In English | Tekstin koko A- A+

2. kerros 2. kerros

Museon toisen kerroksen näyttelyteeman voi kiteyttää sanoihin koulu, kirkko ja kulttuuri. Myös ruumiinkulttuuri eli urheilu esittäytyy museon toisessa kerroksessa. Museon rahakokoelma on niin ikään nähtävillä tällä osastolla.

barokkituoli 
Barokkituoli 1600-luvulta

Museon kokoelmien vanhimpiin historiallisen ajan esineisiin kuuluva barokkituoli on 1600-luvulta. Tuolin alkuperäinen villapäällyskangas on kirjottu suorasuuntaisella varsipistokirjonnalla. Tuoli on peräisin Kajaanista, jossa se on ollut tuomarin virkatuolina. 

Osastolla esitellään oululaisten virkamiesten ja porvareiden asumista 1700-luvun kustavilaisuudesta 1930-luvun funktionalismiin. Vauraan porvariston sisustustyyli biedermeier levisi Ouluun Pietarista.Vuonna 2016 uusittu näyttelyosuus esittelee suomalaisen muotoilun kehittymistä sekä kodinsisustamisen muutoksia pääosin viime vuosisadasta nykypäivään. Se nostaa esiin kotimaisia klassikoita, upeita uniikkiteoksia ja kaikille tuttuja käyttöesineitä. Edustettuna on muotoilun laaja kirjo huonekaluista tekstiileihin ja koriste-esineistä koruihin. Museovierailija pääsee syventymään yritysten, suunnittelijoiden ja tuotteiden kiehtoviin tarinoihin sekä tutustumaan paikallisten muotoilijoiden suunnittelemiin töihin. Paikallisuus näkyy niin 1600–1800-luvun hopeassa kuin 2000-luvun käyttötaiteessakin.

Mirja ja Heikki Orvola tekivät mittavan lahjoituksen museolle vuonna 2008. Osa Heikki Orvolan suunnittelemista esineistä on esillä museon perusnäyttelyssä. 

 

leikkikaluja
Leikkikaluja eri aikakausilta.


"- - eikä myöskään käyne järjestäminen täydellistä historiallista museota myöntämättä ainakin muutamia lasikkoja esineille, jotka valaisevat lasten leikkejä ja askarruksia."

(Yrjö Hirn: Leikkiä ja taidetta, 1918)

 

koululuokka
1930-luvun koululuokka


Oululla on merkittävä historia pohjoisena koulukaupunkina. Oulun koululaitos täyttää vuonna 2012 peräti 400 vuotta. Esimerkiksi J. L. Runeberg, J. V. Snellman ja Zacharias Topelius ovat Oulun triviaalikoulun kasvatteja. Näyttely esittelee oululaisten opintien 1600-luvulta tähän päivään - pienten lasten pedagogiosta vuonna 1958 perustettuun Oulun yliopistoon.
 

Oulunsalon vanhan kirkon saarnastuoli, Toppelius
Oulusalon vanhan kirkon saarnastuolin on maalannut Mikael Toppelius


Kirkko-osastolla esitellään alueen kirkkorakennusten lisäksi tunnettuja kirkkomaalareita. Kuvassa kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen (1734-1821) maalaama Oulunsalon vanhan kirkon saarnastuoli. Toppeliuksen kädenjälkeä on nähtävissä muun muassa Haukiputaan, Kempeleen ja Kiimingin kirkoissa.
 

Katso animaatio
Oulun hiihdoista

Katso animaatio
Oulun kirkon vaiheista