In English | Tekstin koko A- A+

Biedermeier n. 1830–1850 Biedermeier n. 1830–1850

Empire-tyylin pohjalta yksinkertaistui myöhäisempire, joka tunnetaan sisustustyylinä Suomessa tavallisesti nimellä biedermeier. Vaikka tyylikauden nimi viittaa Saksaan, meillä tyyli oli vahvasti venäläinen. Suomessa biedermeieraika osuu jotakuinkin keisari Nikolai I:n hallitusvuosiin 1825-1855. Uuden tyylin myötä kotien sisustamisen päämääräksi tuli porvarillisen viihtyisyyden tavoittelu.

Biedermeierin huonekalutaiteessa näkyi uusklassisen muotokielen symmetria, yksinkertaisuus, muotojen ja linjojen selkeys. Tuolien muotoilu oli pehmeää; selkänojan kaari jatkui yhtäjaksoisena sarjaan ja etujalkoihin. Näin selkänoja ja takajalat vaikuttavat yhdestä puusta veistetyiltä.

Suosittuja materiaaleja huonekaluissa olivat pähkinäpuu, saarni, koivu ja mahonki.  Mahonkia myös jäljiteltiin ootraamalla. Pilastereihin, pylväisiin ja palmetteihin* perustuva ornamenttikoristelu oli tyylille ominaista. Myös voluutti*kiermuroina eteenpäin suuntautuvat käsinojat kuuluivat tyyliin. Tuolien mukavuutta korostettiin verhoilulla sekä jalkojen ja selkänojien kaarevuudella; jalat kaartuivat voimakkaasti eteen- ja taaksepäin.


* Palmetti eli viuhkamaiseen muotoon levitetty palmuaihe.
* Voluutti eli voluutta on kiertyvä koristeaihe, joka on kuulunut joonialaisen pylvään kapiteeliin.   Latinan sana volutum tarkoittaa kääröä.


Toisen kerroksen biedermeier-interiöörissä on nähtävänä tyylisuunnan mukainen pikkutuoli ja keinutuoli.Kuvassa oleva leveäselkälautainen nojatuoli edustaa
Suomessa suosittua pietarilaistyylistä myöhäisempireä.Pikkutuoli on suomalaistyyppistä biedermeiermallistoa.Biedermeiertuoli
 

Empire eli Keisarityyli 1810–1830 Kansanomainen biedermeier >