In English | Tekstin koko A- A+

Muistakko nää? -- museo muistaa -kierrokset Muistakko nää? -- museo muistaa -kierrokset

muisteluryhmä pienoismallin luona

Omatoimiset muisti- ja muistelukierrokset

Pohjois-Pohjanmaan museon ja Oulun Seudun Muistiyhdistys ry:n yhteistyössä suunnittelemat Muistakko nää? – Museo muistaa -museokierros on suunniteltu muistisairaille ja heidän omaisilleen.

Muistelukierroksille ovat tervetulleita myös muut muistelemisesta innostuneet senioriryhmät. Mikä voisikaan olla parempi paikka palauttaa mieliin jo unohtuneita asioita tai muistella menneitä kuin museo!
 
Kävijöiden kommentteja:

"Hirviän mukava oli tämmöinen, kun sai koskea, haistella ja maistellakin. Vaikea on valita parasta kohtaa."

"Sopivan aikaa kierros kesti. Ja jaksoi hyvin, kun sai välillä istuakin."

"Tänne voisi tulla toistekin!"

"Kerron tästä kyllä perheellenikin."

"Hyvä mieli, kun tuli lähdettyä. Ystävien kanssa oli mukavaa muistella. Yksin ei tulisi lähdettyä."

 

 


Mikä muisti on?

Muisti määritellään kyvyksi säilyttää mielessään kokemuksia ja tietoja sekä palauttaa ne tajuntaansa. Muisti hahmotetaan ensisijaisesti yksilön ominaisuudeksi mutta kulttuuriperinnön säilyttämisen yhteydessä esiintyy usein sanapari kansakunnan muisti. Yhteisen muistin tukena yhteiskunta pitää yllä muistiorganisaatioita, joihin kuuluvat kirjastot, arkistot ja museot.

Museon tehtävänä on kerätä, tallentaa ja säilyttää erityisesti aineellista kulttuuriperintöä. Näkyvin toimintamuoto on eri aikakausia ja aihepiirejä esittelevät näyttelyt. Museon näyttelyjä hyödyntävän kierroksen aikana muistelu mahdollistuu eri aistien kautta: katsellen, kokeillen, kuunnellen, haistellen ja maistellen. Koska museoesineisiin ei ole lupa koskea, on kierroksia varten hankittu rekvisiittaesineitä, joihin koskeminen on sallittua.

Muistakko nää? – Museo muistaa –omatoimisen kierroksen muistipisteet on mahdollista kiertää paitsi ryhmässä myös esimerkiksi omaishoitajan tai muun läheisen kanssa. Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyn laajuuden vuoksi olemme valinneet kierrokseen 10 muistelupistettä ja laatineet niihin ohjeelliset kysymykset (ks. pdf-tiedostot edellä). Toki kierroksella voi muistella kaikenlaista mieleen tulevaa; kierros kannattaa tehdä ryhmän ehdoilla eikä ohjeita orjallisesti noudattaen.

Olemme valinneet muistelupisteet museon kahdesta kerroksesta, jotta kierroksesta ei tulisi liian rankka. Muistelukohdat merkitään museon näyttelyyn aina, kun kierrokselle ilmoittautuu halukas ryhmä. Koekierrokset ovat osoittaneet, että kierros toimii paremmin pienellä, muutaman hengen ryhmällä.

Kierrokseen liittyvä havainnollinen oheismateriaali otetaan esille aina tarvittaessa. Tämän vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista museon lipunmyynnin numeroon puh. 044 7037161.
 

Mitä muistisairaus on?

Etenevät muistisairaudet kuten Alzheimerin tauti aiheuttavat muistin ja tiedonkäsittelyn heikentymisen lisäksi myös esimerkiksi kielellisten kykyjen häiriöitä, tunnistamisen vaikeutumista ja kätevyyden heikentymistä. Sairastuminen vaikuttaa monella tavoin muistisairaan ja hänen läheistensä elämään. Usein on mietittävä uusia tapoja suoriutua arjen askareista. Muistisairaudet eivät kosketa vain iäkästä väestöä, sillä Suomessakin on jo yli 7000 työikäistä sairastunutta.

Muistisairaus ei vie kykyä nauttia eletyn elämän kokemuksista. Menneiden muistelu yhdistää ja tuo hyvää mieltä paitsi muistisairaalle myös hänen läheisilleen; vanhat, jo unohduksissa olleet asiat saattavat palata uudelleen mieleen. Oman eletyn elämän muisteleminen eheyttää muistisairaan kuvaa itsestä. Muistisairaiden kohdalla muistelun tukena voidaan käyttää eri aisteja hyödyntäviä elementtejä kuten tuoksuja, ääniä ja makuja. Tämä ajatus on
Muistakko nää? – Museo muistaa –kierroksen taustalla.

Oulun Seudun Muistiyhdistys ry

Museo avoinna

Tipe 916
La
–su 10–17

Ma suljettu

Museokauppa suljetaan 10 minuuttia aiemmin

Pääsymaksut: 6/4/0 €
Alle 18-vuotiaat maksutta

Lue lisää

Museon infotilan näyttelyyn vapaa pääsy

Löydät meidät Facebookista

Pyörätuolilla liikkuminen on mahdollista museossa.
Sisääntulo alakerran päätyoven kautta.
Oven avaus numerosta
044 703 7161
Museossa on inva-wc.

pyörätuoli  inva wc

Muistelukierrokset

Kuntoutusryhmillä on museoon vapaa pääsy. Tämä koskee myös omaishoitajia läheisineen, jotka osallistuvat muistikierrokselle.

Haluttaessa opastus museolta hintaan 30 €

 

Muistelukierroksen ohjeet (pdf).
Tulosta molemmat ohjeet mukaan tai pyydä museon lippukassalta.

Kerrosohje

Kohteet museossa