiston tutkimuslöydöt.

rautakauden esineitä
Rautakautisia esineitä
 

Metsästys oli maanviljelyksen tärkeä sivuelinkeino 1950-luvulle saakka. Metsästysosastolla esitellään muun muassa perinteisiä riistanpyydystyskeinoja.Kansanomaista kulttuuria esittelevällä osastolla tulevat tutuiksi niin karjanhoito, kansanomainen pukukulttuuri kuin perinteiset rakennustyylitkin. Tärkeimmät maitotuotteet olivat voi, juusto, piimä ja viili.

leivontapäivä
Leivontapäivä 1800-luvun loppupuolella.
 

Oulun kaupunkihistoria alkaa vuodesta 1605, jolloin Ruotsin kuningas Kaarle IX perusti kaupungin. Oulujoen suulla sijainneen linnan historia on sitäkin vanhempi. Puukaupungin riesana olivat tulipalot, joita sattui joka vuosisadalla. Oulun suurpalo rieuhui toukokuussa vuonna 1822.


Esinelöytäjä Oulun Linnansaaresta.

 

Apostolinlusikka on valmistettu Englannissa 1600-1650 välisellä ajalla. Varren päässä oleva hahmo on apostoli Jaakob vanhempi. Hän on pyhiinvaeltajien suojelija, jonka hauta sijaitsee Espanjassa Santiago de Compostelassa. Messinkilusikka on löydetty Iin Maa-Klaamasta vuonna 1950.
 

Ammattikunnat valvoivat käsityöläisten yhteisiä etuja. Oulun ensimmäinen ammattikunta oli suutarien ammattikunta,
joka perustettiin vuonna 1760. Suutarien ammattikunta-arkku on esillä museossa. Ammattikunnat lakkautettiin vuoden 1868 elinkeinovapauslain myötä. Perusnäyttelyssä on nähtävissä kultaseppä Juho Pekurin (1878-1943) työtila.

Perusnäyttelyssä on esillä esimerkkejä alueen elinkeinojen ja teollisuuslaitosten historiasta:

Oulun Emalitehtaan tuotanto oli laaja: vuoden 1904 kuvastossa oli 150 tuotetta. Tehtaan tuotanto on tunnistettavissa leimasta, jossa on linnan kuva ja kirjaimet UE (Uleåborgs Emaljverk.)

Oulun emalitehtaan tuotantoa
Oulun emalitehtaan tuotantoa.


Pulkkilan vanhan apteekin kalusto on esillä perusnäyttelyssä. Kalusto oli käytössä 1980-luvun alkuun saakka.

Suomen ensimmäinen höyrysaha aloitti toimintansa Iin Kestilässä vuonna 1859. Oulussa ja sen läheisyydessä toimi 1800-luvun lopussa neljä höyrysahaa.
 

Harley Davidson -moottoripyörä vuosimallia 1936. Ajopeli on ollut sahojen omistuksessa ja sitä on käytetty metsätyömailla.

Katso animaatio kaupungin ensimmäisestä apteekkarista, Johan Julinista

Katso animaatio Kapteeni Henkin apostolinlusikasta