In English | Tekstin koko A- A+

Ällöwalk -polku museolla 30.10.–29.11.2015

Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttely on somistettu Halloweenin hengessä asioilla, jotka eivät sinne kuulu: lapamato, sammakko, rotta, lepakko ja korppi kertovat, miten ennen suhtauduttiin loiseläimiin ja miten niistä päästiin eroon. Entä miltäpä näyttää torakan jalka suurennettuna? Nämä asiat selviävät Ällöwalkissa.

Onko Oulussa ollut noitia? Mitä ovat meriraukka tai keripukki? Kummitteleeko museossa? Ainakin kalamajasta kuuluu kummaa kolinaa...


Marraskuussa "maa on martaana"

Marraskuun nimeä on selitetty monin tavoin. Näissä selityksissä henget ja kuolleet ovat esittäneet osaansa. Sana "marras" kuulunee alkuperältään indoeurooppalaiseen kuollutta merkinneeseen sanaperheeseen. "Maa on martaana" – toisin sanoen kuolleena, maatuneena.

Pyhäinmiestenpäivä, pyhäinpäivä ja anglosaksinen maailman Halloween eli "All Hallows' Eve" (pyhäinpäivän aatto) liittyvät pohjimmiltaan samaan uskomukseen, jonka mukaan vainajahenget ovat liikkeellä.

Halloween oli alunperin kelttiläiseen kulttuuriin liittynyt, maanviljelyskauden lopussa vietetty sadonkorjuun juhla. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuollessa ja henget saattoivat houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. 

Meillä sadonkorjuun loppua ja vuoden vaihtumista juhlisti ikivanha kekri, joka oli maalaisyhteisössä jouluakin tärkeämpi juhla. Kekri liitettiin 1800-luvulla yhteen meillä jo keskiajalla vietetyn kristillisen pyhäinpäivän kanssa. Maanviljelykseen liittyneet perinteet saivat seurakseen kristinuskosta peräisin olevia merkityksiä.

Kristillisessä perinteessä marraskuun ensimmäinen päivä on pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Ennen uskottiin, että aattoyönä pyhät miehet eli autuaat marttyyrivainajat, olivat liikkeellä. Kansanperinteen mukaan silloin ei saanut hakata puita eikä tehdä muitakaan kolinatöitä. Vainajille tarjottiin parhainta vieraanvaraisuutta: lämmitettiin sauna ja katettiin pöytään parhaat syysherkut.