In English | Tekstin koko A- A+

Kaunottaret kansallispuvuissa - kansallispukuisia Barbeja Kaunottaret kansallispuvuissa - kansallispukuisia Barbeja

Pienoisnäyttelyssä on esillä Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin hankittuja hurmaavia kansallispukuisia Barbie-nukkeja. Barbeilla on yllään suomen- ja ruotsinkielisten alueiden kansallispukuja sekä lisäksi muinaispukuja ja feresejä. Näyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 7.11.2014 - 14.1.2015.

Kansallispuvut ovat asiantuntijoiden tutkimia ja kokoamia uusintoja talonpoikaisväestön 1700- ja 1800-luvuilla käyttämistä ja alueelleen tyypillisistä kansanpukujen perinteisistä juhla-asuista. Muinaispuvut perustuvat esihistoriallisiin hautalöytöihin noin vuoden 1000 tienoilta. Feresi on karjalaisen ortodoksinaisen käyttämä perinteinen asu.

Muovinen kaunotar eli Barbie-nukke esiteltiin ensi kerran New Yorkissa messuilla vuonna 1959 ja sen jälkeen se on valloittanut koko maailman. Barbie on muuttunut muodin vaihteluiden mukana ollen tänä päivänäkin erittäin suosittu. Barbie-nukkea on sen olemassaolon aikana kritisoitu voimakkaasti kapea-alaiseksi leikkikalunukeksi ja liian yksipuolisen maailmankuvan antajaksi.

Kansallispukukeskus on hankkinut ensimmäiset kansallispukuiset Barbiensa  1990-luvulla. Luvian kansallispukubarbeja valmisti WilhelmIina -liike, jonka muitakin kansallispukuisia Barbeja on esillä näyttelyssä.

Vuonna 2011 kansallispukukeskus hankki kokoelmiinsa 63 erilaista kansallispukuista Barbia, jotka on valmistanut Sirkka Hautala. Hautalan kansallispukuharrastus alkoi hänen avustaessaan siskoaan Merikarvian puvun valmistamisessa. Sirkka Hautala sai jäljelle jääneet tilkut, joista hän teki Merikarvian puvun Barbille. Hautala on valmistanut seitsemän eri alueen kansallispukua ja näiden tilkut hän on hyödyntänyt Barbien kansallispuvuissa.

Kansallispukukeskuksen kokoelman uusimmat kansallispukubarbiet on hankittu vuosina 2012-2013. Ne ovat vaasalaisen muotoilija ja vaatetussuunnittelija Ina Nordbergin valmistamia Suomen ruotsinkielisen alueen pukuihin puettuja nukkeja. Hän on valmistanut niitä aikaisemmin Zürichiin isoon nukkekokoelmaan, johon kuuluu eri maiden kansallispukuisia nukkeja. Kankaat hän on saanut Suomen ruotsinkielisen alueen kansallispukuasioita hoitavalta Bragen pukutoimistolta.

”Kiinnostuin ompelusta ja suunnittelusta jo kauan sitten, kun itse olin Barbie-iässä, ja luonnollisesti heistä tuli ensimmäiset asiakkaani. Lapsuuteni Barbienuket saivat usein ilta- ja hääpukuja - - - Kiinnostus kansallispukuihin alkoi työharjoittelussa Bragen pukutoimistossa, ja on edelleen luonnollinen inspiraatiolähde vaatesuunnittelussani.” Ina Nordberg

LISÄTIETOJA:

Marja Liisa Väisänen
Suomen kansallispukukeskus
puh./tel. + 358 (0)14 26 60761
www.craftmuseum.fi


Tuusulan puku, valmistanut Ina Nordberg


Tuuterin puku, valmistanut Sirkka Hautala


Pyhäjärven puku, valmistanut Marja Hautala


Pirttikylän puku, valmistanut Ina Nordberg