In English | Tekstin koko A- A+

Pohjois-Pohjanmaan museossa järjestetään Kansallisena pelipäivänä, lauantaina 9.11.2013 Afrikan Tähti -pelicup.

Pelaaminen alkaa klo 12. Peliin osallistuvien on syytä olla paikalla tuolloin joukkuejakoa varten. Suositusikä: yli viisi vuotta. Sitä nuoremmilla on hyvä olla aiempaa pelikokemusta tai vanhempi pelikaveri. Yhden pelin kestoaika on noin 15–60 minuuttia.

Voimme ottaa pelaamaan ensimmäiset 60 ilmoittatujaa.

Tiedossa on palkintoja, muun muassa lippuja ensi kesän AGE OF THE DINOSAUR -näyttelyyn!

Pelitapahtuman avaa ja palkinnot luovuttaa Oulun Museo- ja tiedekeskuksen yleisötyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen.

Samassa yhteydessä on mahdollisuus tutustua museossa esillä olevaan Afrikan Tähti –pelilaudan kääntöpuoli -näyttelyyn. Näyttely sopii erittäin hyvin lapsiperheille, sillä tarjolla on sekä tietoa että tekemistä.

Alle 18-vuotiailla on museoon vapaa pääsy
Muille pääsymaksut 2–4 €
Museo avoinna klo 10–17
Tiedustelut museon lippukassan
numerosta 044 703 7161

Tervetuloa!

Afrikan Tähti - pelilaudan kääntöpuoli Afrikan Tähti - pelilaudan kääntöpuoli

Pohjois-Pohjanmaan museo 1.10.2013 – 5.1.2014
Tuottaja: Helinä Rautavaaran museo

Milloin viimeksi pelasit Afrikan Tähteä? Lähdetkö matkaan Kairon pyramideilta Niili-jokea seuraillen vai aloitatko mieluummin Tangerista, ylvään moskeijan ja minareetin juurelta. Riennätkö suorinta tietä Kapkaupunkiin vai jäätkö etsimään topaaseja, smaragdeja, rubiineja ja Afrikan Tähteä?

Afrikan kartta ja sen paikannimet ovat tulleet monille tutuiksi pelilaudan välityksellä. Tuttuus voi kuitenkin olla harhaanjohtavaa. Punaisten pahviympyröiden takana on muutakin kuin rosvoja, hevosenkenkiä, jalokiviä ja tyhjää.

Afrikan Tähti – pelilaudan kääntöpuoli –näyttely tarkastelee, millaisen Afrikan voi löytää tutun lautapelin takaa. Pelilaudan reittejä seuraava näyttely kertoo eurooppalaisten ja afrikkalaisten kohtaamisista sekä maanosien yhteisestä, vuosisatoja vanhasta historiasta.

Näyttely on toteutettu ulkoministeriön tiedotustuella ja sen yhteydessä on julkaistu koululaisille suunnattu työkirja. Julkaisun sähköisen version voi ladata osoitteessa http://helinamuseo.fi/tietoa-museosta/julkaisut/

Työkirja toimii Afrikan Tähti -pelin kanssa opetuspakettina, joka on suunnattu 1-9-luokkalaisille. Se sopii käytettäväksi erityisesti yhteiskuntaopin, historian, uskonnon, biologian ja maantiedon tunneilla. Näyttelytila toimii myös pelilautana, jossa peliä voi pelata.

Näyttelyn on käsikirjoittanut VTL Katja Uusihakala Helsingin yliopistosta ja sen ulkoasun on suunnitellut TaM Hanna Siira. Helinä Rautavaaran museosta suunnittelutyössä on ollut mukana museoamanuenssi Kristina Tohmo. Näyttelyesineet ovat Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

Näyttelyn voi mennä läpi "pelaamalla" sen. Pelaaminen opettaa monia asioita Afrikasta: sen historiasta, nykypäivästä, luonnosta ja ihmisistä. Peliohjeet ja -välineet saat näyttelyvalvojalta. Sopii hyvin myös perheille!

Näyttelytilassa on myös mahdollisuus pelata perinteistä Afrikan Tähti -lautapeliä, askarrella pyramidi tai lennokki.

Kaikki työpajat on varattu!
 

Afrikan Tähti -pelilaudan kääntöpuoli: Työpajat koululuokille

Työpajat järjestetään osana Taiteilijat ja kulttuurikuriirit -hanketta, joka on kulttuuritalo Valveen hallinnoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Oulun kaupungin PESTI -kehittämisohjelman rahoittama.

Kaikissa työpajoissa tutustutaan Afrikan tähti –pelilaudan kääntöpuoli näyttelyyn eri painotuksilla.  Näyttelystä  tutustutaan aiheiden historiaan ja nykyhetkeen sekä  heijastellaan siitä nousseita ajatuksia käsityö ja muotoilutyöskentelyyn. Työpajat ovat kestollaan kaksi tuntia ja materiaalit ovat valmiina museolla, ellei niistä erikseen mainita työpajakuvauksen yhteydessä.

Tutkivat Niilinahvenet  (1-4 lk)

Ajatuksena on saada oppia kokemusten ja yhdessä tekemisen kautta. Työpajassa pureudutaan Afrikan historiaan ja käsitellään erityisesti eurooppalaisten tutkimusmatkailijoiden Niilin lähteen etsintää 1800-luvun puolivälissä. Samalla tutustutaan Viktoriajärveen ja siihen 1950-luvulla istutettuihin niilinahveniin. Niistä saatuja mietteitä peilataan muotoilu- ja käsityötyöskentelyyn. Työpajan aikana tutustutaan myös materiaalien kierrättämiseen sekä lankojen ja kankaiden rohkeaan käyttöön valmistamalla niilinahvenet parittomista sukista.

HUOM! Opettajan tulee pyytää oppilaita ottamaan kotoa mukaan oma pesty pariton tai rikkinäinen sukka.

Seikkailu Madakaskarin eläinten maailmaan (1-4 lk)

Työpajassa keskitytään erityisesti Madagaskariin ja sen erityiseen luontoon. Madagaskar irtosi Afrikan mantereesta noin 160 miljoonaa vuotta sitten. Miljoonien vuosien eristyksen vuoksi saaren luonto onkin säilynyt täysin ainutlaatuisena. Työpajassa tutustutaan kolmiulotteiseen hahmottamiseen, muotoiluprosessin saloihin sekä värien maailmaan muotoilemalla Madagaskarin ihmeellisiä eläimiä.  

Kamelin kyydissä (4-6 lk)

Muotoilu kuljettaa meidät matkalle Afrikkaan ja erityisesti Somaliaan, jossa kameleilla on suuri merkitys karjankasvattajille. Työpajassa harjoitellaan muokkaamaan pehmeistä materiaaleista oma kameli.Työpajassa opetellaan myös havainnoimaan ja kunnioittamaan luontoa sekä vahvistamaan luovuutta. Työpajan aikana materiaalien tuntemus kehittyy ja niitä opitaan käyttämään sovelletusti.

Timantin jäljillä (5-9lk)

Laitetaan luovuus ja mielikuvitus liikkeelle ja kuvioidaan kankaalle oma "Afrikan tähti" afrikkalaisella helmikirjonnalla. Timantin jäljillä -työpajassa opetellaan helmikirjonnan saloja ja toteutetaan rintanappi lasihelmin ja kirjoen. Samalla tutkitaan Kapkaupunkia ja sen historiaa mineraalien tuottajana. Tule nauttimaa käsillä tekemisestä Afrikan hengessä.

Kilimanjaro (5-9 lk)

Tässä työpajassa muotoilutyöskentelyyn johdattaa pohdinta Afrikan korkeimman vuoren Kilimanjaron historiasta ja nykypäivästä. Työpajassa mietitään miltä Kilimanjaro näyttää tulevaisuudessa ja toteutetaan siitä kuva kollaasitekniikalla.

Yhteinen Afrikka (1-9 lk)

Tässä työpajassa on erityinen mahdollisuus rakentaa Pohjois-Pohjanmaan museon seinälle yhteinen Afrikka. Työpajassa tutustumme näyttelyn kaikkiin teemoihin ja kehitetään ryhmätyötaitoja toteuttamalla yhteinen Afrikka kollaasitekniikalla. Jokainen oppilas tekee yhden osan Afrikasta ja ne koostetaan yhdeksi isoksi teokseksi museon seinälle näyttelyn yhteyteen.

 

Työpajojen ohjaajana toimivat:

TaM, tekstiilimuotoilija Jenni Perttu:

Toimin tekstiilimuotoilijana, kuvittajana sekä taidepajaohjaajana. Olen opiskellut ja työskennellyt Etelä-Afrikassa, mistä minulla on omakohtaista kokemusta Etelä-Afrikan kulttuurista ja käsityötekniikoista. Lisäksi omaan useamman vuoden kokemuksen taide- ja muotoilutyöpajojen ohjaamisesta erityisesti lapsille ja nuorille. Taideohjaustyössäni haluan panostaa yhdessä tekemiseen,  läsnäolemiseen ja vuorovaikutteisuuteen. Työpajoissani suosin kierrätysmateriaaleja sekä kehon ja mielikuvituksen aktivointia.

FM, Susanna Hautaniemi:

Olen taiteesta ja kulttuurista kiinnostunut filosofian maisteri, jonka opinnot ovat koostuneet historiasta ja erilaisista taideaineista. Käsillä tekeminen ja itsensä ilmaisu luovan toiminnan kautta ovat olleet osa arkeani niin pitkään kuin muistan. Minulla on myös aikaisempaa kokemusta sekä työpajatyöskentelystä että lasten kanssa toimimisesta. Toiveenani on tuoda historiallinen näkökulma konkreettiseksi osaksi arkea käytännön taiteentekemisen kautta helposti lähestyttävällä sekä luovuutta herättelevällä tavalla.

Afrikan tähti – the Flipside of the Board Afrikan tähti – the Flipside of the Board

The Northern Ostrobothnia Museum / Oct 1, 2013 – Jan 5, 2014
Produced by: The Helinä Rautavaara Museum


When was the last time you played the board game Afrikan tähti – African Star? Do you start from the pyramids of Cairo and follow the river Nile, or do you prefer to head out from Tangier, at the foot of the grand mosque and minaret? Do you beeline to Cape Town or linger behind searching for topazes, emeralds, rubies, and the Star of Africa?

Many have become familiar with the map of Africa and its locations by playing the game. This familiarity, however, can be deceiving. There is more behind the red cardboard circles than bandits, horseshoes, gemstones, and blanks.

This exhibition, titled Afrikan tähti – the Flipside of the Board, explores the Africa one can find behind the familiar board game. Traveling along the same routes found in the game, the exhibition details encounters between Europeans and Africans and the centuries-old history shared between these two continents.

The exhibition is produced with funding from the Ministry for Foreign Affairs of Finland, and a work book aimed at school children was published to accompany the exhibition. One can download the e-book at http://helinamuseo.fi/tietoa-museosta/julkaisut/.

The workbook serves as a study package aimed at grades 1–9. It is particularly suited for social studies, history, religion, biology, and geography classes. The exhibition space also functions as a game board where the game can be played.

The exhibition is written by Licentiate in Pol. Sci. Katja Uusihakala from the University of Helsinki and designed by MA Hanna Siira. Curator Kristina Tohmo from the Helinä Rautavaari museum has also participated in designing the exhibition.

Afrikan Tähti on vuonna 1951 julkaistu Kari Mannerlan (1930-2006) laatima lautapeli, jossa pelaajien tavoitteena on löytää Afrikan Tähti -niminen jalokivi.

Pelin idea syntyi, kun Mannerla katseli Humphrey Bogart -elokuvien innoittamana Afrikan karttaa ja sen kiehtovia paikannimiä, kuten Casablanca ja Dar es Salaam. Pelin nimi tuli artikkelista, jossa kerrottiin Etelä-Afrikasta löytyneestä maailman suurimmasta timantista, Cullinanista, jonka suurin hiottu kappale tunnetaan nimellä Suuri Afrikan tähti.

Afrikan Tähti –peliä on käännetty kuudelletoista kielelle. Peliä on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, joista noin puolet ulkomaille.